Zmiana Formacji a walka wręcz

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Zmiana Formacji a walka wręcz

Post autor: OverlordSlayer »

Witam wszystkich forumowiczów :)
Nie mogłem znaleźć odpowiedzi w podręczniku ani na innych forach więc postanowiłem zapytać tutaj.

Już od jakiegoś czasu moje wątpliwości wzbudza możliwość zmiany formacji po wygranej walki wręcz w celu otoczenia regimentu przeciwnika i dołączeniu dodatkowych 5 modeli do walki.

1. Z tego co wiem to otaczania można dokonać po wygranej walce wręcz, ale czy zmiany takiej formacji dokonuje się od razu po wygranej walce czy dopiero w swojej turze? Jeśli w swojej turze to (zakładając, że wygrana walka odbyła się w mojej turze) czy po remisie lub przegranej w turze przeciwnika bonus ten obowiązuje czy liczy sie ostatni stan?

2. Po otoczeniu przeciwnika jeśli przeciwnik zostanie złamany i zacznie uciekać to w jakiej formacji dokonuje się pościgu?

3. Czy przy pogoni wracamy do swoich rzędów?

4. Czy po wybiciu regimentu przeciwnika wracamy do starej formacji czy musimy poświęcić swój ruch na przywrócenie poprzedniego stanu?

5. Czy otaczanie będzie jednocześnie liczyć się jako atak z flanki?

Jeśli mogę to proszę o dokładne opisanie tego problemu.

Proszę o poważne podejście do tematu. Jeśli ktoś nie jest pewny odpowiedzi to proszę nie pisać postów gdyż wprowadza to jedynie zamieszanie, a może sie jedynie skończyć kłótnią na 5 stron. W WHFB gram od niedawna więc proszę również o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Odpowiedź jest prosta, w tej edycji nie ma już otaczania regimentu przeciwnika (tzw. lapping around), zasada ta obowiązywała w edycji 6. i umarła razem z nią śmiercią naturalną jako produkt uboczny upraszczania zasad przez wydawców naszej gry.
Obecnie możesz, pod warunkiem że wygrałeś walkę a nie złamałeś przeciwnika, rozszerzyć front swojej jednostki, obrócić ją żeby stała przodem do przeciwnika, albo wstawić w szereg walczący herosa, który stał tak, że nie brał udziału w walce wcześniej.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

o ile mogę rozszerzyc front? do pełnej maksymalizacji czy o tyle o ile wygrałem combat?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

;)
jak juz zostalo napisane lapping around (otczania) nie ma od kilku lat :)

co do zmiany formacji to wykonuesz zwykly change formation. oznacza to, ze od razu po wygranej walce zwiekszasz front o maks 5 modeli a po wygranej walce nie zmieniasz spowrotem formacji tylko zostajesz w takiej w jakiej jestes w momencie breaka.

@jasiuu jak w change formation mozesz zrobic rozeszezenie frontu o maks 5 modeli niezaleznie od tego o ile wygralec combat.

@myth nie musisz wygrac zeby wstawic charactera w do combatu

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Zwycięska jednostka może rozszerzyć front (pierwszy szereg) o maksymalnie 5 modeli. Mały podręcznik s.46

@Shino dzięki za sprostowanie z herosem ;-)

Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, w końcu jakiś konkret!

Czy przy złamaniu przeciwnika pogoni dokonuję w zmienionej formacji? (zmieniona, rozszerzona formacja zwiększa szanse np. na przypadkową szarżę na inna jednostkę) I w końcu, powrót do starej formacji dokonuję kosztem ruchu tak jak opisane jest w podręczniku czyli w następnej swojej turze?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Po takiej zmianie już zostajesz w nowej formacji i tyle. Jeżeli chcesz możesz poświęcić w swojej turze ruch na kolejne zmiany, ale nie musisz. Jeżeli np. rozszerzyłeś sobie front, to już z tym rozszerzonym frontem będziesz biegać i tyle.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Wroga jednostka zaatakowała moją od strony flanki i została złamana w walce. Czy pościgu dokonuję w takiej formacji w jakiej walczyłem np. 3 rzędy jednostek stają się kolumnami?

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Jeśli dobrze rozumiem Twoje pytanie to złamana jednostka od boku, odwraca się tyłkiem do przeciwnika i ucieka, czyli rzędy nie stają się kolumnami.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Chodzi mi o to czy jest możliwość pościgu. Jeśli tak, to jak on wygląda (w jakiej formacji)?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

:) :D :) :) :evil:
:) :) :) :) :evil:

:) twój oddział
:D twój heros
:evil: wrogi oddział

jeżeli wygrałeś i gonisz w bok to gonisz w takiej formacji

:) :)
:) :D _____ :twisted:
:) :) _____ :twisted:
:) :)
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Czyli mam rozumieć, że obrót który wykonuję jest darmowy?

Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

tak. obracasz sie tak, zeby stac base-to-base z wrogiem ktrego gonisz, potem on ucieka, a potem ty gonisz
no chyba ze wyrzucisz wiecej, to sorry on ginie z automatu.

Awatar użytkownika
OverlordSlayer
Wałkarz

Tak, to już wiem. Moje wątpliwości wzbudzała jedynie sytuacja opisana powyżej. Dziękuję.

ODPOWIEDZ