Vampiry a Balancing Patch & Restricted

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Moim zdaniem to akurat bardziej się dostało demonom niż vc.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

A co z book of hoeth w HE? Czemu go nie zbanowaliście? Jeden z najbardziej przegiętych przedmiotów w grze. Kawalerie się rozkładają po prostu z tego metalu.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

:lol2:
żartujesz prawda?

kilka powodów :
- nie wszystkie armie składają się z samej kawalerii są jeszcze lizaki itd
- kuźnie trzeba wylosować
- HE na arcymagu z książką nie są za mocne
- trzeba miec losa , zasięg i kulnąc ten czar z dubletem

pozatym przeczytaj jeszcze raz założenia BP :)

[sci-fi mode on]jakby HE na książce zaczęły dominować na masterach to wtedy się zbanuje[sci-fi mode off] :)

pzdr

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Hmmm arcymag raczej nie będzie miał problemu z wylosowaniem kuźni ;)
HE na arcymagu z BoH może i nie są za mocne ale kilka czarów wsysa oddziały VC aż miło ;) ,a rzucić dublet 5 kostkami to raczej problem nie jest.

Co do Lizaków to się zgadzam, jednak poczekajmy do nowego booka bo pewnie bez jazdy będą i tak sporo wygięte.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu

no właśnie może mieć
1/3 szansy że nie wylosujesz
1/3 że z prawie 400pkt najbardziej niszczący czar który będzie rzucać to 2d6s4 (o ile go trafisz : P )

heh bo zdarza się że wylosujesz 1,2,3,5 - i to dopiero dramat :)

pozatym nie masz nic innego na lordzie , żadnych scrolli , żadnych zabawek
: P

przegięty przedmiot jak nic

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jakby BoH kosztowało 60 pkt albo 40 to byłby to przegiety przedmiot. :)

poza tym za nieprzegietoscia BoH swiatczy dosc zadkie jej wystepowanie w rozpiskach.
Obrazek

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

trikk pisze:Moim zdaniem to akurat bardziej się dostało demonom niż vc.
buahahah z ktorej strony?? demony tak na prawde nie maja nic sensownego przycietego poza tzeentzhem
Trister z przezutami trafien w kazdej turze wssysajacy z KB kazdego herosa albo wbijajacy sie od frontu w kloc dwarfow i robiacy im z tylkow jesien sredniowiecza to dopiero przegiecie...

Moim zdaniem wampiry na BPR sa po prostu srednie a demony nadal niszcza i czy to na nurglu slaaneshu czy khornie bez wyjatkow
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Limit PD, 2 oddziały psów maks. zakaz 2x flamerów,
Thirster zawsze będzie bolał, taka prawda. Albo go ustrzel, albo uciekaj...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Jasiuuu

nie chce wyjśc na obrońce demonów ale akurat dwarfy mogą go ładnie z kowadełka spowlnic a i postrzelać czym mają :)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

trzeba mieć jaja rzucać DUZĄ KUŹNIE i spowolnić dużego demona i 2 oddziały psów

Awatar użytkownika
Handełek
Chuck Norris

Post autor: Handełek »

Dobra powrócmy do tematu. Tu o Wampirach się rozprawia...

Powiedzmy, że mam potrzebę wziąć na lordzie sumon guli i szkieletow... to wg mnie powinno to kosztowac jedna kostke nie dwie... jedno i drugie daje mi +1 do tego samego czaru...

??

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Tomku żeby rzucać dużą kuźnie to trzeba mieć dużego maga przedewszystkim ;)
(tak skumałem chodziło Ci o wielką runę , szczerze mówiąc to chodziło mi o spowalnianie dużego demona tylko , dwarfy na BP+R mają dużą tendencje do wystawiania żyrosów ;) więc pieski się spowalnia a jedne się odgina )

ale kończmy to trollowisko :) bo kompletnie nie w temacie
z mojej strony EoT

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

runepriest pisze:trzeba mieć jaja rzucać DUZĄ KUŹNIE i spowolnić dużego demona i 2 oddziały psów
Mysle ze kazdy gracz grajacy przeciwko krasonludom chciałby żeby "miały jaja" i rzucały cały czas duża kużnie..Wtedy zwyciestwo na krasiach byłoby jeszcze większe.

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

Post autor: Monstroys »

Wszystkie zmiany do wampirów są dobre i uzasadnione.
Do wczoraj nie wiedziałem, że można wskrzesić jeden oddział tylko 2 razy i dlatego w moim battle reporcie napisałem o wskrzeszeniu całego oddziału grave guardów.

