Nowe Dark Elves - pytania o zasady

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lordzik
Mudżahedin

Post autor: Lordzik »

karlee pisze:Jest jeden pelny szereg, tak jak pisze shino. Bo nie wyobrazam sobie np. sytuacji, w ktorej w 10 kusznikach w srodku regimentu siedzi mag na koniu. Cos szarżuje od boku, i mimo iz z magiem nikt sie nie styka to wszyscy mogą po nim walić bo jest większy niż zwykły kusznik - czy ktoś tak kiedyś grał ? :?:
To dlaczego w takim razie postać na kawaleryjskiej [lub większej] podstawce daje 2 miejsca w klocku? Slan, Corpse Cart itp. rzeczy wstawione do oddziału wypełniają ranki jak zwykli szeregowcy. Jeśli 11 kuszników/czegokolwiek innego ustawimy tak, żeby w pierwszym rzędzie było 10, to wiążąc taki oddział do boku możemy walczyć 2 modelami z tej 11 [jeśli przeżyją oczywiście]. A mag, który też 'zajmuje' te 2 miejsca jest już traktowany inaczej. Dlaczego?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

To dlaczego w takim razie postać na kawaleryjskiej [lub większej] podstawce daje 2 miejsca w klocku?
wlasnie :P podaj strone, gdzie jest napisane, ze daje 2 miejsca :P

Awatar użytkownika
Lordzik
Mudżahedin

Post autor: Lordzik »

Poszukam, jak będę w domu.

Edit
Najwyraźniej nic o tym nigdzie nie ma - czy to znaczy, że taki model zajmuje miejsce tylko w pierwszym szeregu?

Jak to z nim jest?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jest FAQ w chronicles, 2006 bodajże. Nie widze powodów, by go nie stosować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Akuma
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Akuma »

PoK

Dark Elves Army Book s. 102

"This gives a ward save, based upon the Strength of the
hit. Roll a D6 for every wound suffered by the wearer,
on a roll equal to or under the attack’s Strength, the hit
is ignored. Rolls of 6 always fail."

Warhammer Rule Book ( small ) s. 30 ( Ramka )

"... Note that, regardless of any modifier, a roll of 1 is always a failed save - nobody is invulnerable!"

Stąd pytanie - Czy PoK zawsze oblewa na 1 i na 6 czy tylko na 6.

Jakie znamy "modyfikatory" ward save'a nie znajdujące się w opisie przedmiotu tak jak PoK

Pytanie nr 2 - Dlaczego nie ma tego w uściśleniach ?

Pozdrawiam :lol2:

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

spóźniłeś się męn

to już było

Akuma
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Akuma »

Pytanie nr 2 - Dlaczego nie ma tego w uściśleniach ?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

1. Bo zasady szczególne zawsze są ważniejsze od ogólnych.
2. Bo nie uściślamy żadnych magicznych przedmiotów, które zmieniają zasady rulebooka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Nie mam AB do DE więc tutaj zadam pytanko :), na które szukalem odpowiedzi ale nie widzę.

Co dzieje się z Assasinem, jeżeli oddział został wystrzelany ??
Ginie razem z oddziałem??
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

tak

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Vincent pisze:tak
dzięki a czy jak zostaje z ostrzału 1 model to Assasin dalej jest w ukryciu ?? czy musi być jakaś minimalna ilość modeli, żeby ukryć Assasina ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nie ma żadnej minimalnej ilości modeli

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No... Tak jak Trojkowi kiedyś do krasnoludzkiej górki doszedł jeden night goblin z wystrzelanego oddziału... I wypuścił trzech fanatyków :)

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

Ciekawi mnie nadal problem hydry i walki z obslugantami.
A tym bardziej sytuację z odziałem modeli pieszych w których stoi mag.

Padły różne argumenty ale nikt nie odpowiedział co w wypadku gdy nie traktujemy tego jak jednolity szereg.
Co w wypadku takiej walki

kkkkmkkkkk R
.......m......... R
....................R
....................R

legenda:
k - kusznik
m-mag na koniu
R-rycerze szarżujący od boku.

i co w takim wypadku? Rycerze biją:
a) po dwóch modelach
b)po jednym
c)A może absurd przestawiania maga aby było tak jak w przypadku niepełnych rzędów.

Jak dla mnie argumentacja tworzenia kolejnych szeregów przez model konny jest chybiona.

W ten sposób może się okazac że np formacja typu

kkkkmkkkkkmkkkk
.......m........m........

Jest niedozwolona. Jednym słowem jeden model konny moze wejść do oddzialu.. 2 już nie.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Bijesz 2 knightami w kuszników. Eazy.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

No tak hobbit.. bije 2 bo tylu mogę dostawić do jednego kusznika.

Podałem to jednak jako analogię do hydry. Dla mnie tworzy ona 1 rząd z poganiaczami.
Inaczej.. w tym przykładzie który podałem nie wiadomo jak się zachować.
Bo na pewno tworzenie wirtualnego drugiego rzędu dla mnie jest śmieszne.

Popatrz tez na drugi przykład.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Aaaa już chyba wiem o co ci chodzi. Hydre i obsługantów traktujesz jak skirmish. Czyli: kawaleria dobiega do pierwszego obsługanta, po czym hydra z resztą dostawiają się do walki zakładając, że nie były związane walką wcześniej.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

defik
Wałkarz

Post autor: defik »

Hobbit pisze:Aaaa już chyba wiem o co ci chodzi. Hydre i obsługantów traktujesz jak skirmish. Czyli: kawaleria dobiega do pierwszego obsługanta, po czym hydra z resztą dostawiają się do walki zakładając, że nie były związane walką wcześniej.
Rulebook, Monster and handlers - z tego co tam piszą, to przy szarzy w hydre zaloganci są ignorowani, szarzujesz tylko w hydre i dostawiasz wtedy zalogantow, nie odwrotnie.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Wszystko pieknie (macie racje)

Ja jednak pytałem się o sytuacje opisaną w 10 stronie dyskusji. Gdzie hydra już walczy a odział rycerzy dopada ją od boku stykając sią tylko z poganiaczem.

defik
Wałkarz

Post autor: defik »

Odzial rycerzy nie moze sie stykac tylko z poganiaczem, poniewaz w szarzy poganiacze sa ignorowani (nigdzie nie pisza, ze w combacie juz nie sa ignorowani) wiec doszarzowuja od boku w hydre. imo.

ODPOWIEDZ