Przeglądając allegro.

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Re: Przeglądając allegro.

Post autor: Izo »

cyryllo pisze:http://www.allegro.pl/item583248233_uri ... ratis.html

ludzie to jednak są pomysłowi ;)
Ahahahahaha, jaki to wspaniały przykład doboru naturalnego.
Już za 5 tys lat kobiety też będą miały penisy, a wszystko to zawdzięczamy: Publicznym Toaletom.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

hahahahahahaha masakra.......!!!

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Byście się tak nie śmieli jakby wam przyszło być kobietą w publicznej toalecie :P
Osobiście nie wyobrażam umieszczenia się na tych dziadowskich sedesach. Brrr.
Uerph.

Awatar użytkownika
Paczek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Paczek »

Awatar użytkownika
Pistolet

Post autor: Pistolet »

http://allegro.pl/show_item.php?item=59 ... s%C5%82any.

15 demonetek na steedach, wszystkie bez podstawek i bez jakies czesci
odlewane?

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

Ten Malco już dużo wcześniej wystawiał odlewy ;)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

odlewy, dosc niezla jakosc ale mega slaby (bardzo miekki) metal, generalnie dziwie sie ze Szaman albo ktos sie tym jeszcze nie zajal bo koles uplynnil juz pewnie kolo setki tych odlewow :)

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

ja już kliknąłem zgłoszenie naruszenia zasad ze model nie oryginalny! myślę ze jak każdy tak walnie to po 50 zgłoszeniach będzie miał problem kolega i finansowe i prawne :) co do ludzi odpowiedzialnych za GW w Polsce spokojnie kolesia mogą pozwać :) a zwykłym dowodem będzie inny rodzaj metalu bo jak miękkie to pewnie taki kupowany metal do odlewów domowych z garnka temperatura topnienia 60-80% :) ma kolega przesrane ze tak się wyrażę :)

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

A to jest taki metal do odlewów z garnka ? :shock:

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Post autor: Burgund »

Hm.. mam kilka modeli od malco.. I wyglądały na oryginalne;). ale faktycznie metal dość miękki. ale co komu to przeszkadza.. Nie rozumiem czemu zgłosiliście to do moderatorów allegro? tak bardzo wam to przeszkadza ze odlewa? zazdrośni ze inni mogą kupić taniej? czy tak kochacie politykę GW i chcecie żeby jak najwięcej zarobili, bo przecież oni się tak starają, robią promocje, wydaja nowe figsy, starają się żeby każdy był szczęśliwy.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Mallaki ma rację, hipokryzja na potęgę, soft na kompach macie oryginalny w 100%?
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

VegaMStudio
Chuck Norris

kurka_z_podworka pisze:Mallaki ma rację, hipokryzja na potęgę, soft na kompach macie oryginalny w 100%?
tylko że on zarabia na tym! to to samo co piractwo komputerowe jak się sprzedaje pirackie oprogramowanie za co grozi do 5 lat pozbawienia wolności
jeżeli ten koleś odlewał by dla siebie by mieć tańsza armie to pewnie każdy miałby to w dupie ale skoro on zarabia na tym choć to NIE SĄ JEGO RZEŹBY!!!!!!!!!!!!!!! to łamie tym prawo za co powinien ponieść konsekwencje prawne , jeżeli ktoś by odlał moją prace nie minął by tydzień jak by musiał stawić się do sądu proste.
Poza tym każdy który kupi taki odlew może odpowiadać za paserstwo 3-5 lat wiec nie wiem czy to na pewno tak się opłaca :)

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

taaaa.. 5 lat za figurkę. Wiesz co by powiedział sad? ze niska działalność społeczna, a koszt figurki niewielki wiec to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie.
Poza tym, pomyślcie.. to GW powinno bronic swoich praw i walczyć o nie, a nie klienci. Co was obchodzi ze ktos to sprzedaje? nie chcesz.. nie kupuj. Ale po co masz komuś szkodzić? Myślicie ze to jakiś zwyrodnialec? Chce sobie dorobić i tyle. Wielkiej kasy pewnie nie ma z tego. Zobaczcie ile ludzi mu to kupiło. Zero.
I dla kogo tak walczycie? dla angielskiej firmy która ma monopol, wali nas w rogi, wycofuje figurki. naciąga na kolosalne koszty i śmieje sie nam w twarz wypuszczając kaszaloty, a nie zasady.

