Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Shino pisze:
quas pisze:moze,i skorzysta z swojej wlasnej I
nie moze ;)
pojawilo sie to w jakims FAQ?

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Niby jest to nielogiczne ale czy jednostka squig herdów, która nie ma już squigów a zostały same gobliny, może się rozbiec?

Awatar użytkownika
qlpin
Chuck Norris

Post autor: qlpin »

tak!

piękna sprawa nieprawdaż?

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Owszem :) .
To wiadomo w końcu jak to jest z tym czarem?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

quas pisze:
Shino pisze:
nie moze ;)
pojawilo sie to w jakims FAQ?
tak :) mozesz wyjac model z oddzialu tak samo jak z metalu :) czyli w combat mzesz rzuciac :) ale moiedzy jezdzcem i mountem rozlosowujesz jak w strzelaniu :) (faq styczen 09 ;) )

onewunda
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: onewunda »

czyli rzuca się na inicjatywę wyższą[zazwyczaj jeźdzca], potem rzucam ile zadaję hitów, i rozdzielamy te hity?

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Shino pisze:
nie moze ;)
może :)
faq faqiem, ale w opsie kuzni nie ma napisane ze wybierasz na ktora czesc modelu działa czar, a w opisie mork wants ya jest taki zapis :wink:
Podobnie zreszta jak z orkowa snajperka (eadbut) ktora sie wybiera czy działa na smoka czy jeźdzca

quas
Niszczyciel Światów

polowicznie masz racje
1)eadbutt dziala na single enemy model-a niestety kolo na smoku to wlasnie calosc jest tym nieszczesnym single enemy modelem
czyli trzebaby rzucic w co poszlo

2)mork wants ya ma podobny zapisek,z tym ze w nawiasie opisali iz mozna wyjac charaktera z rydwanu lub potworka,co sugeruje ze rzut jest niepotrzebny)
a anywhere within 18" przy braku LoS sprawia ze HtH przestaje byc przeszkoda

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Bede obstawial ze jednak mam racje nie tylko polowcznie ;)
Cast this on a single enemy model within 24" and LoS (even a model in a unit can be picked out, as can a character mounted on a monstrous mount or chariot) bla bla bla
Pogrubion aczesc wskazuje imo na to ze mozna snajpowac bohatera na smoku. Po co w takim razie ten zapis skoro bohater na rydwanie czy smoku nigdy nie moze dołaczyc do zadnego oddziału i jest pojedynczym modelem zatem nie pogrubiona czesc opisu czaru pozwala rzucic w niego eadbut'a ?

Awatar użytkownika
Karbowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Karbowy »

Emilianek napisal
Niby jest to nielogiczne ale czy jednostka squig herdów, która nie ma już squigów a zostały same gobliny, może się rozbiec?
qlpin napisal:
tak!

Jest na to jakieś potwierdzenie w zasadach? Bo wydaje mi się że rozbiegają się TYLKO jeśli zostaną wybici poganiacze... Je jeśli wybije się paszczaki to walczą dalej tylko poganiacze.
Tworzone przez Polaków uściślenia oraz wszelkie inne zasady i FAQi dla Polaków - powinno opracować się po polsku - cholerne anglickie lizusy :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Maggot
Wałkarz

Post autor: Maggot »

Ja mam następujące pytanie :

Czy oddział szarżujący pod wpływem czaru Hand of Gork płaci określone punkty ruchu za jakieś wheele etc? Chodzi o to, że oddział jest w tych 2d6" od przeciwnika, widzi go ,ale w normalnej szarży by nie doszedł- właśnie ze względu na obrót, który trochę tego ruchu zabiera....Jak to jest?

quas
Niszczyciel Światów

Charki pisze:Bede obstawial ze jednak mam racje nie tylko polowcznie ;)
Cast this on a single enemy model within 24" and LoS (even a model in a unit can be picked out, as can a character mounted on a monstrous mount or chariot) bla bla bla
Pogrubion aczesc wskazuje imo na to ze mozna snajpowac bohatera na smoku. Po co w takim razie ten zapis skoro bohater na rydwanie czy smoku nigdy nie moze dołaczyc do zadnego oddziału i jest pojedynczym modelem zatem nie pogrubiona czesc opisu czaru pozwala rzucic w niego eadbut'a ?
ale ja sie z toba zgadzam w kwestii mork wantz ya(z racji tego dopisku)
natomiast eadbutt losujesz-> lord na smoczydle to jeden model. wiec jak leci w niego hit z sila 5 noAS to losujesz w co walnie.
niby wada.
za to fajniej dziala amulet of protectyness w takim wypadku. 8)
Emilianek napisalCytat:

qlpin napisal:
Cytat:
tak!

Jest na to jakieś potwierdzenie w zasadach? Bo wydaje mi się że rozbiegają się TYLKO jeśli zostaną wybici poganiacze... Je jeśli wybije się paszczaki to walczą dalej tylko poganiacze.
to kolejny bubel GW. wybuch nastepuje kiedy->
zgina wszyscy poganiacze (calkiem logiczne)
kiedy ODDZIAL mialby sie zlamac. oddizalem sa zarowno squigi jak i poganiacze. takze ostatni NG z glosnym Gork Akbar sie zdetonuje
Czy oddział szarżujący pod wpływem czaru Hand of Gork płaci określone punkty ruchu za jakieś wheele etc? Chodzi o to, że oddział jest w tych 2d6" od przeciwnika, widzi go ,ale w normalnej szarży by nie doszedł- właśnie ze względu na obrót, który trochę tego ruchu zabiera....Jak to jest?
to nie jest szarza tylko ruch o 2d6" wprost przed siebie(nie ma mozliwosci "skrecania").
jezeli w wyniku tego ruchu wpadniesz w przeciwnika-traktujesz to jako szarze.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Caly czas będe twierdzil ze nie losuje przy eadbucie tylko wybieram. IMO moje stanowisko potwierdza przytoczony przeze mnie fragment opisu eadbuta.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

jak biore rydwan dla bossa to on się liczy do specjali czy nie?

quas
Niszczyciel Światów

MAĆKO pisze:jak biore rydwan dla bossa to on się liczy do specjali czy nie?
nie

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

JEszcze jedno mam pytanie jaki jest koszt pkt. Ruglud's Armoured Orc'ów?

Rupek
Plewa

Post autor: Rupek »

Z racji pierwszego postu na Zielonym Forum najpierw napiszę Witam.
Wcześniejsze próby zabrania się do battle'a były naście lat temu i zostały szybko rozwiane skromnym budżetem, teraz można bardziej poszaleć, więc wziąłem się za zbieranie (moim zdaniem) najbardziej klimatycznej armii i nieśmiało pogrywam z kumplami. Postaram się za bardzo nie nadwyrężać głupimi pytaniami cierpliwości forumowiczów, ale czasem pewnie zdarzy się zapytać o głupotę. Wszystkie tematy przewertowałem, więc może nie będzie to nagminne ;)

Po ostatniej grze mam pytanie:

- Czy fanoli można przesuwać przez Hand of Gork?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Można.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

O ile mi wiadomo to tak. Choć Bóg mi świadkiem ze nie wem na co mam się tutaj powołać. chyba na to że jest on po wyskoczeniu z oddziału niezależnym unitem

Rupek
Plewa

Post autor: Rupek »

Dzięki za odpowiedzi :)
Pytam, ponieważ przy ostatniej grze Starym Świecie zapytaliśmy o to stałych bywalców i wybuchła kłótnia. Stanęło na tym, że fanol po wypuszczeniu to nie jest już friendly unit i nie można go popchnąć :roll:

ODPOWIEDZ