Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: XwikitorX »

No, ja to mam zawsze pecha do tych figsów, jak coś nie za małe, to za duże :P

Awatar użytkownika
Michał Archanioł
Mudżahedin

Post autor: Michał Archanioł »

Wybaczcie że powrócę do wątku z początku poprzedniej strony....

Lord eternal na smoku, dlaczego ??

Lord taki dowodzi dworem sosnowych grani, pod sobą ma 5 jednostek eternal guardów, nie posiada on żadnych magicznych tarcz, broni jeno ward na 3+ dla siebie i smoczydła, oraz róg zmuszający do szarży na właściciela po nieudanym teście LD. Misja jego to obrona południowo-wschodnich granic Loren.

Tylko w tym celu miał by on powstać i dlatego pytam.....

A dodatkowo jeśli smok padnie, lord dosiądzie Sinogrzywego swego wiernego rumaka.

Taki mam fluff w kampanii, dlatego możliwość dania lordowi kindreda eternal guard byłaby na miejscu.

Pzrd i sorki za zwłokę z odp.

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

Post autor: Dzidzia »

Gdzie najlepiej jest trzymać BSB hodowca?

Dostępne opcje:
a) w oddziale łuczników
b) za treemanem
c) w lasku?

I od razu moje pytanie: CZy jak wychodzę bohaterem z oddziału, to czy w tej samej turze mogę wyukonać ruch lub marsz? (z góry mówie że nie mam przy sobie rule booka)

pozdro

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Najlepiej trzymać go w tancerzach :mrgreen:
Możesz wyjść z oddziału i robić potem co chcesz, poza powrotem do niego. Ba, nawet wyszarżować możesz - szaleństwo :D
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Michał Archanioł pisze: Lord taki dowodzi dworem sosnowych grani, pod sobą ma 5 jednostek eternal guardów, nie posiada on żadnych magicznych tarcz, broni jeno ward na 3+ dla siebie i smoczydła, oraz róg zmuszający do szarży na właściciela po nieudanym teście LD. Misja jego to obrona południowo-wschodnich granic Loren.

(...)

Taki mam fluff w kampanii, dlatego możliwość dania lordowi kindreda eternal guard byłaby na miejscu.
Jeżeli masz taki fluff we własnej kampanii to nie widzę problemu.

Natomiast wg mnie, to właśnie Gwardia Wieczna jest po to, by ochraniać Lorda, i nie kojarzę by wielu wysoko urodzonych było w ich szeregach. Ponadto, chłopaki słyną ze swego stylu walki na piechotę, gdzie używają swoich specyficznych włóczni (które działają tylko na piechotę) więc wg mnie tworzenie lorda eternala akurat fluffowe nie jest w żaden sposób.

Ale co kto lubi :-)
...Wszystkie te modele maja strike last czyli Twoje modele które stykają się z tymi modelami "spowolnionymi" przez strike last też uderzą przed nimi.
pytanie tyczyło się czegoś innego - czy ASL dotyczy wszystkich modeli w base kontakcie czy tylko modeli przeciwnika. Nie pamiętam co mówi podręcznik, ale wydaje mi się, że była tam mowa tylko o modelach przeciwnika.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

jest napisane o modelach przeciwnika
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał Archanioł
Mudżahedin

Post autor: Michał Archanioł »

grzech76 dzięki za odpowiedź
w sumie masz racje.... może przesadziłem z tym klimatem do fluffu 8-[
zmienię zatem troszkę fluff zdejmę z kolesia kindreda eteranli i dam kolesiowi coś za 10 pktów.

jeszcze raz dzięki

pzdr

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

Witam :)
to ja mam takie szybkie i łatwe pytanie :P
czy Dzicy Jeźdźcy dostają +1 A przy KAŻDEJ turze bez szarży, czy mogą mieć maksymalnie plus jeden atak na całą grę??
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Masz wtedy jak jesteś zaszarżowany, lub jak przeciwnik ustał Twoją szarżę, to w każdej następnej czyli 2, 3 itd. turze masz też dodatkowy atak. Konie również :)
Tyle, że jak jesteś zaszarżowany, to raczej niewielu z nich nacieszy się dodatkowym atakiem :wink:
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

dzięki, to jest konkretna odpowiedź :D:D
a jeszcze takie pytanie, jak wy stosujecie WR, raczej szarżujecie czy jednak liczycie na te dodatkowe ataki? :P

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

oczywiście że szarżujemy i to najlepiej od boku

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

no dobra, a przeciwko HE ?? :P

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

tu odpowiedź wcale nie jest oczywista, lepiej i tak szarżować na niektóre rzeczy - mogą nie móc używać lanc na przykład.
ale do HE się głównie strzela, a WR mogą szarżować na bolce ewentualnie.

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

to wiem, że strzelanie jest dobre i dlatego muszę sobie trochę więcej łuczników sprawić :P
czyli WR nie są zbytnio opłacalni przeciwko HE?

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Są opłacalni :) Tylko że w ich wypadku musisz praktycznie każdy oddział od boku zaszarżować (WL, DP, itp. poza swordmasterami w których nie warto niczym wpadać). Od frontu to możesz sobie zjeść fasty, łuczników, bolty. Zaś wszystko inne co ma dużą siłe / dużo ataków nie wolno szarżować od frontu ( i tyłu również) gdyż możesz zwyczajnie nie oddać i prawdopodobnie się odbijesz :wink:

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

ostatnio głównie grywam z wysokimi elfami i podstawowa zasada jest tak,że jak coś szarżuje z przodu to jest to zazwyczaj treeman albo treekiny, czasem driady w przypadky spearmanów a wild riderzy zawsze z zboku a i tak polecam klocki piechoty HE uszczuplać do2 rzędów max bo przy 4 z siła6(np white lions) nawet od boku wybijają nam pół odziały

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

ok dzięki :D

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

Witam ponownie :)
chciałbym się dowiedzieć czy/jakie bierzecie DoW do WE...jak tak, czy to w ogóle ma sens?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Działko ma sens, wiem że zdarzało się niektórym brać ciężką kawalerię, mnie nie :mrgreen:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Daaaaawno temu Scimi pokusił się o Volandów, ale nie wiem z jakim rezultatem :wink:
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

ODPOWIEDZ