Rozpiski Imperialne

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Ivo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ivo »

Detki wcale nie są takie słabe. Jak mam oddział piechoty bez detek to jest dla mnie goły. Trzeba po prostu się nimi dobrze ustawić. Ot cała filozofia.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Tu jeszcze jest pytanie co mamy przyjąć na klatę, ale generalnie detki mimo wszystko dalej mają swoją wartość na polu bitwy.

Awatar użytkownika
jan_boruta
Warzywo

Post autor: jan_boruta »

W mojej póki co tygodniowej karierze w WFB, detki najbardziej przydawały się do wyłapywania na klatę bełtów z krasnoludzkich balist, dzięki czemu jednostki macierzyste (najczęściej greatswordzi) mogły dojść bez szwanku do linii obrony przeciwnika.
Nie jestem rasistą, mam kolorowy telewizor!

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

W małych liściach detki są takie sobie. Np jeśli tylko 1 oddział je posiada, to przeciwnik zawsze znajdzie na nie sposób. W chwili gdy większość naszych regimentów ma detki, przeciwnik nie wie gdzie w ręce włożyć i od czego zacząć.

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

Blaesus

zmasowane detki mają 2 zasadnicze wady

-ograniczają liczbę wystawień
-jeżeli nie zostaną wystrzelane blokują nam front

Mnie przeciw krasiom najlepiej sprawdzało się 4-5 sztuk.
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Testował ktoś coś takiego kiedyś:

Mag 1 lvl
bitting blade
1 czar bestii
lusterrko zmian:p ---100pkt(aż tyle albo tylko tyle)

na silne chalange lustro i bitting blade
na rzadziaków bestia nr 1

mam zamiar dzisiaj to testować na Vampiry
Obrazek

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Na wampiry to tylko światło, światło i światło. i nawet nie straszne blood knighty z wardem i regenką

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Chopie a co ty im tą dziedziną zrobisz? D6 hitów z S6? Nawet niech będzie w 12" przy 6 czarze. A on na 3 vampirach ma 11 kości(3x1 lv + każdy 2 kości gratis+2 armijne) do leczenia? Szał.
Osobiście wole metal bądź ogień jak już..Światło w tej edycji można w lodówce zapalić :p

Trza Vacki w hth usiec i tu nawiąże do pana maga z postu powyżej...Test nad wyraz pomyślny.3 tura walki krzyczę challenge i ubijam championa (klockiem pomimo ran ustaje i tu pomaga mieć detki:p ) W magii wszystkie moje kości są TYLKO I WYŁĄCZNIE przeznaczone na dispelowanie leczenia tego unitu(by nie wstał szampon) Kolejna walka chalange i ten oto mizerny mag zmienia się z potężnego woja o statystykach Vacka i upierdziela mu łeb. Koniec 5 tura(i tak 2 tury się klepaliśmy ) bodajże sypanie Vacków...

Bestia jak zostanie wpuszczona to tym bardziej pozamiatane(niestety mi ją dispelowano) po zamianie z lusterka do nowych statystyk dodałbym 3 ataki + 2 siłe (bitting blade nieużywalne wtedy ale to i tak 5 pkt)

6 ataków z siła 7 jak wszystko wyjdzie jak się chce ...Musze Lorda złożyć maga by ta 1 z bestyji mi zawsze wychodziła :twisted:
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Problem w tym, że zanim wciągniesz takiego wampira do challenge to on ma co najmniej jedną fazę na mordowanie Twojego oddziału piechoty i jest w tym zazwyczaj zaskakująco dobry... Oczywiście zależy przy tym w czym siedzi rzeczony wampir, to przy odrobinie niefarta mogą to być grave guards, których champion jednym ciosem upitoli głowę naszego kozackiego maga-bestii ;-)
W kwestii domen magii warto rozważyć jeszcze jedną sprawę: 1 z light wylosujemy na pewno, z kolei metal jest naprawdę losowy. Pewnie, duch kuźni jest wypasem, 1 też. Ale tu już trochę większa ruletka. Co kto lubi. Osobiście brałbym metal, można nawet zniszczyć ten nieszczęsny banner z regeneracją przy odrobinie szczęścia. A jak nie to 1 z metalu można rzucać do walki więc :evil: ;-)