Nie jestem osobą konfliktową, ani agresywną, ale jedna zasada sprawiła, że mi dosłownie ręce opadły...

przepraszam, że się tak wyrażę, ale zmniejszanie kostek PD za boundspelle to bzdura jest... i to duża. Ta propozycja jest dokładnym odwróceniem sensu działania i kupna boundpella, za który w końcu i tak musisz zapłacić 1 kostkę, przepraszam - 3 kostki (!?), jeżeli masz 2 bounspelle. Poza tym biorąc boundspella płaci się za niego zarówno punkty jak i bierze na siebie ryzyko, że się spali ten przedmiot w 1 turze na jedynce. Dodatkowo wykupując boundspella pozbawia się możliwości wykupienia dodatkowych lepszych przedmiotów bo kosztują tyle, że zazwyczaj na nic, co miało by wpływ na bitwę nie starczy punktów = kupując taki przedmiot jakby poświęcasz 50 punktów do wydania właśnie na bounspella.
I teraz chcąc wystawić 2 corpse carty za 150 punktów muszę dodatkowo stracić 3 PD na czar który przeciwnik zdispelluje jedna? Wydaje mi się, że osoba rzucająca czar musi mieć jakąś przewagę nad tą, która go dispelluje (sugeruje to proporcja kostek PD do DD, która jest z nami od wielu lat).
Ale to jest moje zdanie

poadrawiam

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Chyba nie do końca zrozumiałeś, o co w tym chodzi. To tylko propozycja ograniczeń na większe turnieje (na których i tak prawie nikt corpse cartów nie wystawia). Nikt nikomu nie każe na to grać.
Boundspelle muszą być przycięte przy takich zasadach. To są czary, które wchodzą z automatu, przeważnie całkiem niezłe. Nie ma szans, że nie wyjdą. Nie potrzebują 3 PD do rzucenia, nie ryzykuje się miscasta. Na rozproszenie boundspelli potrzeba przeważnie 2 DD. I kazdy boundspell wyciąga od przeciwnika te 2 DD.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

I teraz chcąc wystawić 2 corpse carty za 150 punktów muszę dodatkowo stracić 3 PD na czar który przeciwnik zdispelluje jedna? Wydaje mi się, że osoba rzucająca czar musi mieć jakąś przewagę nad tą, która go dispelluje (sugeruje to proporcja kostek PD do DD, która jest z nami od wielu lat).
jedna kostka 2 boundspelle? Oo nice

a teraz merytorycznie. boundspelle jesli dobrze pamietam nie zabieraja pd z automatu. uzycie boundspella jest uwazane za uzycie 1(lub 2) pd.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

W kluczowym momencie te na te 2 boundy poleca 4 kostki, nikt nie bedzie ryzykowal, ze to wejdzie, jak moze przez to duzo stracic, wiec i tak jestes 1 kostke do przodu...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

Post autor: Monstroys »

@ Shino
jedna kostka 2 boundspelle? Oo nice
pewnie się tylko droczysz ale mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego że chodzilo mi o 1 kostkę na każdy boundspell z osobna...

@trikk
rozumiem Twoje zdanie, ale rzucając boundspella (ja mam tylko te na corpse cartach) często chcę tymi waśnie boundspellami pozbawić przeciwnika DD, a nie uzyskać efekt, który zapewniają. Patch (wiem, że jest to patch bardziej pod turniej) jakby sens wykorzystania ich w ten sposób zniweczyl. Czyli nie użyje ich w ten sposób bo szkoda mi tracić 3 PD gdyż wolę np dokrzesać jednostki. Wydaje mi się, że koszt 75 punktów za boundspella jaką placę za carta i tak jest na tyle spory by nie musieć wydawać extra 3 PD na efekt, który czasami naprawdę chcę uzyskać, ale zazwyczaj jest (byl) wysysaczką DD.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Masz boundy na corpse cartach, masz book of arkhan, masz rod of flaming death.

Prawda jest taka, że:
Jak ASF Ci się przyda, to przeciwnikowi wyciągniesz 4 kostki, na twoje 3, więc i tak jesteś do przodu. Po drugie, DD jest zawsze mniej niż PD. Po trzecie jak ASF nie jest ważny to i tak każdy oleje, więc limit kostek nie ma tu nic do rzeczy... Nie potrzebujesz- nie rzucaj i limit PD masz zachowany
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Shax
Wałkarz

Post autor: Shax »

Mam pytania

czy black periapt zabiera kosci pd?
czy summon ghouls zabiera kosci pd?
czy mozna dublowac VP?

ODPOWIEDZ