Jak zrobić podstawkę pod regiment?

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

bless pisze:Sorki, Tomash, musialem. Tak uwazam. 8)
Ależ ja się z Tobą zgadzam, Bless :)
Każdorazowe układanie i zdejmowanie figurek na początku/końcu turnieju z magtraya bywa upierdliwe, chociaż wciąż śmiem twierdzić że mniej, niż ciągłe poprawianie trąconej figurki czy układania wszystkiego od nowa w środku bitwy "bo spadli ze wzgórza i trzech kostek".
Dlatego zrobiłem sobie "walizkę magnetyczną", gdzie można załadować całe regimenty na magtrayach. Napisałbym jeszcze, że wkrótce będziemy mieli takie walizki w ofercie (i po bardzo atrakcyjnych cenach), ale nie będę Ci zaśmiecał tematu spamem ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Mógłby ktoś mi teraz szybko napisać czy lepiej te grubości 1mm czy 2mm kupić?
Bo chciałbym jeszcze dzisiaj zamówić je.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

PCV 1mm wystarczy, jak dorobisz ograniczniki stworzą one "rusztowanie", które wzmocni traya i utrzyma kształt.
Kup sobie też 2mm (ale jakąś niewielką ilość) właśnie do pocięcia na ograniczniki, tj. na paski o szerokości 4-5mm, które ponaklejasz na brzegi.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Ja z powodzeniem stosuje 2mm. Wiec to moge polecic. Co do 1mm to nie wiem, nie probowalem. Ale przypuszczam, ze.... Jezeli robisz male podstawki, to powinny byc ok, jednak przy wiekszych powierzchniach (np. duzy regon kawalerii, albo wiekszy klocek metalowej piechoty) ta grubosc (a raczej cienkosc) moze jednak skutkowac niebezpiecznym wyginaniem sie podstawki.
Obrazek

Awatar użytkownika
ZiMny
Wodzirej

Post autor: ZiMny »

Dla wszystkich poszukiwaczy płyt PCV ---->

W Leroy Merlin jej nie znajdziecie , ale za to w Castoramie jest jej pod dostakiem , 2mm i 3mm , 1mm nie widziałem.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Tomash pisze: Kup sobie też 2mm (ale jakąś niewielką ilość) właśnie do pocięcia na ograniczniki, tj. na paski o szerokości 4-5mm, które ponaklejasz na brzegi.
Ja uzywam do tego ramek z wyprasek tne sobie na odpowiedniej dlugosci kawalki i mniej roboty a takie cos kazdy batlowiec moze miec ot tak :D
ObrazekObrazek

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Czy taka podstawka pod regiment będzie się nadawała do grania? Wydaje mi się, że będzie to utrudnione, bo kiedy zostanie nam np. 7 modeli z 20 to będzie zajmowała sporo niepotrzebnego miejsca, i jednocześnie będzie uniemożliwiała szarże na tyły boki itp. (bo z tyłu nie będzie modeli).

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Podstawka pod regiment niczego nie uniemożliwia. Czasem nawet pomaga jak np. część oddziału wyjdzie na górkę a cześć zostanie na dole to można pod podstawkę podłożyć kostki żeby stali prosto. Oczywiście to jej podrzędna funkcja bo głównie ma pomagać w przesuwaniu 10/20/30... modeli. Natomiast kiedy zostanie 7 modeli z 20 to można podstawkę ściągnąć bo łatwiej jest przestawić te 7 niż 20.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Teraz mod pobawi sie w straszliwego nekromante , bo nie chce zakladac nowego tematu. Czy PVC z 3mm gruboscia jest ok czy za gruba? Szukalem w Niemczech w okolicy i natknalnem sie tylko na 3mm , sam nie wiem czy bedzie to ok czy nie , bo w lizakach to treje to nowosc ;) Jak myslicie?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Ziemko pisze:Teraz mod pobawi sie w straszliwego nekromante , bo nie chce zakladac nowego tematu. Czy PVC z 3mm gruboscia jest ok czy za gruba? Szukalem w Niemczech w okolicy i natknalnem sie tylko na 3mm , sam nie wiem czy bedzie to ok czy nie , bo w lizakach to treje to nowosc ;) Jak myslicie?
Da radę. Dzis widzialem podstawki Fischa robione wlasnie na 3mm i wygladaly bardzo dobrze.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

choć nie tak dobrze jak Twoje mistrzu

płytka 3mm jest super, łatwo ją ciąć i jest najstabilniejsza,

zwłaszcza pod TG bym taką wyciął ale kohorciaki też będą elegancko wyglądać
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dziekowac ;) Poki co nie mam zamiaru grac TG , myslalem tutaj o kohortach i kawie ;)

