Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
No, ja to mam zawsze pecha do tych figsów, jak coś nie za małe, to za duże
- Michał Archanioł
- Mudżahedin
Wybaczcie że powrócę do wątku z początku poprzedniej strony....
Lord eternal na smoku, dlaczego ??
Lord taki dowodzi dworem sosnowych grani, pod sobą ma 5 jednostek eternal guardów, nie posiada on żadnych magicznych tarcz, broni jeno ward na 3+ dla siebie i smoczydła, oraz róg zmuszający do szarży na właściciela po nieudanym teście LD. Misja jego to obrona południowo-wschodnich granic Loren.
Tylko w tym celu miał by on powstać i dlatego pytam.....
A dodatkowo jeśli smok padnie, lord dosiądzie Sinogrzywego swego wiernego rumaka.
Taki mam fluff w kampanii, dlatego możliwość dania lordowi kindreda eternal guard byłaby na miejscu.
Pzrd i sorki za zwłokę z odp.
Lord eternal na smoku, dlaczego ??
Lord taki dowodzi dworem sosnowych grani, pod sobą ma 5 jednostek eternal guardów, nie posiada on żadnych magicznych tarcz, broni jeno ward na 3+ dla siebie i smoczydła, oraz róg zmuszający do szarży na właściciela po nieudanym teście LD. Misja jego to obrona południowo-wschodnich granic Loren.
Tylko w tym celu miał by on powstać i dlatego pytam.....
A dodatkowo jeśli smok padnie, lord dosiądzie Sinogrzywego swego wiernego rumaka.
Taki mam fluff w kampanii, dlatego możliwość dania lordowi kindreda eternal guard byłaby na miejscu.
Pzrd i sorki za zwłokę z odp.
Gdzie najlepiej jest trzymać BSB hodowca?
Dostępne opcje:
a) w oddziale łuczników
b) za treemanem
c) w lasku?
I od razu moje pytanie: CZy jak wychodzę bohaterem z oddziału, to czy w tej samej turze mogę wyukonać ruch lub marsz? (z góry mówie że nie mam przy sobie rule booka)
pozdro
Dostępne opcje:
a) w oddziale łuczników
b) za treemanem
c) w lasku?
I od razu moje pytanie: CZy jak wychodzę bohaterem z oddziału, to czy w tej samej turze mogę wyukonać ruch lub marsz? (z góry mówie że nie mam przy sobie rule booka)
pozdro
Najlepiej trzymać go w tancerzach
Możesz wyjść z oddziału i robić potem co chcesz, poza powrotem do niego. Ba, nawet wyszarżować możesz - szaleństwo
Możesz wyjść z oddziału i robić potem co chcesz, poza powrotem do niego. Ba, nawet wyszarżować możesz - szaleństwo
Jeżeli masz taki fluff we własnej kampanii to nie widzę problemu.Michał Archanioł pisze: Lord taki dowodzi dworem sosnowych grani, pod sobą ma 5 jednostek eternal guardów, nie posiada on żadnych magicznych tarcz, broni jeno ward na 3+ dla siebie i smoczydła, oraz róg zmuszający do szarży na właściciela po nieudanym teście LD. Misja jego to obrona południowo-wschodnich granic Loren.
(...)
Natomiast wg mnie, to właśnie Gwardia Wieczna jest po to, by ochraniać Lorda, i nie kojarzę by wielu wysoko urodzonych było w ich szeregach. Ponadto, chłopaki słyną ze swego stylu walki na piechotę, gdzie używają swoich specyficznych włóczni (które działają tylko na piechotę) więc wg mnie tworzenie lorda eternala akurat fluffowe nie jest w żaden sposób.
Ale co kto lubi
pytanie tyczyło się czegoś innego - czy ASL dotyczy wszystkich modeli w base kontakcie czy tylko modeli przeciwnika. Nie pamiętam co mówi podręcznik, ale wydaje mi się, że była tam mowa tylko o modelach przeciwnika....Wszystkie te modele maja strike last czyli Twoje modele które stykają się z tymi modelami "spowolnionymi" przez strike last też uderzą przed nimi.
- Michał Archanioł
- Mudżahedin
grzech76 dzięki za odpowiedź
w sumie masz racje.... może przesadziłem z tym klimatem do fluffu
zmienię zatem troszkę fluff zdejmę z kolesia kindreda eteranli i dam kolesiowi coś za 10 pktów.
jeszcze raz dzięki
pzdr
w sumie masz racje.... może przesadziłem z tym klimatem do fluffu
zmienię zatem troszkę fluff zdejmę z kolesia kindreda eteranli i dam kolesiowi coś za 10 pktów.
jeszcze raz dzięki
pzdr
- Jacek_Azael
- Masakrator
Masz wtedy jak jesteś zaszarżowany, lub jak przeciwnik ustał Twoją szarżę, to w każdej następnej czyli 2, 3 itd. turze masz też dodatkowy atak. Konie również
Tyle, że jak jesteś zaszarżowany, to raczej niewielu z nich nacieszy się dodatkowym atakiem
Tyle, że jak jesteś zaszarżowany, to raczej niewielu z nich nacieszy się dodatkowym atakiem
Są opłacalni Tylko że w ich wypadku musisz praktycznie każdy oddział od boku zaszarżować (WL, DP, itp. poza swordmasterami w których nie warto niczym wpadać). Od frontu to możesz sobie zjeść fasty, łuczników, bolty. Zaś wszystko inne co ma dużą siłe / dużo ataków nie wolno szarżować od frontu ( i tyłu również) gdyż możesz zwyczajnie nie oddać i prawdopodobnie się odbijesz
ostatnio głównie grywam z wysokimi elfami i podstawowa zasada jest tak,że jak coś szarżuje z przodu to jest to zazwyczaj treeman albo treekiny, czasem driady w przypadky spearmanów a wild riderzy zawsze z zboku a i tak polecam klocki piechoty HE uszczuplać do2 rzędów max bo przy 4 z siła6(np white lions) nawet od boku wybijają nam pół odziały
Działko ma sens, wiem że zdarzało się niektórym brać ciężką kawalerię, mnie nie