DOT 4 - ten płyn hamulcowy do zmywania farby

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kurczakow
Warzywo

Post autor: Kurczakow »

Gdzie można kupić rozpuszczalnik do nitro na terenie Warszawy? W jakiego rodzaju sklepach jest on dostępny?

Póki co kąpiel odbywają metalowe HE, ale nie w DOT-4 a w zwykłym acetonowym zmywaczu do paznokci ;] (pozdrawiam swoją kobietę =] )

Pozdrawiam
Geniuszem nie jest ten kto ma porządek, lecz geniuszem jest ten kto panuje nad Chaosem.

Awatar użytkownika
Wojtku
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojtku »

Wyciągaj je z niego!! To niszczy figurki
Obrazek

Awatar użytkownika
Kurczakow
Warzywo

Hmm, zrobiłem tak jak kazałeś. I powiem, że nie wyglądają na zniszczone. Farba poschodziła, pozostała za to na twarzach i w zakamarkach. Być może, zniszczenia ukażą się potem... Bo czym się objawia kąpiel w acetonie, jakimi zniszczeniami?

To w takim razie jadę po DOT-4. Póki co nie wiem gdzie rozpuszczalnik do nitro kupić.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

zmywacz do paznokci nie niszczy metali. Nie można go używać do plastików.

a farbę z figurek metalowych to można zmywać rozcieńczalnikiem do farb - do nabycia w każdym sklepie z farbami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

To w takim razie jadę po DOT-4
Lepszy DOT-3. Farba dużo lepiej i szybciej schodzi, zarówno z plastików, jak i z metali. Testowałem oba i 3 jak narazie jest najlepszym środkiem do ściągania farby ze wszystkich figurek
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Lasti
Falubaz

Post autor: Lasti »

Jankiel a ile trwa taka "kąpiel" zeby farbe dobrze zmyc?
W DOT4 to trwa tygodnie :roll:
Polska grupa zrzeszająca sympatyków Age of Sigmar:

https://www.facebook.com/groups/438370546345173/

Awatar użytkownika
Kurczakow
Warzywo

Niestety, kupiłem DOT-4. Wcześniejsze posty mówiły o tym, że jest najlepszy. No nic, poczekam te "tygodnie" nigdzie mi się nie śpieszy. Póki co mam co malować. Chyba, że zainwestuje kolejne 11,99 i zaleję raz drugi, ale chyba lepiej nie ryzykować =]

Co do lakieru do paznokci- to farba schodzi, ale tylko grubsze warstwy oraz większe płaszczyzny.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

W DOT 3 wystarczało mi kilka godzin, ale dla pewności (i z lenistwa) trzymam figurki tydzień-dwa.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dziś eksperymentowałem z DOT-3, figurki wpakowane do niego wczoraj o 15, wyciągnięte dziś koło tej samej godziny. Efekty: nadzwyczaj dobrze zeszła farba z modeli Greatswords w opłakanym stanie, cieszy mnie to strasznie bo już myślałem, że nic z nich nie będzie (nie ma jak poprzedni właściciel figurek...). Pierwsze "kuku" było, gdy chwyciłem któregoś z kolei gościa do czyszczenia a temu podstawka zgina się wpół i łamie chociaż tylko go lekko trzymałem. Mała strata, podstawki to nie problem. Z hangunnerów 6 ed. zeszło też bez żadnych problemów.
Kłopoty zaczęły się jak wyciągnąłem 6 ed. swordsmen, chwytam gościa do ręki... a on odpada z podstawki. Czytałem że DOT rozpuszcza super glue więc się nie przejąłem ale... odpadł kawałek nogi... Przyglądnąłem się dokładnie figurce, to nie było tak, że była wcześniej połamana czy pocięta. Ogólnie kilka figurek się tak dziwnie zachowało, rzecz oczywiście nie była w samych swordsmen, bo inna ich partia wyszła bez szwanku. Zanim zadam pytanie to tylko utwierdzę: figurki metalowe zmyte bez problemu :-)
A teraz pytanie: stało się komuś coś takiego albo podobnego? Czy może po prostu miałem pecha?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Ja w tym moczyłem plastikowych warriorów do dark eldarów (bardzo stare modele) przez jakiś miesiąc i nic się nie stało.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Mocze figurki plastikowe i metalowe w Dot4 i Dot3 od lat nigdy im sie nic nie stalo

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Hmmm, to w takim razie najwyraźniej miałem pecha, albo poprzedni właściciel figurek coś przy nich kombinował. W każdym razie dzięki za odpowiedzi.

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

Czy benzyną ekstrakcyjną lub zwykłym rozpuszczalnikiem mogę wyczyścić figurki metalowe(części mogą się poodklejać, byle nie zniszczyło figurki)

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Post autor: Heinrich K. »

1.można tym czyścić podstawki?
2.rozpuszcza klej super glue kropelka ect.?

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

1. generalnie mozna, ale jesli masz na mysli jakies posypki, trawki, etc to chyba latwiej je po prostu oskrobac jakims srubokretem.
2. roznie bywa ;) ale generalnie duzo latwiej jest porozklejac figurki po kapieli.

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

Ja od zawsze używam acetonu do metali i denaturatu do plastików i jeszcze mnie nie zawiodły te 2 środki

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

A ja słyszałem że denaturat plastik rozpuszcza...

Używajcie DOTa na plastiki...

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

Nigdy mi się nic z plastikami nie przytrafiło jak maczałem w denaturacie (czas to od 24-48h) trzeba moczyć ale nie tknie plastiku na bank ...
z innej beczki - to czym fanatyku odtłuszczasz figurki ? ja właśnie odtłuszczam denaturatem przed malowaniem.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Myślałem że się mylę ale skontaktowałem się ze znajomym któremu podstawki i figurki rozpuściło w denaturacie. Więc radzę tego nie używać, lepszy jest DOT...

Co do twojego pytania - woda z mydłem.

Awatar użytkownika
Scyla Anfingrimm
Wałkarz

Post autor: Scyla Anfingrimm »

Co będzie lepsze do odklejenia metalowego rycerza od plastikowego konia? DOT 4 czy DOT 3?
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!

P.S. A Wąpierze ssą!!

ODPOWIEDZ