Kfiatki z walk

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Może sytuacja nie jest strasznie śmieszna, ale co tam.
Kolega G (doświadczony wyjadacz, zbierał już ze 4 armie, prowadzący mroczne elfy) gra z Kolegą S (kompletnie początkujący, dowodzący elfami wysokimi).

Pierwsza tura bitwy, G ma dwóch potężnych magów, ochronę magiczną nie do przebicia i zaklęcia niszczące całe regimenty ;). S jednego słabiutkiego maga i próbuje rzucić klątwę feniksa na główny regiment egzekutorów G (ponad 20 chłopa, 2 bohaterów, magiczne sztandary i Khaine wie jeden co jeszcze).
G uśmiecha się z politowaniem obserwując ową próbę, nagle, dwie szóstki! Siła 3, tragicznie nie jest, kilku egzekutorów się smaży, ale prą do przodu. Następna tura, próba rozproszenia czaru, G rzuca czterema kośćmi i wypadają trzy jedynki!
Po chwili egzekutorzy upiekli się niemal wszyscy, bitwa zakończyła się masakrą w trzeciej turze! Podczas gdy na stole nie było już żadnego żywego mrocznego elfa, wysokich zginęło... czterech :D
Vae victis!

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Bretoński BSB z 2+ orzerzucanym savem i Virtue ze przeciwnik nie ma bonusu za uoutnumber wpada w 5 harpii i zostaje zabity przez 2 tury combatu...
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Lasti
Falubaz

Post autor: Lasti »

Jagal pisze:Bretoński BSB z 2+ orzerzucanym savem i Virtue ze przeciwnik nie ma bonusu za uoutnumber wpada w 5 harpii i zostaje zabity przez 2 tury combatu...
:lol2: :lol2: :lol2: Spadłem z krzesła :lol2:
Polska grupa zrzeszająca sympatyków Age of Sigmar:

https://www.facebook.com/groups/438370546345173/

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Imperium vs DE.
Klocek rycerzy inner circle z arcykapłanem w środku, w zasięgu Imperial bannera (przerzuty, paniki, strachu, terroru itd).
Pierwsze dwie tury, przeciwnik rzuca czar nr 6 (ta ich klątwa) nie robiąc nic za żadnym razem. Hydra podbiega zionie, nic nie robi. Uśmiech na mojej twarzy, zaraz konni zaszarżują, rozjadą hydrę i z overrun'a w klocek wojowników z maginią-generałem.
Początek tury imperium, test terroru (Ld 9 i przrzut), oba niezdane....Klocek rycerzy z generałem (arcykapłan) ucieka za krawędź stołu o jakieś pół cala... - ręce mi opadły.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Moje kraśki vs WoC:

Gigant chaosu wjeżdża w Longów. Rzuca moim bsbkiem. Przegrywa breaka, oblewa rzut (wyszło 12), ucieka.
W uciekającego gigusia wjeżdża chariot + klocek 20 Knightów z frenzy (który to klocek staje ok 14 cali bokiem do linii mojej piechoty i maszyn. Gigant dostaje od chariota 4 woundy z impactów :D
W następnej turze strzał z mojej klopy. Gigant dostaje trafienie z klopy (od którego składa się również chariot :D ). Gigant upada na 5 konnych maruderów chaosu, zabijając oczywiście wszystkich... :D

Mina młodego gracza Woc- bezcenna :D

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Nie rozumie tego fragmentu
W uciekającego gigusia wjeżdża chariot + klocek 20 Knightów z frenzy
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Bo to sekretny szyfr krasnoludzki! :lol2: Tylko prawdziwe krasnoludy wiedzą o co chodzi... 8)
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Rainhold
Chuck Norris

Post autor: Rainhold »

20 rycerzy chaosu w jednym oddziale :?:
Czegoś takiego jeszcze nie widziałem :!:
Nie chodzi przypadkiem o Wojowników?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Już pomijam kwestie gabarytowe, tylko chodzi mi o określenie co oznacza, że oddział A i B chaosu wjeżdża w oddział C chaosu i jeszcze jakieś rany mu zadają ?

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

pewnie były uciekające ;)

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

tak, 20 rycerzy chaosu w jednym oddziale. rycerzy czyli konnych, opancerzonych chaośników :D

w giganta wjechał chariot.. rycerze stanęli jakiś 1 cal od niego...
gigant był uciekający, zdecydowanie uciekający... zaś chariot i klocek rycerzy chaosu (na koniach, patataj patataj :D ) chwilę wcześniej zaszarżował w moich biednych 10 warriorów...z których bohatersko poległo 8 zaś dwóch pozostałych rzuciło się do panicznej ucieczki w kierunku krawędzi pola bitwy :D

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

ja dalej nie czaje... ; o
jak chariot moze szarzowac w giganta ktory jest w jego armii?
tedzio pisze:w batalionie jest taka uniwersalna armia i jest standardowa czyli czesto spotyka się ją na turniejach
:D taa jasne :D

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Arte pisze:ja dalej nie czaje... ; o
jak chariot moze szarzowac w giganta ktory jest w jego armii?
Ja też nadal nie ogarnąłem tego, ale spoko... Chyba jak czariot ucieka to zadaje rany, ale nie wiem czy mi się edycje nie pomyliły. :P

Pozdro :)

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Grazbird wałkarzu: tak jak pisze Piotras - tylko uciekający rydwan rozdaje swoim impakty :P

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Jak chariot ucieka przez oddział to zadaje impakty, ale tutaj chyba gigant ucieka, a chariot z overruna dojechał do uciekającego giganta i rycerze w pobliże. O ile dobrze zrozumiałem to chyba nie wypłaca wtedy impaktów.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

przyznam się że też mielismy z tym problem :D
po długiej dyskusji i nie dających się rozstrzygnąć wątpliwościach rzuciliśmy kością i wyszło że zadaje :D

jeśli ktoś z szanownych Bossów naszego warhammerowego światka udzieli odpowiedzi czy jadący z overruna rydwan wjeżdżający w model uciekajacy (ze swej armii) zadaje impakty to będę wdzięczny...

nie zmienia to faktu że nauczyłem młodego gracza dlaczego nie wystawia się dużych jednostek z frenzy :D

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nie jestem bossem, ale rydwan zadaje impakty tylko jeśli ucieka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

zatrzymujesz się z overruna/pursuit na swoich jednostkach...

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

cóż następnym razem będę wiedział co i jak :D

dzisiaj mój goły Dragon Slayer zabił Stegadona :D

Awatar użytkownika
Barney
Mudżahedin

Post autor: Barney »

He nobel bsb z jednym dragon princem wytrzymali od 2 tury do końca gry otoczeni ze wszystkich stron przez driady i luczników We . wprawdzie ten dragon prince umarl ale noebel nawet spanikowal 1 oddzial lucznikow oO ( kanapka byla tak : przód i flanka lucznicy a tyl i druga flanka driady )

ODPOWIEDZ