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Wilqu, ja tak właśnie zjadłem wampira generała, z tym że zamiast bestii miał płonący miecz zamiast bestii

tylko potem było smiesznie bo wampir padł od razu a ghule zaczęły bićpo magu który juz lusterka nie miał... ale miał 4+ varda :D

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

A wygrałeś Wilqu tę bitwę?:) Ja po ostatnich testach Flagellantów mam dośc i muszę pograć swoją ulubioną rozpą bez zdziwiania...
Natomiast zgodze się, że "light" już tylko w lodówce sobie można zapalić...
Grave Gurad omijam łukiem póki nie wybije ostrzałem min. 50% klocka - oni zawsze skrywają w swoich szeregach jakąś niespodzianke naogół przepasioną... :wink:
W mojej ocenie detki się sprawdzają gdy posiadam min. dwa klocki które są wstanei coś ustać same z siebie(GS i Swordzi), wtedy detki daja mozliwosc wygrania takiej walki(używam 9FC w ustawieniu 3x3 co daje i tak 6 ataków a zwiększa przeżywalnośc wsparcia) oraz oslone dla oddziału głownego, detki strzeleckie nie grywam za wyjatkiem Archerów ale oni pełnią inną rolę własnie osłony... rzecz gustu i strategi, na Tym forum można się spotkać albo z opiniami bardzo przychylnymi oraz z opiniami które jasno stweirdzaja że detki są już nei grywalne...ile w tym wszytskim prawdy powinien rozsądzićkażdy gracz na stole podczas zaciętej bitwy...
Pozdrawiam wszystkich, nie będę sobie żałował... 8)

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Z detkami chyba jest tak że każdy ma swoją ulubioną taktykę i koncepcje gry. Jak pasują i ktos potrafi nimi grać to śmiercionośna broń- widziałem na stole obok :wink:

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Imperium ma cudnie gdy gra się na ukrytych rozstawieniach
(Rozpisuje się rozstawienie wojsk na kartce - grałem na takim turnieju, w sobotę taki organizuję).
Wtedy można brać max detek i nikt nie martwi się, że wszystkie machiny trzeba naraz wystawić.

Co do maga z VHS, to sprawdza się na ukrytych rozpach tylko i wolę wtedy shadow... rzucasz pierwszy czar, a przeciwnik się śmieje i Ci go wpuszcza... Co? lotem szarżujesz magiem na mego lorda?!?! :D

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Bardziej dośwadczonego gracza może taki manewr z shadow zastanowić. I drogą dedukcji może się domyślić podstępu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

dlatego mniej podejrzane jest rzucenie na niego ognistego miecza :D i trzymanie w klocku gdzieś z przodu...

Chociaż, zauważ Kokesz, że manewr z shadow może zmylić przeciwnika i będzie on unikał naszego czarusia jak ognia <w obecnej chwili nie przychodzi mi na myśł jakaś praktyczna sytuacja

Newbie
Pseudoklimaciarz

Post autor: Newbie »

ot taka ropza na brete 1000

Kapitan 95
kon z kropem , tarcza , plyta , pistolet , som

2x 25 szermierzy 330
sztandar , muzyk

2x 5KO 243
muzyk

2x dzialo 200

6 outriders'ow 126

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

swordsmenów 1 klocek na great swordów(stubborn tu sie przyda)
2 klocek na hundgunnerów siła 4 to najlepsza siła na bretonie, zabrać 1 działo dać hellblaster
Obrazek

Newbie
Pseudoklimaciarz

Post autor: Newbie »

Kapitan 95
kon z kropem , tarcza , plyta , pistolet , som

10 Muszkietow 80p

5KO 123
muzyk

6KO 146
muzyk

20 GS 218
sztandar , muzyk

Dzialo 100

6 outriders'ow 126

Hellblaster 110

No , teraz to lepiej wygląda

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Radziłbym wymienić Outriderów na Pistolierów, raz, Outridersi są w drugiej turze szarżowani (prawdopodobnie) i rozniesieni.
Pistolier może być mobilny, otaczać lancę, a errantów odginać.

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

Tak jak mówi Byro:] na te punkty przeciw Bretoni lepiej wziąść 5 Pistolierów w full ekwipunku:]

Zablokowany