Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Pytanka dwa.
Numero uno.
Ratling musi rzucać na 4+ żeby strzelać przy aktywnym Storm Banner?
Raczej tak z tego co rozumiem ale jeśli tak to czy deklarując stand and shoot przy szarży też musi cisnąć na 4+?
Pytanko numer dwa.
Latara może strzelić ponad jednostkami stojącymi na ziemi żeby sieknąć kogoś na górce.
W świetle naszych rodzimych uściśleń sędziowskich Large Target wystają ponad górki. Czy w związku z tym latarka może walnąć w Large Target nad głowami stojących na ziemi chłopaków?
Numero uno.
Ratling musi rzucać na 4+ żeby strzelać przy aktywnym Storm Banner?
Raczej tak z tego co rozumiem ale jeśli tak to czy deklarując stand and shoot przy szarży też musi cisnąć na 4+?
Pytanko numer dwa.
Latara może strzelić ponad jednostkami stojącymi na ziemi żeby sieknąć kogoś na górce.
W świetle naszych rodzimych uściśleń sędziowskich Large Target wystają ponad górki. Czy w związku z tym latarka może walnąć w Large Target nad głowami stojących na ziemi chłopaków?
kilka sporów wynikło po mojej wczorajszej grze przeciwko VC z vampirem na smoku:
*jak działa dokładnie drugi strzał z latarki (ten strzelający np. na wzgórze, czy z góry)? Celuje w jeden model w 1 szeregu i tylko on dostaje hita? Czy normalnie (nawet gdy latarka stoi na "dole" a unit do którego strzela na górce) przelatuje przez szeregi?
*strzelając do vampira na smoku, losować w kogo trafi promień czy ja/przeciwnik deklaruje w co trafiło?
po uzyskaniu odpowiedzi na te pytanka zapytam jeszcze o coś (w zależności od odpowiedzi na to 1sze)
*jak działa dokładnie drugi strzał z latarki (ten strzelający np. na wzgórze, czy z góry)? Celuje w jeden model w 1 szeregu i tylko on dostaje hita? Czy normalnie (nawet gdy latarka stoi na "dole" a unit do którego strzela na górce) przelatuje przez szeregi?
*strzelając do vampira na smoku, losować w kogo trafi promień czy ja/przeciwnik deklaruje w co trafiło?
po uzyskaniu odpowiedzi na te pytanka zapytam jeszcze o coś (w zależności od odpowiedzi na to 1sze)
-
- Kretozord
To nie jest pytanie o jezzaile tylko o zasady ogólne. Po zebraniu się nie można strzelać.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Poprawcie mnie jesli sie myle.
Stormbanner moge aktywowac w dowolnej turze. Swojej lub przeciwnika. 1-2 rzucam w kazdej kolejnej. Zarowno mojej jak i przeciwnika. Tak?
Dwa. Stormbanner blokuje atak korzeniami treemana? A krzyk banshee?
Warpstone charm pozwala przerzucic jedna dowolna kostke?
Stormbanner moge aktywowac w dowolnej turze. Swojej lub przeciwnika. 1-2 rzucam w kazdej kolejnej. Zarowno mojej jak i przeciwnika. Tak?
Dwa. Stormbanner blokuje atak korzeniami treemana? A krzyk banshee?
Warpstone charm pozwala przerzucic jedna dowolna kostke?
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Możesz przerzucić pojedynczą koste,ale tylko posiadacza przedmiotu. Chyba nie można rzucać magic missaili jak jesteś w combacie....
Morrok, na jakiej podstawie twierdzisz ze sztormowa nie blokuje strzelania drzewa i banszy?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
Mam pytanie o zasadę Life Is Cheap.
W kodeksie Tomb Sfinksów jest opisana chyba jakaś tam katapulta, która może w pewnych rzadkich okolicznościach strzelić w jednostki w walce wręcz i jest tam podane, że jeśli przeciwnik straci podczas tego ostrzału 25% modeli to robi test paniki i w tych okolicznościach działa on tak samo jak break test. Więc dlaczego przy jednej z najczęściej wykorzystywanych zasad Skavenów nie pisze o testach paniki NIC? Jak to się interpretuje na turniejach? Ze strzałów do walki wręcz są testy paniki? Może uściślenia mówią coś na ten temat?
W kodeksie Tomb Sfinksów jest opisana chyba jakaś tam katapulta, która może w pewnych rzadkich okolicznościach strzelić w jednostki w walce wręcz i jest tam podane, że jeśli przeciwnik straci podczas tego ostrzału 25% modeli to robi test paniki i w tych okolicznościach działa on tak samo jak break test. Więc dlaczego przy jednej z najczęściej wykorzystywanych zasad Skavenów nie pisze o testach paniki NIC? Jak to się interpretuje na turniejach? Ze strzałów do walki wręcz są testy paniki? Może uściślenia mówią coś na ten temat?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Katapa TK nie może strzelac do combatu.MarsnTwix pisze:Mam pytanie o zasadę Life Is Cheap.
Jednostki będące w combacie nie testują paniki.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Jeżeli oddział maga jest w walce, on sam też jest w walce, nawet jeżeli nie styka się z wrogiem. Nie może rzucać missili.Gnatozuj pisze:Zwykli goście nie mogą na bank rzucać magic missiles jak są w combacie, pytam o Seer`a na dzwonku bo on jest Large Targetem i widzi ponad głowami walczących z nim modeli. Może jest różnica a może nie ma Nie mam pojęcia.