Pomigracyjny szampan i kac
Pomigracyjny szampan i kac
I po migracji!
Poszło szybciej, łatwiej i praktycznie zupełnie bezboleśnie -- aż zaczynam być podejrzliwy
To po kolei:
1) Powody
Bo 3.0 > 2.0, z czystej matematyki A tak poważnie to, o ile funkcjonalność poprzedni i nowy silnik mają zbliżoną, to jednak nowy silnik jest wygodniejszy, bardziej funkcjonalny, a i ma sporo ficzerów ułatwiających życie i forumowanie (chociaż nie będę ukrywał, że największy skok jakościowy odczują admini i moderatorzy).
Nie chce mi się wymieniać funkcjonalności, jaką ma nowe forum -- na część powinniście natknąć się chociażby przy edycji profilu czy sprawdzając PMki -- ale ładne zestawienia można zobaczyć tutaj:
http://www.thatforumplace.com/Images/ph ... risons.htm
http://www.phpbb.com/about/features/
2) Nowe ficzery, funkcje, możliwości i poruszanie się po forum
Sam się jeszcze wielu rzeczy dowiaduję, więc czytajmy po prostu jeden dokument:
http://www.phpbb.com/support/documentation/3.0/
(administratorzy i moderatorzy obowiązkowo, użytkownikom polecam)
3) Problemy
Mogły (powinny) nastąpić problemy z hasłami zawierającymi polskie znaki, wynikające w dużym skrócie ż różnicy w kodowaniu polskich znaków (nareszcie jesteśmy na unikodzie, hura!). Jeśli miałeś/aś polskie znaki w haśle, to
3.1) był to bardzo zły pomysł i nigdy już więcej tego nie rób, właśnie z powodu różnic w kodowaniu, które jest nie do odkręcenia z powodu niesymetrycznego szyfrowania haseł
3.2) użyj opcji "zapomniałem hasła", a na Twój mail trafi nowe, wygenerowane hasło, za pomocą którego zalogujesz się na forum i możesz znów ustawić sobie hasło jakie chcesz (ale tym razem bez polskich znaków).
Jeśli pojawią się jeszcze jakieś problemy (coś zginęło, czegoś nie ma, coś nie działa itd.), proszę pisać w tym temacie.
4) Wygląd
Obecny jest średni, przynajmniej moim zdaniem. Zróbcie sobie i nam wszystkim przysługę, wejdźcie na
http://www.phpbb.com/styles/demo/3.0
przejrzyjcie skórki i napiszcie która najbardziej by Wam pasowała do Border Princes, a zostanie pod BP przerobiona (grafiki itd.)
Poszło szybciej, łatwiej i praktycznie zupełnie bezboleśnie -- aż zaczynam być podejrzliwy
To po kolei:
1) Powody
Bo 3.0 > 2.0, z czystej matematyki A tak poważnie to, o ile funkcjonalność poprzedni i nowy silnik mają zbliżoną, to jednak nowy silnik jest wygodniejszy, bardziej funkcjonalny, a i ma sporo ficzerów ułatwiających życie i forumowanie (chociaż nie będę ukrywał, że największy skok jakościowy odczują admini i moderatorzy).
Nie chce mi się wymieniać funkcjonalności, jaką ma nowe forum -- na część powinniście natknąć się chociażby przy edycji profilu czy sprawdzając PMki -- ale ładne zestawienia można zobaczyć tutaj:
http://www.thatforumplace.com/Images/ph ... risons.htm
http://www.phpbb.com/about/features/
2) Nowe ficzery, funkcje, możliwości i poruszanie się po forum
Sam się jeszcze wielu rzeczy dowiaduję, więc czytajmy po prostu jeden dokument:
http://www.phpbb.com/support/documentation/3.0/
(administratorzy i moderatorzy obowiązkowo, użytkownikom polecam)
3) Problemy
Mogły (powinny) nastąpić problemy z hasłami zawierającymi polskie znaki, wynikające w dużym skrócie ż różnicy w kodowaniu polskich znaków (nareszcie jesteśmy na unikodzie, hura!). Jeśli miałeś/aś polskie znaki w haśle, to
3.1) był to bardzo zły pomysł i nigdy już więcej tego nie rób, właśnie z powodu różnic w kodowaniu, które jest nie do odkręcenia z powodu niesymetrycznego szyfrowania haseł
3.2) użyj opcji "zapomniałem hasła", a na Twój mail trafi nowe, wygenerowane hasło, za pomocą którego zalogujesz się na forum i możesz znów ustawić sobie hasło jakie chcesz (ale tym razem bez polskich znaków).
Jeśli pojawią się jeszcze jakieś problemy (coś zginęło, czegoś nie ma, coś nie działa itd.), proszę pisać w tym temacie.
4) Wygląd
Obecny jest średni, przynajmniej moim zdaniem. Zróbcie sobie i nam wszystkim przysługę, wejdźcie na
http://www.phpbb.com/styles/demo/3.0
przejrzyjcie skórki i napiszcie która najbardziej by Wam pasowała do Border Princes, a zostanie pod BP przerobiona (grafiki itd.)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
powiedz to windowsomBo 3.0 > 2.0, z czystej matematyki
jak bedziesz mial chwile to spojrz na kwstie zasad znowu warto by tam zamienic watki i podfora kolejnosciaJeśli pojawią się jeszcze jakieś problemy (coś zginęło, czegoś nie ma, coś nie działa itd.), proszę pisać w tym temacie.
