Grave Guard czy Black Knights?
Moderator: misha
- Chaoschild
- Chuck Norris
Chyba ogolnie maszyny i czary z template'm bola GG. AS przy duzej ilosci zranien zazwyczaj nie wsytarczy i zawsze kilku spadnie, a to boli, bo do najtanszych nie naleza i wskrzescic ich sie nieda.
A wlasnie przydaloby sie moim zdaniem zeby np w nowym AB do VC dodali czar pozwalajacy "uzdrawiac" kazda jednostke undead. Na najwyzszym poziomie chociaz ale i tak byloy klawo. Maly offtop
A wlasnie przydaloby sie moim zdaniem zeby np w nowym AB do VC dodali czar pozwalajacy "uzdrawiac" kazda jednostke undead. Na najwyzszym poziomie chociaz ale i tak byloy klawo. Maly offtop
U nas kiedyś jeden szeregowy GG zdmuchnął Malekitha. Jeden z oddziałów GG brata ugrzązł w jakiejś beznadziejnej walce na flance, i po jakimś czasie walczył z gralami, mengilami, i jakąś piechotą DE. (w tym czasie pozostałe oddziały VC cofały się w kierunku skrzydła skaveńskiego, żeby razem dać odpór i kontratakować). Do tego wszystkiego dołączył się Malekith, żeby juz całkiem domknąć kanapkę. Powalczył w swojej rundzie, coś tam pozabijał, z GG zostały resztki. W rundzie VC poszedł Hellish Vigour na GG: trafienie, KB i król Naggaroth przeszedł do historii.Chaoschild pisze: Jesli nie spadna z ostrzalu badz magii to w walce sa naprawde mocni, KB robi tez swoje, nie jeden pakerny heros nadzial sie na "wight blade'a" i zszedl
-
- "Nie jestem powergamerem"
mialem historie dosyc podobna-gralem na dosyc male pnkty-bodajze 2300 czy cos w tym stylu i kumplowi zszedl melekith od KB z BK po czym sie poddal
- Chaoschild
- Chuck Norris
Buuhehehe no widac Malekith ma chyba jakies uczulenie na GraveGuardow
Ja pamietam jak jeden z GG scial VonCarstein Counta kolegi, takze zlozyl kapitulacje
Ja pamietam jak jeden z GG scial VonCarstein Counta kolegi, takze zlozyl kapitulacje
Nie dziwię się że ten z Malekithem się poddał, to jest taka wtopa punktów (koło 900 jak się nie mylę), że na 2300 chyba miał już tylko core.
Lubię GG, bo ma fajny klimat i naprawdę udane figurki (te z halabardami tez są bardzo, bardzo). Za to oryginalne modele BK nie podobają mi się za grosz i wolę konwersje.
A jeśli już gram VC (rzadko) to moje "housegame'owe" odruchy wymuszają branie i tego, i tego. Choć osobiście bardziej lubię piechotę.
Lubię GG, bo ma fajny klimat i naprawdę udane figurki (te z halabardami tez są bardzo, bardzo). Za to oryginalne modele BK nie podobają mi się za grosz i wolę konwersje.
A jeśli już gram VC (rzadko) to moje "housegame'owe" odruchy wymuszają branie i tego, i tego. Choć osobiście bardziej lubię piechotę.
Ja osobiście to bardzie wolałbym grać na GG bo figurki mnie się bardziej podobają i nudzi mnie się granie ciągle na konnicy. No i jakoś tak klimatyczniej, ciekawiej według mnie jest na GG. Ale... Ale kilka razy grałem na nich i bardzo chybko zeszli i w tego miałem nerwa. Tez wydaje mnie się, że nimi gra sie trudniej. I jest ciężko w armie strzelające. A na Bk to myk myk i jesteś u przeciwnika.
Myślę, że u mnie właśnie to jest argument za.Heinrich_von_Tod pisze:Ja osobiście to bardzie wolałbym grać na GG bo figurki mnie się bardziej podobają (...).
Jeszcze jedna sytuacja z BK. Grałem kiedyś taką "pokazową" bitwę, na Chaos, bo ktoś z okolicy był zainteresowany WFB i chcieliśmy mu przybliżyć temat. Wziąłem 5 BK ze sztandarem +k6 do US i się zdziwiłem. W wyniku ostrzału (DoW cannon...) został jeden, dojechał do Chaośnego klocka od boku, rzucam na sztandar i ... bonus za szeregi skasowany.
Zdaję sobie sprawę, ze w "poważnej" bitwie nikt nie weźmie BK z tym sztandarem...
Jak już bierzesz 5 Bk to bez sztandaru bo oni wtedy mają odgrywać tylko rolę mocniejszych wilków i być jak najtańsi.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, o 17:09 przez Heinrich, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chaoschild
- Chuck Norris
Ja wlasnie zaczalem grac na GG bo mi sie konnica znudzial, stary schemat z wagonami BK przestal dla mnie skutkowac wiec przerzucilem sie na piechote i gra mi sie swietnie. Teraz szczegolnie kiedy mozna do GG wladowac nawet jakiegos pakernego wampira na koniu daje to wiecej opcji.
Choc od czasu dla relaksu dobrze zagrac na konnicy i BD na Winged Nightmare. Szybko i zabojczo
Choc od czasu dla relaksu dobrze zagrac na konnicy i BD na Winged Nightmare. Szybko i zabojczo
Będę pamiętał.Heinrich_von_Tod pisze:Jak już bierzesz 5 Bk to bez sztandaru bo oni wtedy mają odgrywać tylko rolę mocniejszych wilków i być jak najtańsi.
