Pomigracyjny szampan i kac

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ

Co sądzisz o nowym forum po pierwszych godzinach?

Czas głosowania minął 28 mar 2009, o 23:54

rewelacja i miodzio, zapomniałem już o starym!
25
13%
bardzo fajne funkcjonalnie, ale nie podoba mi się skórka/wygląd
86
45%
fajny wygląd, ale nie podoba mi się funkcjonalnie
20
11%
nie podoba mi się ani funkcjonalność, ani wygląd -- do bani
59
31%

Liczba głosów: 190
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: Pomigracyjny szampan i kac

Post autor: Shino »

areszcie jesteśmy na unikodzie, hura!
卍 i z czego tu sie cieszyc? :P powinienes go zbanowac teraz ;)

Awatar użytkownika
Pingwin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pingwin »

Brakuje mi tu jednej rzeczy, mianowicie tego paska ze "ścieżką" kolejnych forów (ort?), na które trzeba wejść, żeby dostać się do tematu. Tzn, jest tylko na dole, czy nie można by wmontować takiego samego na górze tematu?

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Przy skinie RedSilver jest taka scieżka też na górze - nad tematem.
.:prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły:.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

? co to mialo być?
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Robson pisze:
? co to mialo być?
Wykorzystanie tego, że mamy teraz całe forum w UTF8 (to była jedna z moich największych bolączek technicznych na starym), dzięki czemu można wstawić literki, symbole i znaki z całego prawie świata, jak na przykład
ߙ ߧ ʧ Σ Ѽ ش ⅚ ⇰ ⌨ ⌬ ▩ ☢ ☣ ☥ ☩ ☪ ☭ ☮ ☯ ♂ ♬

Oczywiście posiadacze kiepskiego systemu operacyjnego nie mają zainstalowanej pełnej tablicy Unicode, więc mogą po prostu tych znaków nie widzieć :P

Oczywiście znaki jakie zaprezentowałem wyżej są bezużyteczne i nie są żadnym argumentem na korzyść UTF8 -- ale spokojnie, są inne techniczne/programistyczne :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

卍!!!
Wesoły wiatraczek!

PS. Przepraszam za spam, musiałem.
Uerph.

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

Tomash pisze:Kurde, dziwnie to brzmi. Poproszę o informację o przeglądarkach, ich wersjach oraz jak step-by-step odtworzyć babola.
Firefox 3.0.7
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Firefox/2.0.0.20

mi tez nie odznacza tematow :)

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Jest północ i na górze forum jest napisane że forum jest wyłączone...

O co chodzi?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

mam to samo...

i nikt nic nie pisze, co jest?

tak to musze isć spać :P
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Fanatyk pisze:Jest północ i na górze forum jest napisane że forum jest wyłączone...

O co chodzi?
Odbudowuję indeks wyszukiwarki. To trwa (eony całe), ale myślę, że w ciągu godziny-dwóch powinno się wreszcie skończyć (zostało tylko ~6000 postów na już zaindeksowanych 353000). Będzie wreszcie działająca wyszukiwarka, a Wy przeżyjecie jeszcze dwie godzinki z forum read-only ;)

(moderatorzy mogą pisać, ale bardzo Was proszę -- nie róbcie tego, to bardzo wydatnie wydłuża cały proces)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Uff, nareszcie. Forum znów otwarte i można pisać do woli -- wreszcie zaindeksowane zostały wszystkie posty (natłukliście tego ponad 350 tysięcy sztuk ;) ) i teraz już wyszukiwarka będzie na bieżąco :)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Na prośbę Szmajsona przerobiłem (w domyślnym layoucie, czyli RedSilver) tabelkę z listą użytkowników. Teraz zamiast (dość bezużytecznej) rangi wyświetla w tej kolumnie lokalizację/skąd dana osoba jest (można też po tej kolumnie sortować). Przydatne zwłaszcza dla liderów grup.

Aha, możemy teraz mieć więcej niż jednego lidera (dawniej: moderatora) grupy. Które grupy chcą drugiego? :mrgreen:

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Qrcze jakoś tak różowawo ? Się zrobiło ..

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Shino pisze: mi tez nie odznacza tematow :)

I mi też. CO mnie wielce drażni... 8)
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

1- Ten temat, w każdym forum? Wszędzie informuje mnie o nowych postach? Wyrzućcie proszę. Jest już mało istotny, nie musi być wszechobecny.
2 - Dwie strony martwych tematów do przewijania przy każdej wyzycie na KZ. Ponownie proszę o zwinięcie tego szajsu.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

w sumie ja już zaczynam się przyzwyczajać - tematy są segregowane wg czasu najnowszego posta (chyba) więc wystarczy dojechać do polowy żeby wszystko wyłapać (chyba)
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Tak, ale wcześniej jak w danym podforum nie było żadnego nowego posta, to te podforum nie było "podświetlone". Teraz czy nowy post jest czy nie, to i tak podfora są cały czas podświetlone. Wchodzisz na podforum np. HE a tu się okazuje, że nowych postów nie ma, wchodzisz na następne - to samo. Przeczytasz wszystkie nie przeczytane posty w danym podforum, to i tak jest pokazane, że są w nim jakieś nowe posty.

Irytujące... ](*,)
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Są takie same ikonki dla tematów (popularnych) przeczytanych i nieprzeczytanych

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Ten problem występuje przy logowaniu z różnych kompów / przeglądarek -- data ostatniej wizyty jest trzymana w ciasteczku danej przeglądarki. Stąd np. logując z domowego desktopa mam jako "nowe" (w search=newposts) oznaczone tematy, które dawno już przeczytałem (tudzież odpisałem) na laptopie.

Istnieje opcja w Panelu Adm.
Włącz zapisywanie informacji o (nie)przeczytaniu tematu po stronie serwera:
Zapisuje informację, czy wątki są przeczytane, czy nie, w bazie danych forum, zamiast w ciasteczku.
Ale jest ustawiona na "Nie" z przyczyn wydajnościowych (obciążenie bazy). Być może jak przeniosę już forum na dedyka i będziemy mieli 4x większe zasoby do dyspozycji, będzie można to włączyć.

Ktoś pytał jak się dostać do zarządzania grupami:
Twoje konto -> Grupy Użytkowników
czy dalej należy wybrać opcję "moje członkostwa" czy "zarządzaj grupami" pozostawiamy jako ćwiczenie dla czytelnika ;)

ODPOWIEDZ