卍 i z czego tu sie cieszyc? powinienes go zbanowac terazareszcie jesteśmy na unikodzie, hura!
Pomigracyjny szampan i kac
Re: Pomigracyjny szampan i kac
Wykorzystanie tego, że mamy teraz całe forum w UTF8 (to była jedna z moich największych bolączek technicznych na starym), dzięki czemu można wstawić literki, symbole i znaki z całego prawie świata, jak na przykładRobson pisze:? co to mialo być?卍
ߙ ߧ ʧ Σ Ѽ ش ⅚ ⇰ ⌨ ⌬ ▩ ☢ ☣ ☥ ☩ ☪ ☭ ☮ ☯ ♂ ♬
Oczywiście posiadacze kiepskiego systemu operacyjnego nie mają zainstalowanej pełnej tablicy Unicode, więc mogą po prostu tych znaków nie widzieć
Oczywiście znaki jakie zaprezentowałem wyżej są bezużyteczne i nie są żadnym argumentem na korzyść UTF8 -- ale spokojnie, są inne techniczne/programistyczne
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Firefox 3.0.7Tomash pisze:Kurde, dziwnie to brzmi. Poproszę o informację o przeglądarkach, ich wersjach oraz jak step-by-step odtworzyć babola.
mam to samo...
i nikt nic nie pisze, co jest?
tak to musze isć spać
i nikt nic nie pisze, co jest?
tak to musze isć spać
Odbudowuję indeks wyszukiwarki. To trwa (eony całe), ale myślę, że w ciągu godziny-dwóch powinno się wreszcie skończyć (zostało tylko ~6000 postów na już zaindeksowanych 353000). Będzie wreszcie działająca wyszukiwarka, a Wy przeżyjecie jeszcze dwie godzinki z forum read-onlyFanatyk pisze:Jest północ i na górze forum jest napisane że forum jest wyłączone...
O co chodzi?
(moderatorzy mogą pisać, ale bardzo Was proszę -- nie róbcie tego, to bardzo wydatnie wydłuża cały proces)
Uff, nareszcie. Forum znów otwarte i można pisać do woli -- wreszcie zaindeksowane zostały wszystkie posty (natłukliście tego ponad 350 tysięcy sztuk ) i teraz już wyszukiwarka będzie na bieżąco
Na prośbę Szmajsona przerobiłem (w domyślnym layoucie, czyli RedSilver) tabelkę z listą użytkowników. Teraz zamiast (dość bezużytecznej) rangi wyświetla w tej kolumnie lokalizację/skąd dana osoba jest (można też po tej kolumnie sortować). Przydatne zwłaszcza dla liderów grup.
Aha, możemy teraz mieć więcej niż jednego lidera (dawniej: moderatora) grupy. Które grupy chcą drugiego?
Aha, możemy teraz mieć więcej niż jednego lidera (dawniej: moderatora) grupy. Które grupy chcą drugiego?
Qrcze jakoś tak różowawo ? Się zrobiło ..
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
1- Ten temat, w każdym forum? Wszędzie informuje mnie o nowych postach? Wyrzućcie proszę. Jest już mało istotny, nie musi być wszechobecny.
2 - Dwie strony martwych tematów do przewijania przy każdej wyzycie na KZ. Ponownie proszę o zwinięcie tego szajsu.
2 - Dwie strony martwych tematów do przewijania przy każdej wyzycie na KZ. Ponownie proszę o zwinięcie tego szajsu.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
w sumie ja już zaczynam się przyzwyczajać - tematy są segregowane wg czasu najnowszego posta (chyba) więc wystarczy dojechać do polowy żeby wszystko wyłapać (chyba)
Tak, ale wcześniej jak w danym podforum nie było żadnego nowego posta, to te podforum nie było "podświetlone". Teraz czy nowy post jest czy nie, to i tak podfora są cały czas podświetlone. Wchodzisz na podforum np. HE a tu się okazuje, że nowych postów nie ma, wchodzisz na następne - to samo. Przeczytasz wszystkie nie przeczytane posty w danym podforum, to i tak jest pokazane, że są w nim jakieś nowe posty.
Irytujące...
Irytujące...
Ten problem występuje przy logowaniu z różnych kompów / przeglądarek -- data ostatniej wizyty jest trzymana w ciasteczku danej przeglądarki. Stąd np. logując z domowego desktopa mam jako "nowe" (w search=newposts) oznaczone tematy, które dawno już przeczytałem (tudzież odpisałem) na laptopie.
Istnieje opcja w Panelu Adm.
Ktoś pytał jak się dostać do zarządzania grupami:
Twoje konto -> Grupy Użytkowników
czy dalej należy wybrać opcję "moje członkostwa" czy "zarządzaj grupami" pozostawiamy jako ćwiczenie dla czytelnika
Istnieje opcja w Panelu Adm.
Ale jest ustawiona na "Nie" z przyczyn wydajnościowych (obciążenie bazy). Być może jak przeniosę już forum na dedyka i będziemy mieli 4x większe zasoby do dyspozycji, będzie można to włączyć.Włącz zapisywanie informacji o (nie)przeczytaniu tematu po stronie serwera:
Zapisuje informację, czy wątki są przeczytane, czy nie, w bazie danych forum, zamiast w ciasteczku.
Ktoś pytał jak się dostać do zarządzania grupami:
Twoje konto -> Grupy Użytkowników
czy dalej należy wybrać opcję "moje członkostwa" czy "zarządzaj grupami" pozostawiamy jako ćwiczenie dla czytelnika