Pardoxal Empires! - 27.06.09 Wa-wa - Jest regulamin!

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
lith
Oszukista

Re: Pardoxal Empires! - jedniodniowa kampania WFB 2.05.09 Wa-wa

Post autor: lith »

Czarek - zgłoś ten turniej jako drużynówkę. Wiadomo, że część dostawień będzie mocno 0-1 i nie widzę sensu poświęcania się dla drużyny w takim systemie. Szef będzie decydował de facto, który gracz ma być wyżej, który niżej w końcowej klasyfikacji. I to w zakresie 10 miejsc spokojnie.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Hmm, jak to? Nie do końca rozumiem Lith. Chyba władca nie ma aż takiego wpływu na dostawianie?
Obrazek

lith
Oszukista

Władca pierwszego Królestwa wybiera siebie lub jednego z wasali i deklaruje na jakie Królestwo zamierza atakować. Władca zaatakowanego Królestwa wybiera siebie lub jednego z wasali do obrony. Para graczy idzie na stół nr 1 rozegrać bitwę. Następnie swojego atakującego wybiera drugie Królestwo w kolejności i proces powtarza się dopóki wszyscy gracze nie będą mieli swojego przeciwnika.
Ja to rozumiem, że ma głos decydujący, a inni tylko doradczy, zresztą nie wiem jak miało by być inaczej. Królestwo na królestwo, a przeciwnicy losowo? To rozwiązuje częściowo problem, ale w stopniu równym jak drużynówka (zawsze jedno królestwo jednej armii pasuje bardziej inne mniej), a przy drużynówce dobry gracz może nadrobić metagamingiem, czyli dobrym dostawianiem swojej drużyny.

Kalesoner
Szczur Królów

Jakoś sobie nie wyobrażam tutaj opcji niedemokratycznej. Ale w sumie faktycznie, ktoś będzie musiał wziąć mniej wygodnego przeciwnika. Zawsze można zrobić drużynówkę albo (co chyba jest lepszym wyjściem) umówić się miedzy sobą, że każdy poświęca się tylko raz. Czwarta osoba też będzie pewnie musiała się poświecić, bo na 12 bitew jednej drużyny zdarzą się więcej niż 3 niewygodne dostawienia.
Drużynówka 4 osobowa na taka ilość graczy oznacza koszmarnie nieproporcjonalne wyniki w punktach do ligi dla indywidualnych graczy.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, o 20:07 przez Kalesoner, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

cyryllo
Mudżahedin

Post autor: cyryllo »

zapomniałeś dodać, że na tym turnieju nie ma dobrych graczy :)

lith
Oszukista

@Kaleson My sie umowimy tak, a w 2ch innych teamach, zawsze beda wystawiani do wiatru po dwaj gracze. Top4 obsadzone. Kapitan, może serio decydować, czy pozwolić swojemu graczowi wygrać, czy też koledze z klubu, będacemu w innej drużynie/drugiemu ze swojej. Nawet jeżeli od niego będzie zależało tylko to, które królestwo atakujemy.
@Cyryl Mam wrażenie, że drużyny są dość równe, a skład najmocniejszy skillem ma najsłabsze armie, więc całkiem spoko.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

królestwo to królestwo.. a nie żadna demokracja..
Kalesoner przygotuj się na to ze będziesz musiał się poświęcić 3 razy ;-)

Prawdopodobnie wyjazd majowy mi nie wypali, pewnie wpadnę na jakieś piwko :D
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Lith, ja bym tam bardziej zaufał ludziom, nie gramy o złotego Rajtuzera. :wink:
Niech inne teamy skorzystają z tego pomysłu i niech gracze wiedzą, że każdy poświęca się niedobrowolnie dla drużyny tylko raz.