Nie wiem jak u innych ,ale ja musiałem od nowa awatara ładować
Ze skórek fajne są 610nm ,darkfanthasy i wowmoonclaw ,ale nie wszystkie luknąłem
Ze skórek fajne są 610nm ,darkfanthasy i wowmoonclaw ,ale nie wszystkie luknąłem
@Shino: O, słusznie. Ale to już kwestia layoutu, tj. zrobimy to jak ustalimy ogólnoforumowy layout
@Szczurek: Na pewno nie ma mowy o "ciemnych" layoutach (jasne litery na ciemnym tle itd.)
@Szczurek: Na pewno nie ma mowy o "ciemnych" layoutach (jasne litery na ciemnym tle itd.)
uff..Tomash pisze:@Szczurek: Na pewno nie ma mowy o "ciemnych" layoutach (jasne litery na ciemnym tle itd.)
przejrzałem zdecydowaną większość tego stafu i wybierałbym pomiędzy Redsilver (bardzo znajomo wygląda), proformell (chociaż te ikonki są średnie) a serenity (to dla tych co nie lubili żółtego wyglądu). Obawiam się jednak, że ilu użytkowników tyle pomysłów
mam nadzieję, że tylko rozdział 4 nas obowiązuje obowiązkowo(administratorzy i moderatorzy obowiązkowo, użytkownikom polecam)
zdążyłem już przenieść jeden wątek i muszę powiedzieć, że bardzo fajnie to teraz wygląda. Choć z drugiej strony nie jest łatwo się połapać
Generalnie gratki za sprawną akcję.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 00:49 przez ataman, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamykam forum na noc, coby się odbudował indeks wyszukiwarki. Dobranoc
No więc kilka uwag ode mnie
Tomashu nie dało by się zrobić:
a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
b) zrobić aby na dole było okienko z odpisywaniem a nie trzeba było klikać w przycisk odpowiedz.
c) i jak już jestem przy prośbach to może przycisk cytowanie selektywne, że wystarczy zaznaczyć czyiś tekst i od razu wrzuca nam komendę quote z nickiem osoby.
To chyba tyle na razie oczywiście gratuluje profesjonalizmu i szybkości przeprowadzonej akcji.
Tomashu nie dało by się zrobić:
a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
b) zrobić aby na dole było okienko z odpisywaniem a nie trzeba było klikać w przycisk odpowiedz.
c) i jak już jestem przy prośbach to może przycisk cytowanie selektywne, że wystarczy zaznaczyć czyiś tekst i od razu wrzuca nam komendę quote z nickiem osoby.
To chyba tyle na razie oczywiście gratuluje profesjonalizmu i szybkości przeprowadzonej akcji.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Czy tylko u minie mimo przejrzenia danego podforum/tematu ciągle jest podświetlone jako nowe posty ?
Dobra, zastopowałem odbudowę indeksu wyszukiwarki -- proces zostanie wznowiony dzisiejszej nocy (strasznie długo to trwa -- za dużo żeście popisali )
Dobre, chociaż nie wiem czy nie wyłączyłem tego z przyczyn wydajnościowych. Ja i tak używam search-newpostsa) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
Quick reply będzieb) zrobić aby na dole było okienko z odpisywaniem a nie trzeba było klikać w przycisk odpowiedz.
OK, zmieniłem skórkę na RedSilver. Pomijając niektóre niebieskie przyciski (te z polskiego subsilver2) i grafikę na górze, może być?
Dla mnie to również jest najwieksza porażka na początek.Sa!nt pisze:a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
Druga to wygląd forum nie moge sie przestawić na to co zastałem....
Po 3 nieststy nie odczuwam żeby forum działało szybciej (może to jeszcze jakiś chwilowy problem...)
Mimo wszystko respect za dobrą robotę z upgradem itd....
Dlaczego nie może być nic ciemnego? Osobiście te wszystkie jasne kojarzą mi się z milionami niedopracowanych forum o dupie marynie... Też jestem za darkfantasy, nie jest aż tak ciemne w porównaniu do innych lub dirtyboard2.0, ewentualnie coś takiego co było dawnie o ile to możliwe
Nie wiem, ale mam wrażenie, że zamiast szybciej, wszystko chodzi wolniej
P.S. Brakuje mi opcji szybkiej odpowiedzi...
P.S. Brakuje mi opcji szybkiej odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 11:59 przez Qbas, łącznie zmieniany 1 raz.
Też odczuwam mały spadek wydajności, ale to nie będzie problemem jak się przeniesiemy na dedyka -- za tydzień albo za dwa. A nowa funkcjonalność jest tego warta.
Wygląd jeszcze będzie zmieniany, też nie jestem zachwycony. Ten RedSilver chyba posłuży za bazę jakiegoś bardziej żółtobrązowego layoutu.
Wygląd jeszcze będzie zmieniany, też nie jestem zachwycony. Ten RedSilver chyba posłuży za bazę jakiegoś bardziej żółtobrązowego layoutu.
Bo był za duży
-
- Kretozord
Getaway wygląda najprzejrzyściej.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
tylko błagam - bez niebieskich przyciskówTomash pisze:Wygląd jeszcze będzie zmieniany, też nie jestem zachwycony. Ten RedSilver chyba posłuży za bazę jakiegoś bardziej żółtobrązowego layoutu.
Inna kwestia:
Zniknęły dodatkowe opisy pod tematami. Wydawało mi się to całkiem przydatną rzeczą...
@Kurka: Przejrzysty, ale dramatycznie ponury.
@Ataman: Przyciski zmienią kolor w pierwszej kolejności Dodatkowe opisy -- nie wiem co się z nimi stało (być może nie przeżyły migracji), sprawdzę.
@Ataman: Przyciski zmienią kolor w pierwszej kolejności Dodatkowe opisy -- nie wiem co się z nimi stało (być może nie przeżyły migracji), sprawdzę.