Pomigracyjny szampan i kac

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ

Co sądzisz o nowym forum po pierwszych godzinach?

Czas głosowania minął 28 mar 2009, o 23:54

rewelacja i miodzio, zapomniałem już o starym!
25
13%
bardzo fajne funkcjonalnie, ale nie podoba mi się skórka/wygląd
86
45%
fajny wygląd, ale nie podoba mi się funkcjonalnie
20
11%
nie podoba mi się ani funkcjonalność, ani wygląd -- do bani
59
31%

Liczba głosów: 190
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Pomigracyjny szampan i kac

Post autor: Tomash »

I po migracji!

Poszło szybciej, łatwiej i praktycznie zupełnie bezboleśnie -- aż zaczynam być podejrzliwy ;)
To po kolei:

1) Powody
Bo 3.0 > 2.0, z czystej matematyki ;) A tak poważnie to, o ile funkcjonalność poprzedni i nowy silnik mają zbliżoną, to jednak nowy silnik jest wygodniejszy, bardziej funkcjonalny, a i ma sporo ficzerów ułatwiających życie i forumowanie (chociaż nie będę ukrywał, że największy skok jakościowy odczują admini i moderatorzy).

Nie chce mi się wymieniać funkcjonalności, jaką ma nowe forum -- na część powinniście natknąć się chociażby przy edycji profilu czy sprawdzając PMki -- ale ładne zestawienia można zobaczyć tutaj:
http://www.thatforumplace.com/Images/ph ... risons.htm
http://www.phpbb.com/about/features/

2) Nowe ficzery, funkcje, możliwości i poruszanie się po forum
Sam się jeszcze wielu rzeczy dowiaduję, więc czytajmy po prostu jeden dokument:
http://www.phpbb.com/support/documentation/3.0/
(administratorzy i moderatorzy obowiązkowo, użytkownikom polecam)

3) Problemy
Mogły (powinny) nastąpić problemy z hasłami zawierającymi polskie znaki, wynikające w dużym skrócie ż różnicy w kodowaniu polskich znaków (nareszcie jesteśmy na unikodzie, hura!). Jeśli miałeś/aś polskie znaki w haśle, to
3.1) był to bardzo zły pomysł i nigdy już więcej tego nie rób, właśnie z powodu różnic w kodowaniu, które jest nie do odkręcenia z powodu niesymetrycznego szyfrowania haseł
3.2) użyj opcji "zapomniałem hasła", a na Twój mail trafi nowe, wygenerowane hasło, za pomocą którego zalogujesz się na forum i możesz znów ustawić sobie hasło jakie chcesz (ale tym razem bez polskich znaków).

Jeśli pojawią się jeszcze jakieś problemy (coś zginęło, czegoś nie ma, coś nie działa itd.), proszę pisać w tym temacie.

4) Wygląd
Obecny jest średni, przynajmniej moim zdaniem. Zróbcie sobie i nam wszystkim przysługę, wejdźcie na
http://www.phpbb.com/styles/demo/3.0
przejrzyjcie skórki i napiszcie która najbardziej by Wam pasowała do Border Princes, a zostanie pod BP przerobiona (grafiki itd.)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Bo 3.0 > 2.0, z czystej matematyki ;)
powiedz to windowsom ;)

Jeśli pojawią się jeszcze jakieś problemy (coś zginęło, czegoś nie ma, coś nie działa itd.), proszę pisać w tym temacie.
jak bedziesz mial chwile to spojrz na kwstie zasad :) znowu warto by tam zamienic watki i podfora kolejnoscia :)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Nie wiem jak u innych ,ale ja musiałem od nowa awatara ładować :wink:

Ze skórek fajne są 610nm ,darkfanthasy i wowmoonclaw ,ale nie wszystkie luknąłem :mrgreen:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

@Shino: O, słusznie. Ale to już kwestia layoutu, tj. zrobimy to jak ustalimy ogólnoforumowy layout :)
@Szczurek: Na pewno nie ma mowy o "ciemnych" layoutach (jasne litery na ciemnym tle itd.)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Tomash pisze:@Szczurek: Na pewno nie ma mowy o "ciemnych" layoutach (jasne litery na ciemnym tle itd.)
uff.. :wink:
przejrzałem zdecydowaną większość tego stafu i wybierałbym pomiędzy Redsilver (bardzo znajomo wygląda), proformell (chociaż te ikonki są średnie) a serenity (to dla tych co nie lubili żółtego wyglądu). Obawiam się jednak, że ilu użytkowników tyle pomysłów #-o
(administratorzy i moderatorzy obowiązkowo, użytkownikom polecam)
mam nadzieję, że tylko rozdział 4 nas obowiązuje obowiązkowo :wink:

zdążyłem już przenieść jeden wątek i muszę powiedzieć, że bardzo fajnie to teraz wygląda. Choć z drugiej strony nie jest łatwo się połapać :P

