Dwarfs 2500 EEGT- wersja z runelordem

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Dwarfs 2500 EEGT- wersja z runelordem

Post autor: HarryAxe »

A więc, po długich rozterkach postanowiłem spróbować złożyć coś na GT, nic niespotykanego, ot armia krasnali z kowadłem. Tak wiem - weź drugie organki, ale w końcu chcę dać szansę flamecannonowi :)
Przeciw armiom magującym różowo nie będzie (czyt. VC, DoCh, etc), ale raczej chodzi o dobrą zabawę.
1 * Runelord @ 433 Pts
Anvil of Doom; General; Gromril Armour; Shield
Rune of Resistance
Rune of Stone
Rune of Speed (x2)
Rune of Spellbreaking (x3)

1 Thane @ 185 Pts
Oath Stone; Gromril Armour; Battle Standard
Master Rune of Gromril
Master Rune of Challenge

1 Dragon Slayer @ 120 Pts
Master Rune of Swiftness
Rune of Cleaving
Rune of Fury

10 Warriors @ 95 Pts
Heavy Armour; Shield; Musician

10 Quarrellers @ 125 Pts
Crossbow; Light Armour; Shield; Musician

20 Warriors @ 205 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Veteran

20 Longbeards @ 315 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Greatbeard; Rune of Courage; Rune of Determination

20 Hammerers @ 320 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Gate Keeper

Rune of Courage

2 Bolt Thrower @ 130 Pts
Engineer (handgun)

1 Grudge Thrower @ 150 Pts
Engineer (handgun)

Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

1 Grudge Thrower @ 155 Pts
Engineer (handgun)

Rune of Accuracy
Rune of Burning
Rune of Penetrating

1 Organ Gun @ 120 Pts

1 Flame Cannon @ 140 Pts

Dispel Pool: 7

Casting Pool: 2

Models in Army: 112

Total Army Cost: 2499

Mile widziane pytania i konstruktywna krytyka.
Pozdrawiam,
Ozon
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, o 19:07 przez HarryAxe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Slayera puszczasz samopas? nie sądzisz że to troszke ryzykowne, wystarczy mały pocisk i 120pkt. idzie w błoto. zastanawia mnie jeszcze dlaczego w klopy wpakowałeś tyle run a w bolce nic?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Post autor: Mongrim »

1. Baaardzo drogi runelord
2. Drogi Slayer. Arbiter słusznie napisał. Byle magiczny pocisk, kilka strzałów z czegokolwiek i 120 pkt idzie w piz..
3. Nie rozumiem idei 10 warriorów :)
4. Bolcom przydałyby się runki penetracji na przykład
No i ten flame cannon.. :D czemu nie żyros skoro organek nie chcesz? :)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Mongrim pisze: 3. Nie rozumiem idei 10 warriorów :)
A to akurat proste, taka 10 świetnie zasłania maszyny i odgina szarże :D , w momęcie gdy przeciwnik w następnej turze miałby szarżować na maszynke, ty wychodzisz przed nią (oczywiście lekko ukośnie) tak by wróg mógł szrżować tylko w nich (ew. w kloc obok :twisted: ) zostawiasz przy tym mały prześwit by można było strzelać z maszyny :wink:
sam stosuje taką 10 (tylko bez muzyka, IMO zbędny) i bardzo sobie ich chwale.

I jeszcze jedno, masz 2x rune of speed i GW, troche bez sensu.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Runelord... hmm faktycznie drogi, ale jakoś te 3 DS i ochronę trzeba dać. A fakt GW do wywałki.
Slayer owszem, ryzykowne, ale myślałem, żeby puścić go ew. gołego do ochrony maszyn. A w tej wersji jest zatrzymywaczem piechoty i innego badziewia z T3. :)
Bolce są zrobione w wersji ekonomicznej, tzn. takiej którą można poświęcić, ew. rozstawić po przeciwnej stronie niż armia.

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Nie no wiem do czego się ich używa i jak to robić :)
Nie rozumiem tej idei bo sam kilka razy ich używałem i zawsze coś mi się, że tak powiem psuło :) Ale takie pułapeczki wolę robić większymi klockami. PO prostu gdy używam Longów, Hamków i Ironów to tak dziesiątka wydaje mi się słaba :) ot to wszystko :)
A do odginania szarż na maszynki to staram się trzymać je troszkę z przodu. Krasnoludzkie maszynki są bądź co bądź twarde i często wytrzymują turę walki. Wtedy klocek idzie na pomoc

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

no tak, ale często zdarza się wtedy, że coś je szarżuje co ma feara... a valinant rune to trochę strata pts.
10 worriorów rozciągnięta w linie potrafi z BSB w pobliżu bronić całej flanki przed wszelkiej maści fastami, podfruwajkami, podlotkami etc. ew. po prostu stać i nic nie robić (czyt. straszyć).