Awatar użytkownika
Pistolet

Post autor: Pistolet »

znaczy ja nie zgłaszałem nic, po prostu się zastanawiałem czy to odlewy

VegaMStudio
Chuck Norris

mallaki pisze:taaaa.. 5 lat za figurkę. Wiesz co by powiedział sad? ze niska działalność społeczna, a koszt figurki niewielki wiec to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie.
Poza tym, pomyślcie.. to GW powinno bronic swoich praw i walczyć o nie, a nie klienci. Co was obchodzi ze ktos to sprzedaje? nie chcesz.. nie kupuj. Ale po co masz komuś szkodzić? Myślicie ze to jakiś zwyrodnialec? Chce sobie dorobić i tyle. Wielkiej kasy pewnie nie ma z tego. Zobaczcie ile ludzi mu to kupiło. Zero.
I dla kogo tak walczycie? dla angielskiej firmy która ma monopol, wali nas w rogi, wycofuje figurki. naciąga na kolosalne koszty i śmieje sie nam w twarz wypuszczając kaszaloty, a nie zasady.

w jednym zdaniu zaprzeczasz sam sobie ... skoro twierdzisz ze nie chce to nie kupuje odlewów
a zaraz piszesz ze GW ma kolosalne ceny ... przecież nie chcesz to nie kupuj

co do 5 lat nie twierdzę ze od razu kolesia posadzą tylko ze grozi mu za to do 5 lat pewnie w zawiasach i duże pieniądze do oddania , a to ile to już zależy ile sprzedał tych modeli a ze ze niska działalność społeczna to nie ma to żadnego znaczenia bo to z powództwa cywilnego leci nie państwo cię pozywa tylko firma więc zupełnie inaczej to wygląda i to ze modele to małe ludziki nie powoduje że koleś jest bezkarny tylko ze kara będzie odpowiednia.
ciekawe jak byście się wypowiadali jak by to waszą prace ktoś bezkarnie odlewał i sprzedawał taniej!
zgłoszenie powoduje tylko to ze allegro sprawdzą aukcję nie oznacza automatycznego pójścia kolesia za kratki.

nie twierdzę ze koleś sprzedaje odlewy bo za rękę nie schwytałem sugeruje się tylko wypowiedziami ludzi o rodzaju metalu (GW nigdy nie używało tak miękkich stopów)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ale głupoty opowiadacie.
Poza tym każdy który kupi taki odlew może odpowiadać za paserstwo 3-5 lat wiec nie wiem czy to na pewno tak się opłaca
Bzdura. Wątpliwe jest, by ten koles kradł odlewy od kogoś. Korzystanie z efektów naruszenia prawa autorskiego w zaden sposób nie może być podciągnięte pod paserstwo.
taaaa.. 5 lat za figurkę. Wiesz co by powiedział sad? ze niska działalność społeczna, a koszt figurki niewielki wiec to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie.
Niska szkodliwość społeczna nigdy nie sprawi, że przestępstwo zostanie przekwalifikowane na wykroczenie. Może jedynie spowodować złagodzenia kary bądź odstąpienie od ukarania.
a ze ze niska działalność społeczna to nie ma to żadnego znaczenia bo to z powództwa cywilnego leci nie państwo cię pozywa tylko firma więc zupełnie inaczej to wygląda i to ze modele to małe ludziki nie powoduje że koleś jest bezkarny tylko ze kara będzie odpowiednia
Kolejna bzdura. W procesie cywilnym nie ma mozliwości ukarania kogokolwiek. Jeśli już, to może być ścigane na wniosek, ale wtedy to państwo jest oskarżycielem, a firma tylko wnioskuje o ściganie.