Generalnie gratki za sprawną akcję.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 00:49 przez ataman, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Zamykam forum na noc, coby się odbudował indeks wyszukiwarki. Dobranoc ;)

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

No więc kilka uwag ode mnie ;)
Tomashu nie dało by się zrobić:
a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
b) zrobić aby na dole było okienko z odpisywaniem a nie trzeba było klikać w przycisk odpowiedz.
c) i jak już jestem przy prośbach to może przycisk cytowanie selektywne, że wystarczy zaznaczyć czyiś tekst i od razu wrzuca nam komendę quote z nickiem osoby.

To chyba tyle na razie oczywiście gratuluje profesjonalizmu i szybkości przeprowadzonej akcji.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Czy tylko u minie mimo przejrzenia danego podforum/tematu ciągle jest podświetlone jako nowe posty ? #-o
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Dobra, zastopowałem odbudowę indeksu wyszukiwarki -- proces zostanie wznowiony dzisiejszej nocy (strasznie długo to trwa -- za dużo żeście popisali :mrgreen: )
a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
Dobre, chociaż nie wiem czy nie wyłączyłem tego z przyczyn wydajnościowych. Ja i tak używam search-newposts :mrgreen:
b) zrobić aby na dole było okienko z odpisywaniem a nie trzeba było klikać w przycisk odpowiedz.
c) i jak już jestem przy prośbach to może przycisk cytowanie selektywne, że wystarczy zaznaczyć czyiś tekst i od razu wrzuca nam komendę quote z nickiem osoby.
Quick reply będzie :)

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Jak najbardziej popieram postulat a) Sa!nta, bardzo to przyspieszało przeglądanie nowych postów a teraz to lipa.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

OK, zmieniłem skórkę na RedSilver. Pomijając niektóre niebieskie przyciski (te z polskiego subsilver2) i grafikę na górze, może być?

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Sa!nt pisze:a) aby na danym pod forum oprócz osoby która napisała ostatniego posta wyświetlać tytuł tematu w którym dany post został napisany?
Dla mnie to również jest najwieksza porażka na początek.
Druga to wygląd forum nie moge sie przestawić na to co zastałem....
Po 3 nieststy nie odczuwam żeby forum działało szybciej (może to jeszcze jakiś chwilowy problem...)

Mimo wszystko respect za dobrą robotę z upgradem itd....
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Dlaczego nie może być nic ciemnego? Osobiście te wszystkie jasne kojarzą mi się z milionami niedopracowanych forum o dupie marynie... Też jestem za darkfantasy, nie jest aż tak ciemne w porównaniu do innych lub dirtyboard2.0, ewentualnie coś takiego co było dawnie o ile to możliwe

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Nie wiem, ale mam wrażenie, że zamiast szybciej, wszystko chodzi wolniej :(

P.S. Brakuje mi opcji szybkiej odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 11:59 przez Qbas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Też odczuwam mały spadek wydajności, ale to nie będzie problemem jak się przeniesiemy na dedyka -- za tydzień albo za dwa. A nowa funkcjonalność jest tego warta.

Wygląd jeszcze będzie zmieniany, też nie jestem zachwycony. Ten RedSilver chyba posłuży za bazę jakiegoś bardziej żółtobrązowego layoutu.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

aaaa no i też miałem problem z avatarem, musiałem go pownownei załadować bo się nie wyświetlał...
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Bo był za duży :P

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Getaway wygląda najprzejrzyściej.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Tomash pisze:Wygląd jeszcze będzie zmieniany, też nie jestem zachwycony. Ten RedSilver chyba posłuży za bazę jakiegoś bardziej żółtobrązowego layoutu.
tylko błagam - bez niebieskich przycisków :wink:

Inna kwestia:
Zniknęły dodatkowe opisy pod tematami. Wydawało mi się to całkiem przydatną rzeczą...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

@Kurka: Przejrzysty, ale dramatycznie ponury.
@Ataman: Przyciski zmienią kolor w pierwszej kolejności ;) Dodatkowe opisy -- nie wiem co się z nimi stało (być może nie przeżyły migracji), sprawdzę.

ODPOWIEDZ