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Hohonus pisze: Slayer owszem, ryzykowne, ale myślałem, żeby puścić go ew. gołego do ochrony maszyn. A w tej wersji jest zatrzymywaczem piechoty i innego badziewia z T3. :)
i pierwszym celem do odstrzału :wink: , chyba że będziesz go kitrał przez całą bitwe, al to się chyba mija z celem.
...ale, twoja wola.
Hohonus pisze:Bolce są zrobione w wersji ekonomicznej, tzn. takiej którą można poświęcić, ew. rozstawić po przeciwnej stronie niż armia.
jeżeli wystawisz ich samotnie z dala od armi to przeciwnik na stówe pośle tam jakiś skirmisz (wkońcu to 130 niebronionych punktów). a jak wystawisz ich razem z głównymi siłami to przeciwnik skupi się raczej na atakowaniu drogich klop :?
Mongrim pisze: A do odginania szarż na maszynki to staram się trzymać je troszkę z przodu. Krasnoludzkie maszynki są bądź co bądź twarde i często wytrzymują turę walki. Wtedy klocek idzie na pomoc
no ale wtedy maszynka nie strzela :( lepiej odgiąć szarże, niż przetrzymywać przeciwnika na drogich maszynach. szczególnie jeśli atakuje nas mocny kloc który ma dużą szanse się przez obstługe przebić z biegu.

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

@Arbiter: co do slayera to masz rację, ale schowany między maszynkami/oddziałami ma szanse bronić tyłów - pomysł szalony, ale do przetestowania.
Co do bolców: miałem na myśli wystawienie jednego bolca w oddaleniu, mało która jednostka 60 pts będzie się mógł przebić... w jednej turze :P a każdy oddział oddelegowany do rozprawienia się z bolcem powoduje spowolnienie/zamieszanie w szeregach wroga, coś w sam raz dla mnie.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Hohonus pisze:pomysł szalony, ale do przetestowania.
zdecydowanie tak, ciekaw jestem czy da on rade. Zakładam oczywiście że EEGT nie będzie polem testowym tylko że przetestujesz to wcześniej :D

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

znając mój rozkład pracy, etc. to najpewniej na EEGT :) wcześniej w wyobraźni :)
chociaż zastanawiałem się czy nie wystawić drugiego thana z rune of challenge i oathstonem zamiast slayera

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Albo startuj rozpą na lordzie na tarczy.
Ale to już zależy od ciebie czy wolisz kowadło czy tarczownika :wink:

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

dzięki za uwagi :) kwestia przemyślenia teraz którą rozpiską pojechać

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Jeden bolec daleko z boku może namieszać :) zanim przeciwnik wyśle tam coś żeby zdjąć to będzie musiał kitrać się żeby strzału w bok jazdy na przykład nie dostać. A reszta będzie go nękać :)

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

Lepiej zamiast flame cannonowi daj szansę gyrosowi:D Ja mówię poważnie...
10 warriorów bo: zasłania maszyny, w naszej armii jest to śmieć do tracenia bez wahania, pozwala wziąć zwykłych longów a imo 20 warriorów obecnie sie nie nadają do niczego.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

bartys po prostu powiedz mu ze jest to dwarfkicki fast

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Lepiej wzmocnij tych 20 warriorów do 25 z fcg. Mnie się podoba jak są longi i hamce. Można zamienić dragon slayera na drugiego thana, bo ja nigdy nie daje samego bsb do hamców, nawet jak jest dopakowany.

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

zwiększenie liczebności warriorów nic nie da i tak to od czego mają dostać FO im to FO zrobi.
Runepriest fasty tyle na klate nie biorą co ci warriorsi ;) )
Dragon slayer spoko, jednak taki za 50pts też jest fajny bo wku... denerwuje i nie żal go stracić.

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Nie może dać drugiego bohatera do kloca hamków. Bsb ma oath stone. Pozbądź się go i jeśli chcesz to wtedy kogoś tam wstaw :)

A slayer? Świetna sprawa, ale nie strzelające mocno armie :) mój Slayer (wersja +1 atak +1 siły i Asf) wyrżnął ponad pół oddziału konnicy Khorna więc ma potencjał skurczybyk :D

ODPOWIEDZ