WoCH na średnie pkt. (drugie podejście)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

WoCH na średnie pkt. (drugie podejście)

Post autor: Arbiter Elegancji »

pomysł prosty, grywaly chaos na średnie punkty(1200-1600), magie i WYŁĄCZNIE na nurglu:

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 181 Pts
General
Magic Level 2
Power Familiar [25]
Chaos Steed

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 171 Pts
Magic Level 2
Spell Familiar [15]
Chaos Steed

5 Warhounds @ 30 Pts

5 Marauder Horsemen @ 80 Pts
No mark; Flail; Light Armour

5 Marauder Horsemen @ 80 Pts
No mark; Flail; Light Armour

5 Marauder Horsemen of Nurgle @ 178 Pts
Mark of Nurgle; Throwing Axes; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of Wrath [45]

4 Chaos Knight of Nurgle @ 280 Pts
Ensorcelled Weapons, Standard;
Musician; Champion

4 Chaos Knight of Nurgle @ 295 Pts
Ensorcelled Weapons, Standard;
Champion
War Banner [25]

1 Hellcannon of Chaos @ 205 Pts

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Total Army Cost: 1500

wszelkie uwagi mile widziane.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2009, o 16:10 przez Arbiter Elegancji, łącznie zmieniany 1 raz.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

5 Marauder Horsemen of Nurgle @ 178 Pts
Mark of Nurgle; Throwing Axes; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of Wrath [45]
ładny prezent dla armi strzeleckich :)

za mało psów , za małe unity knightów ,brak scrolli

poprawisz to wywalając hellcannona

imo

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

ten klocek maruderów ma za zadanie nosić banner of wrath, zastanawiałem się nad zastąpieniem ich warriorami na piechte, ale za drogi taki interes :?

psów faktycznie mało....
do knightów idą zazwyczaj czarodzieje, więc są 6tki.
magji się średnio boje bo w dwie tury mam zamiar dojść do przeciwnika.
A hellcannon raczej zostaje, lubie tą jednostke, choć wiem że czasami potrafi napsuć krwi...
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

na te pkt hellcannon rzadko będzie miał okazje się spłacić imo :)

w dwie tury do magicznego defensu na pewno nie dojedziesz :)
o popychaczkach to już nie wspomne :P 1scroll to minimum imo

pzdr

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

wywal championów i dodaj jednego knigta bedziesz miał dwa razy look out sir jakbys maga chcial tam wlozyc, a z championem nie masz w ogole.

Hellcannon sie spłaca na te pkt Janisławieee nawet lepiej niż na 2k :P bo unity maja mniejsze Ld i nie jest mniej maszyn

pozdro

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

co do uwagi odnośnie championów to będe musiał przemyśleć bo wydaje się słuszna, tylko że może być problem prze challengu, bo będe musiał przyjmować czarodziejami :?
a co do hellcannona to jak nie zacznie szaleć przy niewypałach to chociaż nikt mi go nie zdejmie :) ,a jeśli jednak trafi ze dwa razy w klocki przeciwnika to robi miazge.

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

za ten klocek maruderów nurgla miałbyś już kolejnego maga :P
ja bym zamiast helki dał dragon ogry ;)

Awatar użytkownika
Szczep
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Szczep »

Pomijając fakt że nie można dawać magicznych sztandarów do maruderów... to chciałeś wystawić 5 maruderów za 176 pkt. bez statusu light cavalery? Trochę bez sensu nie uważasz.
Warto czasem zajrzeć do armybooka a nie jechać na pałę z armybulidera.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

brak light cavalery mnie nie boli bo to nie bać oddział do manewrowania, tylko trzymający się na ubocz, nawalaniu z banera i wkraczający do akcji tylko w razie konieczności...

...z tym że jeśli nie mogą nieść magocznej szmatki to będe musiał ich wywalić.

A armybooka nie posiadam, wolałem najpierw sprawdzić czy uda mi się sklecić wymarzoną armie chałaśników, zanim zaczne kupowć cokolwiek, stąd użycie AB.

widać będe musiał pomyśleć jeszcze nad rozpą

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Arbiter Elegancji pisze:co do uwagi odnośnie championów to będe musiał przemyśleć bo wydaje się słuszna, tylko że może być problem prze challengu, bo będe musiał przyjmować czarodziejami :?
I tak musisz przyjmować czarodziejami, chyba, że masz warshrine`a.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

no dobra, troche posiedziałem i przemyślałem co nieco i wyszła mi taka rozpa:

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 206 Pts
General; Magic Level 2
Power Familiar [25]
Dispel Scroll [25]
Chaos Steed; Barding