Jak pisałem - tamto była bardziej pokazowa bitwa, stąd taki pomysł.
Brat ma 2 x 8 konwertowanych BK (i wystawiał ich w różnych konfiguracjach liczebności), ale teraz GW zrobiło mu joke'a i musiałby dokonwertować jeszcze kilku, żeby mieć bonus za linie.
Mam zamiar grać na 1500ptk z WE.
Czy opłacalne jest wystawienie trzech oddziałów BK w następującej kompozycji:
6 BK FCG 205ptk
War Baner
7 BK FCG 250ptk
Banner of Barrows
6 BK FCG 180+ptk
+ew. jakioś sztandar ale nie wiem jaki...
Oprócz tego byłyby 2 oddziały wilków, 2 nekrusiów i jeden duży klocek szkiletów.
I jeszcze zostanie na coś trochę ptk.
Link do rozpy: http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=36082#36082
6 BK FCG 205ptk
War Baner
7 BK FCG 250ptk
Banner of Barrows
6 BK FCG 180+ptk
Oprócz tego byłyby 2 oddziały wilków, 2 nekrusiów i jeden duży klocek szkiletów.
tak, jest to opłacalne. Niskim kosztem przebijasz się przez wszystko oprócz treemana, a na treemana masz szkielety przecież.Izwor pisze:Mam zamiar grać na 1500ptk z WE.
6 BK FCG 205ptk
War Baner
7 BK FCG 250ptk
Banner of Barrows
6 BK FCG 180+ptk
Pojedziesz te WE mówie ci to
udaje ci się zmieścić średnio na 2,3k 4x12 kawalerii? Wtedy nie masz punktów na żadne wsparcie prawie.
Ja tam na 2,3k gram na 3x10 i Imo daje to rade. wolę 3x10 niż np. 2x15 bo są mobilniejsze.
Musze też wypróbować gre na 12 BK bo nigdy ich tak nie wystawiałem
Ja tam na 2,3k gram na 3x10 i Imo daje to rade. wolę 3x10 niż np. 2x15 bo są mobilniejsze.
Musze też wypróbować gre na 12 BK bo nigdy ich tak nie wystawiałem
Szczerzo to takiej rozpiski jeszcze na WEnie próbowałem. Myślę, że ta zmodyfikowana twoja, , która jest w dziale rozp jest lepsza od tej co tu masz u góry i powinno się nią pojechać WE. Oczywiście w teorii.
Rozpiska nie wystarczy, trzeba jeszcze dobrze nią zagrać...
Teraz pytanie jak??
Tak ogólnie to wiem, że klocek BK z BoB w środku te dwa na flankach ale dosyć blisko środka.
Wilki to całkowicie daleko przy krawędziach.
Co do ghuli to nie mam pomysłu...
No i zostaje pytanie, czy klockiem szkieletów iść do przodu czy stać??
No i do jakiego oddziału włożyć BSB. (Ma FH i SoM)
Z góry dzięki za rady...
Teraz pytanie jak??
Tak ogólnie to wiem, że klocek BK z BoB w środku te dwa na flankach ale dosyć blisko środka.
Wilki to całkowicie daleko przy krawędziach.
Co do ghuli to nie mam pomysłu...
No i zostaje pytanie, czy klockiem szkieletów iść do przodu czy stać??
No i do jakiego oddziału włożyć BSB. (Ma FH i SoM)
Z góry dzięki za rady...
Drwal - spokojnie można się tak rozpisać, prawie na samej kawalerii i wilkach. Co prawda ideałem jest mieć 2 jednostki wsparcia na 1 jednostkę do walki, ale tak też daję radę.
Chociaż przeciwko wood elfom nie chciałbym grać czymś takim...
Chociaż przeciwko wood elfom nie chciałbym grać czymś takim...
Witam szanowne towarzystwo. Nie jestem doświadczonym graczem bo w zasadzie na turnieju jeszcze nie byłem i w dodatku grałem bitwy bez lordów (max 1500pts.). Dotychczas grałem BK a gram najczęściej z hordami Savagów (lub innym składem O&G) i muszę powiedzieć, że moja jazda jakoś się nie zawsze spisywała bo wpadam w jazdę savegów zabijam 2 a ginie mi 3/4. Pomyślałem więc, że GG mogło by się więcej utrzymać dzięki ilości. Co myślicie o takiej zamianie? Nie wiem jak takich panów złapię (może na ghule) ale będę próbował.
A propo ciekawych KB, to mi się zdarzyło, że kolega mi swoim Savag Big Bossem wyzwał na pojedynek Thralla i niestety mój poległ. Stwierdziłem, że wszystko albo nic, a że miałem jeszcze Hell Knighta, chciałem się odegrać i wsadziłem mu dwa KB. Jednego zniwelował Wardem, drugi natomiast posłał go do piachu ;]
To chyba był mój największy fart w całym WFB (no może dwa IF pod rząd też były niezłe)
A propo ciekawych KB, to mi się zdarzyło, że kolega mi swoim Savag Big Bossem wyzwał na pojedynek Thralla i niestety mój poległ. Stwierdziłem, że wszystko albo nic, a że miałem jeszcze Hell Knighta, chciałem się odegrać i wsadziłem mu dwa KB. Jednego zniwelował Wardem, drugi natomiast posłał go do piachu ;]
To chyba był mój największy fart w całym WFB (no może dwa IF pod rząd też były niezłe)