Nie mogłem znaleźć odpowiedzi w podręczniku ani na innych forach więc postanowiłem zapytać tutaj.
Już od jakiegoś czasu moje wątpliwości wzbudza możliwość zmiany formacji po wygranej walki wręcz w celu otoczenia regimentu przeciwnika i dołączeniu dodatkowych 5 modeli do walki.
1. Z tego co wiem to otaczania można dokonać po wygranej walce wręcz, ale czy zmiany takiej formacji dokonuje się od razu po wygranej walce czy dopiero w swojej turze? Jeśli w swojej turze to (zakładając, że wygrana walka odbyła się w mojej turze) czy po remisie lub przegranej w turze przeciwnika bonus ten obowiązuje czy liczy sie ostatni stan?
2. Po otoczeniu przeciwnika jeśli przeciwnik zostanie złamany i zacznie uciekać to w jakiej formacji dokonuje się pościgu?
3. Czy przy pogoni wracamy do swoich rzędów?
4. Czy po wybiciu regimentu przeciwnika wracamy do starej formacji czy musimy poświęcić swój ruch na przywrócenie poprzedniego stanu?
5. Czy otaczanie będzie jednocześnie liczyć się jako atak z flanki?
Jeśli mogę to proszę o dokładne opisanie tego problemu.
Proszę o poważne podejście do tematu. Jeśli ktoś nie jest pewny odpowiedzi to proszę nie pisać postów gdyż wprowadza to jedynie zamieszanie, a może sie jedynie skończyć kłótnią na 5 stron. W WHFB gram od niedawna więc proszę również o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za odpowiedź.