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 201 Pts
Magic Level 2;
Book Of Secrets [25]
Bloodcurdling Roar [20]
Chaos Steed; Barding

5 Warhounds @ 30 Pts

5 Warhounds @ 30 Pts

5 Marauder Horsemen @ 86 Pts
No mark; Flail; Light Armour; Musician

5 Marauder Horsemen @ 86 Pts
No mark; Flail; Light Armour; Musician

5 Marauder Horsemen @ 91 Pts
No mark; Flail; Javelins; Light Armour; Musician

5 Chaos Knight of Nurgle @ 280 Pts
Ensorcelled Weapons; FCG

5 Chaos Knight of Nurgle @ 285 Pts
Ensorcelled Weapons; Standard, Musician
War Banner [25]

Total Army Cost: 1500

założenia jak wcześniej: tylko nurgle + magia
co sądzicie, da sie coś tym ugrać?

Piotr3K
Kretozord

wygląda nudno i monotonnie.. 2xmag na koniu, 2xpsy, 3xmarudy konne, 2xnajty, helka..
ja bym zamiast warbannera na najtach dał magowi drugiego scrolla, jak pójdzie kuźnia to ich wb nie uratuje a ds już tak :P

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

może i monotonnie, ale na te punkty trudno coś oryginalnego na magie chaosem wyciągnąć; drodzy bohaterowie i jednostki :(

Piotr3K
Kretozord

pewnie coś sie da ale nikt na to jeszcze nie wpadł ;)

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

To jak wpadnie niech mi da znać - też mam kłopoty z czymś ciekawym na małe :)
Rozpiska ok, ale może zamiast book of secrets, rod of torment - bound z 2d6 s3 i pozbywasz się najbardziej upierdliwych rzeczy - jakieś driady, fasty, furie itp.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Wywal light armoury i championa z knightów i daj marki slaanesha.
Za 3 fasta dałbym po szóstym rycerzu, nie masz gdzie magów trzymać jak narazie...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

wyszło coś takiego:
1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 206 Pts
General; Magic Level 2;
Power Familiar [25]
Dispel Scroll [25]
1 Chaos Steed

1 Chaos Sorcerer of Nurgle @ 221 Pts
Magic Level 2;
Rod of Torment [45]
Bloodcurdling Roar [20]
1 Chaos Steed

5 Warhounds @ 30 Pts

5 Warhounds @ 30 Pts

5 Marauder Horsemen @ 75 Pts
No mark; Flail

5 Marauder Horsemen @ 75 Pts
No mark; Flail

5 Marauder Horsemen @ 81 Pts
No mark; Flail; Musician

6 Chaos Knight of Nurgle @ 300 Pts
Ensorcelled Weapons;Standard;
Musician;

6 Chaos Knight of Nurgle @ 325 Pts
Ensorcelled Weapons;Standard;
Musician;
War Banner [25]

Total Army Cost: 1548

a slaanesha nie dam bo tak jak pisałem wcześniej zależy mi na samym nurglu.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Rozpa ultra standardowa, monotonna do kwadratu i z ograniczoną grywalnością dla gracza, bo oprócz rycerzy i helki reszta to miekkie przeszkadzajki, które są szybciutko niwelowane.

Zagrałem już gros bitew takim chaosem. Gra się tym nudno - przynajmniej mi się tym nudno grało, a najfajniejszą zabawę ma przeciwnik jak posiada przewagę 2-3 razy więcej regimentów. Wtedy rycerze poprostu nie wyrabiają się w te 6 tur ;).

Gra takim chaosem to mniej więcej coś w rodzaju defensu krasnoludzkiego, tylko w przypadku chaosu jest odwrócona rola o 180 stopni ;).

Ale zgadzam sie, chaos nie ma wielu mozliwosci w wystawieniu czegos innego, albo moze My jestesmy zbyt leniwi na cos innego ;).

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

opcją poza standardem do sprawdzenia polecam stubborniarz , najlepiej też łaczyć z magią i tanimi klocami maruderów oczywiśćie ( nawet 30 ) , banner of gods siedzi na juggerze, warriorzy mile widziani, daje to radę a już napewno jest trudne do zniszczenia w 6 tur( chyba że się coś wydarzy nie tak)

więcej koncepcji nie widzę ciekawych - monster truck może? z dużą iloscią ogrów nurgla\khorna , gigant, trole, dragonogry, stubborn przy tym.

niewiem, ja się nie zniechęcam i próbuję kolejne pomysły, 2x najci +smieci już mnie nie cieszy :?

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

a próbowaliście już chosenów ;) ?

ODPOWIEDZ