Awatar użytkownika
Helkar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Helkar »

Jaki material nadawalby sie tez dobrze na podstawke pod regiment oprocz pcv gdyz kupic jakies graniczy z cudem gyz juz dawno wyszly z uyrzytu, jakies propozycje?

kolos
Pseudoklimaciarz

Post autor: kolos »

najprostszym sposobem jest odlanie z żywicy (36zł 500ml starczy na 40 podstawek może i lepiej)

materiał potrzebny to plastelina bądź modelina z której zrobisz formę

plastelinę rozwałkowujesz na grubość 1 - 1,5 cm (by było miejsce na odcisk formy)
odciskasz odpowiedni rozmiar w kształcie prostokątnym (wytnij np z tektury - tył od bloku rysunkowego) i wciśnij równomiernie za 2-3 mm - to jest twoja podstawa
teraz wyjmij tekturę i wybierz 3 boki (2 krótsze i 1 długi - przedni) - możesz wszystkie 4 ale jak tył jest luźny łatwiej modele wyciągać)
teraz tekturą (tą wyciętą) bokiem wciskasz na krawędziach odciśniętego podłoża, robisz to w 3 miejscach , wbijasz na 4-5 mm , i wbitą tekturkę odchylasz od siebie (czyli na zewnątrz odciśniętego prostokąta , odchylasz na 2-3 mm powstanie spadek ) tak robisz z 3 bokami
zalewasz żywicą i gotowe , jak to czytam to wygląda to na pracochłonne a tak naprawdę zrobienie formy zajmuje ok 2 minut

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Helkar pisze:Jaki material nadawalby sie tez dobrze na podstawke pod regiment oprocz pcv gdyz kupic jakies graniczy z cudem gyz juz dawno wyszly z uyrzytu, jakies propozycje?

:shock: ? Jak to "wyszly z urzytku". Po pierwsze jak to "wyszły" a po drugie jak to z "urzytku".
O ile mi wiadomo to plyta PCV jest podstawowym narzedziem jako baza dla małych tablic reklamowych (w sklepach z materialami reklamowymi maja to na bank).
Pisze się "użytku".
Obrazek

Awatar użytkownika
Eiko2
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Eiko2 »

Ja ostatnio kupowałem PCV 3mm w Leroy Merlin. Arkusz 50x120cm za nieco ponad 20zł
Obrazek

Awatar użytkownika
Helkar

Płytki PCV wyszły w uzytku tak jka mowie, w budownictwie sie juz tego nie stosuje nikt nie kladzie na podlodze plytek pcv a ttuaj mialy najwieksze zastosowanie, wygryzly je panele i zwykle plytki. Jak pojezdzilem po sklepach w mojej okolicy i rowniez w Opolu to sie ze mnie ludze w hurtowniach i sklepach smiali jak sie zapytalem o plytki pvc. Bylem w paru hurtowniach materialow budowlanych, rowniez w sklepach taki jak castorama obi itp. Za kazym razem to samo "Panie to juz wyszlo z uzytku tego sie nie sprowadza tego pan juz nie dostanie". Wiec tym motywuje swoja poprzednia wypowiedz.

Wiec skoro w Waszych okolicach wciaz mozna kupic te plytki pcv to moze ktos bylby tak mily i mi kupil, oczywsicie wczesniej bym kase wplacil. Jak ktos bylby tak mily prosze o pm-a gdyz ja sie juz poddalem ze kupie w moich okolicach jakies pcv a przez pol polski to mi sie nie usmiecha jechac :).

Awatar użytkownika
Eiko2
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Eiko2 »

Poszukaj na allegro, w bitspudle tez kupisz plasticard.
Obrazek

Awatar użytkownika
Helkar

Tak juz znalazlem na allego, tez wlasnie przypomnialo mi sie o tym ze tam moze cos takeigo byc i znalazlem "Przedmiotem aukcji są płyty PCV spienione o grubości 3mm kolor biały." Mysle ze beda dobre :). Takze dzieki za rady.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

No właśnie też te aukcje widziałem. Kilku sprzedawców jest na Allegro, którzy je oferują. Pytanie mam tylko czy ktoś kojarzy czy klej Wikol klei takie spienione PCV z drewnem/kartonem/styrodurem? czy trzeba się bawić w super glue i inne poxipole.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ODPOWIEDZ