Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

miałem na myśli to, że w armii bryty trzeba mieć BSB i chciałem go wcisnąć do oddziału chłopów, więc koń raczej odpada :wink:
Jest piesza figurka bsb(chorążego armii) czy trzeba robić konwersję :?:

Jajan1
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jajan1 »

Trzeba robić konwersję bo paladyn musi mieć konia albo virtue to najtańsze za 10 pkt...

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

virtue of emathy- czy wyszla do tego jakas errata?
bo dokladny zapisek brzmi ze mozna rycerza dac on foot. i dodatkowo daje w 12" LD.
i teraz pytanie- czy may be = must be? bo mnie by interesowal typ z taka virtue ale na koniku jednak :twisted:

Jajan1

nie no na zdrowy rozum may be to MOŻE ale nie musi....

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

tak jak jajan1 napisal... mozesz go dac nawet na pegaza czy gryfa jak jest genkiem :P

BSB on foot... ja osobiscie mam model limitanego bsb empire na okazje pieszego bsbka ;D

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Co to jest "virtue of emathy" :?:
Czy sztandaru armii nie może nieść coś tańszego niż paladyn?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

virtue of empathy-mozna rycerza dac on foot. i dodatkowo daje on w 12" LD chłopom. Quas to napisał trzy posty wyżej.
Tańszego? Ludzcy bohaterowie są bardzo tani... Ale dla porządku rzeczy: nie.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

eeeee? wiesz bretonnia co prawda ma obowiązek wystawiania Bsb, ale i tak byłby on w 80-90% rozpisek, bo po prostu daje cholernie dużo - a breta ma ten bonus, że Bsb nie zjada slotu hero (znaczy zjada, ale specjalnie dla niego jest 1 dodatkowy), i nie kosztuje 25 pkt jak w innych armiach... Więc nie narzekaj, że ten Bsb jest drogi - bez żadnych virtue to tylko 74 pkt, a potrafi swoje...

quas
Niszczyciel Światów

wow
niezjadanie slota jest akurat kiłe warte,mialoby znaczenie jakby sie ukladac na magii. a najpierw podrecznik skaszanil maginie a potem 7ed wykastrowala dostepne lory.

ale faktycznie-jest tani i dobry

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Skaszanił? A czym bretońska czarodziejka różni się od imperialnego maga? Fakt, jest ograniczona do 3 lorów, ale rzuca je tak samo jak każdy inny ludzki mag. Do tego ma jeszcze warda i magic resistance.

Co do wykastrowanych lorów - Beast jest niesamowicie przydatnym lorem dla Bretonnii, bo zawiera zarówno czary unieruchamiające przeciwnika, jak i popychaczki. Do tego dwa magic missle...czego ty jeszcze chcesz?

quas
Niszczyciel Światów

zalozenie -czarodziejka/lanca/lory ktore posiada; do tego brak bound spelli.... nie wiem jak trzebaby sie skladac coby sie przebijac przez 3+ DS u przeciwnika

musialaby raczej siedziec w piechurach,ale wtedy raczej Ld nie grzesza. no i cel jakis taki bardzo kuszacy :wink:

no i lory tez takie sobie

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

noo life jest super słabym lorem moim zdaniem , beast bardzo dobrym tylko co z tego skoro damselka nie ma "line of sight" w lancy żeby rzucac te pociski jak dla mnie magia w brecie nie istnieje , poza 2 z besti jak sie wylosuje no to ewentualnie na 2 kostkach ten 1 czar . Zakłądając ze damselka nie ma 2lv oczywiscie . Imperialni magowie są 100 razy lepsi moim zdaniem .