Ale cóż, VegaM, jesteś mistrzem w autorytatywnym wypowiadniu się na tematy, o których nie masz kompletnie pojęcia.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

hehe.. i nie kupuje od GW ani jego dystrybutorów. Wszystkie figsy, farbki i resztę mam z drugiej ręki, dzięki czemu place tylko max 60% ceny rynkowej.
Wiec skoro sprawa cywilna to wiezienie mu w nie grozi. Art. 405 K.C. mówi o bezpodstawnym wzbogaceniu się. jeśli firma pozwie go i wygra, pozwany zapłaci koszt figurek plus będzie miał obowiązek naprawienia szkody. A co za tym idzie zapłaci odszkodowanie. A co wielkości, hmm. to zależy od sądu. Jeśli to jakiś student, bez dochodów i sprzedał tego mało, okaże skruchę to zadośćuczynienie nie będzie wysokie.

Ekspertem odp prawa nie jestem, i z chęcią czekam na argumenty prawne. Nie znam dobrze ustawy o ochronie

poprawka:
ustawa o prawie autorskim mówi ze należy poszkodowany uzyskuje wszystkie korzyści materialne jakie uzyskał pozwany plus potrójna wartość produktu. dobrze mowie?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, o 15:04 przez Burgund, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Jak długo jeszcze normalni uzytkownicy bedą musieli znosić tego pajaca i wcale nie chodzi mi o Jankiela :mrgreen:
Beka na maxa

VegaMStudio
Chuck Norris

przeczytał byś 2 razy co napisałem to byś wiedział ze karze sąd a pozywa osoba cywilna bądź firma wnosi powództwo co kończy się ukaraniem przez sąd.
z tym paserstwem to może przesadziłem bo nie każdy wie ze to nie oryginał więc nie wie że "kradzione" ale tej osobie co to sprzedaje (okradł firmę) tak czy inaczej jest paserem bo sprzedaje produkt ukradziony firmie ... można to nazwać na 100 rożnych sposobów , paser oszust złodziej .. każde i tak kończy się jednym :)
kupując tel od kogoś nie wiedząc ze to np kradzione i tak odpowiada za paserstwo (co do modeli pewnie nie bo w sumie nikt nie ma w oczach urządzenia do sprawdzania rodzaju stopu z jakiego to wykonane) ale osoba która rozpowszechnia kopie które nie ukradł a nie są legalne też jest paserem! Jak on by kupił od kogoś 100 odlewów i by chciał sprzedać ... JEST PASEREM!

Awatar użytkownika
AeternusJester
Wałkarz

Post autor: AeternusJester »

Ja kupiłem Seekerki od Malco. Są to faktycznie odlewy, sam do tego sie przyznał przed finalizacją transakcji. Koleś jest bardzo w porządku, nie może tego napisać w aukcji, ale przyznaje sam, że to odlewy i wtedy decydujesz czy kupujesz czy nie. Również jest możliwość odesłania figsów i zwrot kasy, jeśli nie spodoba Ci się jakość odlewów. Ja uważam, że GW samo powinno dbać o swój ineteres a nie klienci. Oni zarobili na nas krocie, a wy jeszcze dbacie o ich ineteres jak Vega. Zauważ jakie figsy sprzedaje Malco - Seekerki, których nie ma w sklepach, gdzie GW nie wypuścilo nowych modeli. Tak właśnie GW dba o swój ineteres pozwala zarabiać Gamezona i np takiemu Malco na figsach, które GW wycofało bez wprowadzenia odpowiedników. I ja głowinie dlatego kupiłem odlewy, miałem do wyboru czekać na jakaś okazje na allegro, albo zrobić jakieś marne ulepy.

ODPOWIEDZ