Przeglądając allegro.

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Re: Przeglądając allegro.

Post autor: Burgund »

taaaa.. 5 lat za figurkę. Wiesz co by powiedział sad? ze niska działalność społeczna, a koszt figurki niewielki wiec to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie.
Niska szkodliwość społeczna nigdy nie sprawi, że przestępstwo zostanie przekwalifikowane na wykroczenie. Może jedynie spowodować złagodzenia kary bądź odstąpienie od ukarania.
Nie napisałem tego. napisałem ze wartość figurek nie jest wysoka, wiec to będzie wykroczenie. a to ze niska działalność społeczna to swoja droga. Postawiłem po "niska działalność społeczna" przecinek, a potem jest nowa myśl:). Mój błąd ze wyszło nie czytelnie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

przeczytał byś 2 razy co napisałem to byś wiedział ze karze sąd a pozywa osoba cywilna bądź firma wnosi powództwo co kończy się ukaraniem przez sąd.
Jak on by kupił od kogoś 100 odlewów i by chciał sprzedać ... JEST PASEREM!
Nie muszę czytac Twoich postów, by wiedzieć, jak działa wymiar sprawiedliwości.
Żeby było jasne - ja z Tobą nie dyskutuję, tylko Cię informuję.
Wiec skoro sprawa cywilna to wiezienie mu w nie grozi. Art. 405 K.C. mówi o bezpodstawnym wzbogaceniu się. jeśli firma pozwie go i wygra, pozwany zapłaci koszt figurek plus będzie miał obowiązek naprawienia szkody. A co za tym idzie zapłaci odszkodowanie. A co wielkości, hmm. to zależy od sądu.
Nie jest to takie proste. Oprócz sprawy karnej (czerpanie korzyści z naruszeń praw autorskich), za co grozi więzienie, ograniczenie wolności czy grzywna, można mu jeszcze wytoczyć sprawę cywilną - na przykład z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia. Tutaj będzie to odszkodowanie (a nie zadośćuczynienie) - będzie musiał zapłacić tyle, ile straciło GW na jego zbrodniczym procederze (bez względu na to, czy jest bogaty, czy wyraził skruchę etc.). Czyli praktycznie marżę, jaką GW nakłada na figurki.
Tak właśnie GW dba o swój ineteres pozwala zarabiać Gamezona i np takiemu Malco na figsach, które GW wycofało bez wprowadzenia odpowiedników
Ta okoliczność sprawia, że trudno będzie GW udowodnić, że coś straciło na tej aukcji. Ale to śliska sprawa, jak wszystkie związane z prawem autorskim.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Wątpię żeby GW chciało się chodzić z takimi pierdołami do sądu. Jakby sprzedawał kilka tysięcy szt to tak, jak sprzedał kilka to dla nich niewielka strata. Szkoda adwokata i kosztów. Może jedynie dla przestrogi

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Czemu? Jakich pomniejszych najlepiej sie pozywa, bo sprawa wygrana a można się wyżyć na biedaku
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

To tak, jak z prawami ZAiKS'u do muzyki. Często kopią małych detalistów, bo duzi albo mają licencję, albo nie puszczają piosnek przez wewnętrzne sieci.
Tak np. teraz jest w magazynach centralnych firmy TESCO, do grudnia leciało sobie radyjo (różne różniste, ale na ogół kicha, dobre było tylko wiadomości co godzinę), teraz jest cisza czasami przerywana tekstami: "W razie usłyszenia alarmu przeciw pożarowego, prosimy nie reagować", po czym słychać radosne: " ogłaszam alarm pożarowy...".
Obrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

http://www.allegro.pl/item590587486_war ... ained.html

kozak, pro paint

powinien język usychać za takie kłamstewka :D:P

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

nie tylko język
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

pyta też... :P

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

Opis pojazdu:

SPRZEDANY!!!!!!!!
:shock:

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

Pewnie jakios kolekcjoner (no chyba ze nie slyszalem o wznowieniu produkcji :) ).

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

że sprzedany to wcale nie zanczy że za 28 koła papieru :roll: :)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Na pewno nie ,zresztą to jakiś zwyklak ,a nie kolekcjonerski egzemplarz ... :wink: Dla przykładu http://moto.allegro.pl/item598320525_fi ... a_prl.html taki może kilka kafli osiągnąć :mrgreen:
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

Post autor: Die for Emperor »

Co prawda to Ebay a nie Allegro ale... może ktoś reflektuje psa (chyba kota szablozębego :wink: ) chaosu do swojej kolekcji?
http://cgi.ebay.co.uk/WARHAMMER-40K-FAN ... 240%3A1318
...Róże miłości najchętniej przyjmują się na grobach...

'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

Post autor: Khunag »

za funciaka może być ;)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

nawet funcika bym za niego nie dal :twisted:
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Pistolet
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pistolet »

a ja z godzine temu na allegro widzialem dwóch archaonów, jeden po drugim i na każdym było napisane 'jedyny na allegro'

ironia losu...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

to pewnie prawda, te helflingi to mają lepkie ręce...

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Jankiel pisze: można mu jeszcze wytoczyć sprawę cywilną - na przykład z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia
Sorki, że się wpierniczam nie w swoją sprawę, ale bezpodstawne wzbogacenie to zły przykład... ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