Bojowi Kusznicy ?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biszkopt
Plewa

Bojowi Kusznicy ?

Post autor: Biszkopt »

Mam takie małe pytanko:

Opłaca sie wystawiać Kuszników (Quarrellers) z Great Weapon i tarczą ?

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Kiedys zagralem sobie na 14 i sie nawet sprawdzala, tylko strasznie to drogie ale ma swoje zastosowanie jako mini klocek gdy jest ogolnie duzo strzelania i tylko jeden duzo bloczek piechoty z bsbkiem co daje +1 do combata na 12"

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Moim skromnym i nic nie znaczacym zdaniem ten 1pkt za tarcze mozna dac, wszakze podnosi nam to save o 2, wtedy juz mozna sobie nawet jakas mala szarze przyjac, ale great weapon... juz nie bardzo..

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

jeśli szarżujesz to GW bardzo się przydaje te +2 do siły w pierwszym ataku z tego co zdążyłem zauważyć daje dużą przewagę szczególnie jeśli cel szarży ma dużą T i armor

Awatar użytkownika
Biszkopt
Plewa

To inaczej:

Jeśli chciałbym wystawić armie w której jednostki walczące prą naprzód by walczyć to czy tacy kusznicy z tarczami i GW zapewnili by jakąkolwiek ochronę dla machin ??

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

nie

Awatar użytkownika
Biszkopt
Plewa

:D

To ostatnie pytanko:

Opłaca się w ogóle wystawiać kuszników czy lepiej dodatkowych Thunderersów ?

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Oplaca sie, bo sa bardziej mobilni, moga strzelac po ruchu, wiekszy zasieg... to sie czesto przydaje. Sam zaluje, ze skleilem 30 thunderersow i tylko 10 kusznikow... :/

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Ja mysle nad rozpiska, w ktorej sklad wchodzi 10 thundow/10 kusznikow. Warto wcisnac wiecej, ktorejs z jednostek? Mowie o rozpisce na 2000+

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

w krasiach po ruchu to mozna strzelac tylko pistoletami i throwing axami

Awatar użytkownika
Biszkopt
Plewa

Mogą strzelać po ruchu??

Myślałem że kusza ma zasadę Move or Fire...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

bo maja. nie moga strzelac po ruchu, dawniej thundzi mogli ale im zabrali...
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

tak jak wszystkie "przegięte" naszej armii

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Ja kilka razy dawałem Kusznikom 2ręczne topory, ale chyba tylko raz sie spłaciły(szarża kuszmenów na flankę Konnicy imperialnej próbującej przepchnąć organki).
Miło było patrzeć jak kwiat imperialnego rycerstwa pada pod toporami kuszników :lol2:

kędzi

Post autor: kędzi »

Genialnie się sprawdzają :
-raz, że mogą strzelać np do wrogich machin
-dwa zaszarżowani potrafią zrobić krzywdę(s5 to już nie przelewki)
-trzy nawet dziesiątka może być dobrym oddziałem wsparcia dla reszty dużych oddziałów.
Napewno będę korzystał częściej

Awatar użytkownika
Kalion
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kalion »

Mi się ta jednostka nie podoba... ani to dobrzy strzelcy ani wojownicy i w dodatku nawet prochem nie śmierdzą :P

Grając z imperium nie sprawdzili mi się, klocek GS'u doszedł do nich prawie w całości, a w HtH kuszole dali du**.

kędzi

Post autor: kędzi »

Fakt strzelcy sa z nich słabi , jednak do neutralizacji maszyny przeciwnika bardzo dobrze sie przydają i to już w 1 turze. Oni nie są do walki, raczej powinni asekurować.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Dźwiedź pisze:Ja kilka razy dawałem Kusznikom 2ręczne topory, ale chyba tylko raz sie spłaciły(szarża kuszmenów na flankę Konnicy imperialnej próbującej przepchnąć organki).
Miło było patrzeć jak kwiat imperialnego rycerstwa pada pod toporami kuszników :lol2:
To znaczy, że organki nie rozwaliły się od razu? Dziwne. :?

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Klafuti. Ty nie doceniasz krasnoludzkich obsługantów. Ja to mam np. jednego takiego, którego zawsze zdejmuję jako ostatniego, potrafi czynić cuda. Zaczęło się właśnie na imperialnej konnicy. Wpadła 5 z muzykiem w organy. 2 obsługantów padło odrazu, potem obsługant zabił jednego rycerza. W następnej turze walki znowu się tłukli i przeżył chłopak. W 3 turze walki zginął kolejny rycerz. W 4 turze walki chłopak dalej stał. W 5 turze zostało już tylko 2 rycerzy. W 6 dzielny obsługant w końcu zginął. Organy 120punktów. Mina przeciwnika widzącego oddział kawalerii trzymany przez tą maszynkę przez pół gry? Bezcenna. Dodam, że rzuciłem kolesiem chyba ze 3 "sejwy" na 6. W kolejnych bitwach kolo utrzymał między innymi biegacza przez 2 tury combatu, raz 10 skinoli przez całą bitwę i raz terki chyba przez 3 tury :D Dodam, że jest to jedyny przejaw farta w kościach jaki na razie u siebie widziałem. Dużo częściej zdaża mi się np., że w drugej turze ucieka od paniki kloc hamków z BSB i gienkiem, panikując przy okazji warriorów i kuszoli #-o

A co by tak nie spamować mocno. Kuszoli z GW użyłem tylko kilka razy, i to w dodatku zawsze w bitwie z O&G tego samego kumpla. Fasty były zdejmowane garściami. Raz mi się nawet udało wbić z overruna w bok klocka BO, którzy dzięki temu zostali pokrojeni. Przez te kilka bitew (3 chyba były) oddział sprawił się całkiem nieźle ale chyba będę musiał pograć więcej żeby sobie ostatecznie zdanie wyrobić. Narazie i tak przerzucam się na thundów. Po 6 miesiącach grania tylko na kuszolach muszę przywrócić muszkiety do łask, bo jednak to +1 do hita i AP jest fajna opcją :wink:

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

12 i 15 kuszników krasnoludzkich z gw i tarczami to jedne z bardziej uniwersalnych oddziałów w tej grze.
Patent Maćka Paraszczaka - tylko trzeba wiedzieć jak tym grać :)
Beka na maxa

ODPOWIEDZ