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

To dziwne, bo jak gram to prawie zawsze damselka ląduje w piechocie albo łucznikach (lub jednym i drugim, bo najczęściej gram na dwóch) i wszystko mi działa jak trzeba. I nie ma co narzekać, nie jesteśmy narodem magów, a bretońskie czarowanie jest nastawione przede wszystkim na blokowanie wrogiej magii (magic resistancy, przedmioty typowo defensywne magicznie itp). Mamy najlepszą kawalerię świata, więc coś innego musi być nieco gorsze od przeciętnego standardu.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

quas
Niszczyciel Światów

ta najlepsza kawaleria swiata to forma propagandy dla plebsu? :lol2:
narod magow? nie ma w calej bretonni chyba ani jednego maga
za to dzial magia i arcane itemy dostaly ostro w twarz w ramach zmiany edycji

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

A nie mam racji? Jaka inna armia jest w stanie wystawić taką ilość kawalerzystów takiej jakości? W innych armiach kawaleria najczęściej jest elitarnym dodatkiem, a w Bretonnii stanowi trzon wojsk.

Napisałem że bretończycy NIE są narodem magów, więc nie wiem skąd Twój nieco sarkastyczny i ogólnikowy komentarz.
W Bretonnii znajdziesz wielu magów, tak jak w Imperium. Królestwo nie jest monokulturowym blokiem pozbawionym obcokrajowców, podróżników itp. Poza tym służki i prorokinie kim niby są? Czarodziejkami.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Post autor: NOAK »

Niestety stwierdzenie iż Bretonnia dysponuje najlepszą kawalerią świata (Starego oczywiście) mocno sie zdezaktualizowało wraz z wydaniem 7-edycyjnych army booków.
Owszem, możemy wystawić dużą ilośc kawalerii, ale inne armie mogą to samo, a maja jeszcze do tego różne możliwości -magia, strzelanie, potwory, eterale, regenki, wardy, hate, asf, itp. przegięcia.
Grale jeszcze moga nawiązać równorzedną walkę z tymi potworkami, ale są stosunkowo drodzy, no i 0-1.
Gram Bretką od 12 lat i nie mam zamiaru rezygnować z niej dla aberracji w rodzaju demonów czy wampirów, ale czasami żal minionych dni. Cała nadzieja w tym, że Pani Jeziora natchnie swoim duchem "tfórcuf" z GW kiedy będą tworzyć nowego booka dla naszej armii.

quas
Niszczyciel Światów

A nie mam racji? Jaka inna armia jest w stanie wystawić taką ilość kawalerzystów takiej jakości? W innych armiach kawaleria najczęściej jest elitarnym dodatkiem, a w Bretonnii stanowi trzon wojsk.
sa najlepszymi rycerzami jakich jest w stanie wystawic rasa ludzka.
sa trzonem, sa solidni...ale nie sa tak przekopani jak nowe jednostki
W Bretonnii znajdziesz wielu magów, tak jak w Imperium. Królestwo nie jest monokulturowym blokiem pozbawionym obcokrajowców, podróżników
podroznicy plci meskiej parajacy sie magia nie maja lekko. Bretonow magow to raczej nalezy szukac w Morrowind. Sa napietnowani,szkalowani do palenia na stosie wlacznie.
Poza tym służki i prorokinie kim niby są? Czarodziejkami.
wiara czyni cuda. Maja monopol na te dzialalnosc.
a nauke pobieraja u samej Ariel...znaczy Pani z Jeziora :wink:

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

quas pisze: a nauke pobieraja u samej Ariel...znaczy Pani z Jeziora :wink:
HERETYK! ;)

Generalnie, to podoba mi się obecna siła Bretonnii. Koniec z tymi utyskiwaniami kolegów na "przegiętą Bretę" itd :)

Jajan1

A moi nadal "eee save na 2+ z bardingu, brak spowolnienia z koni, lanca i to za marne 20 pkt za model !!!" (erranci).... No ale można się przyzwyczaić....

quas
Niszczyciel Światów

Erranci sa dobzi bo tani. Czego chciec za model z parametrami imperialnego spearmena-> nie mam zielonego pojecia dlaczego mialby byc drozszy.
HERETYK!
ten fluff ma pewne plusy np:
Orion do Ariel:
-Sluchaj no,jak sie wczoraj kladlem do loza to na tej scianie wisiala moja wyjsciowa lanca. Nie wiesz przypadkiem co sie z nia stalo?
(A)-A bo blakal sie wczoraj po lesie jakis biedny rycerz,powiedzial ze idzie walczyc ze smokiem i szuka jakiejs broni to mu dalam.
:twisted:

ODPOWIEDZ