Jeśli chłopaki zrobią z tego drużynówkę i będą tajne rozpiski to możecie mnie nawet 3 razy wystawić, tylko troszkę zmienię rozpiskę.
Obrazek

lith
Oszukista

No dobra, a gdyby turniej nie był zgłaszany do ligi, jak myślicie, które wyniki by się dla ludzi bardziej liczyły? Drużynowe czy indywidualne? Obstawiam, że drużynowe i tego się trzymajmy. Już lepiej w ogóle go nie zgłaszać niż jako singla, to tylko wypacza zabawę.

Druga rzecz, wyobrażacie sobie taki turniej pod koniec ligi, gdzie 3ch graczy z czołówki nie ma wymaksowanych lokali, a różnica z masterów między nimi to jakieś 20 pts? To pachniało by niezłym przekrętem.

Kalesoner
Szczur Królów

No dobra, w sumie masz rację. Drużynówka lepsza, by była i do tego tajne rozpiski. Co na to orgowie?
Obrazek

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

Ludzie, przeciez to mam byc dobrz zabawa ,a nie napinanie sie na niewiadomo jakie punkty itd.. ;/

jesli chodzi o projektor to MOZE uda mi sie go zalatwic, bede dawal znac co i jak
pozdro

Kalesoner
Szczur Królów

@ Dziekanotr
Nawet nie patrząc na ligę - gramy jako drużyna poświęcając się dla niej - biorąc na klatę niewygodnego dla kolegów przeciwnika i za takie granie nie powinniśmy obrywać po zadzie ale łapać punkty jako drużyna, bo mój niewygodny przeciwnik = wygodny przeciwnik dla kolegi z sojuszu. Więc skoro gramy w drużynach niech to będzie liczone do ligi jako drużynówka. Dla tych, dla których ważna jest liga to całkiem dobra opcja, a dla tych co ich liga nie obchodzi to chyba wszystko jedno.
Obrazek

cyryllo
Mudżahedin

Post autor: cyryllo »

jeżeli chodzi o mnie to wolałbym żeby ten tur w ogóle nie był liczony do ligii... ja chcę się tam dobrze bawić a nie słuchać napinek... ;)

Kalesoner
Szczur Królów

[-X

Populizm :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

Post autor: czreq »

Ooo, widzę, że zwróciliście uwagę na ten szkopuł ;] To ja może wyjaśnię, czym się kierowałem przy podjęciu takiej a nie innej decyzji i wtedy powiecie co myślicie. Jeśli mielibyśmy to zgłosić jako drużynówkę fakt - wtedy drużyny są zajebiście spójne, każdy walczy za każdego i wszyscy chcą wyciągnąć dla teamu najlepszy wynik. Ale do ligi idzie wtedy zgłoszenie czterech zwycięzców - 4x100 punktów, na turnieju w gruncie rzeczy niszowym, dla graczy, którzy w normalnych "ligowych" warunkach najprawdopodobniej nie mieliby szansy na 100 punktów. Przy zgłoszeniu go jako singla - Jesteśmy fair w stosunku do graczy, którzy nie biorą w nim udziału. Dodatkowo wprowadzamy też pewien konflikt interesów wewnątrz poszczególnych sojuszy, co moim zdaniem bardzo odpowiada warunkom panującym we wszelkiego rodzaju układach polityczno-militarnych... każdy chce ugrać coś dla siebie ;] A jeśli chodzi o ustawianie top X przez władców - nie wydaje mi się. Jedynie władcy pierwszych zaatakowanych królestw mają dużą władzę odnośnie tego kogo by tu uwalić albo wypromować, ale jednocześnie nie mają wpływu na wybór atakującego, więc jest to wybór ograniczony IMO.

Poznaliście moją opinię, jak chcecie bardzo to zmienić, to się nie będę upierał.

Jeśli chodzi o rozpiski - dodałem odpowiednie zapisy w regulaminie:
Etap 2 – na żywo.
Dobieranie przeciwników i jawność rozpisek:
Moja galeria -> klik ;)

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

dziekanotr pisze: Embir, czy Ty przypadkiem nie chodzi do gimnazjum nr4 w Pruszkowie?;> im Jana Pawla 2?:)
Oj nie, co widać na załączonym awatarze jestem już na to zdecydowanie za stary :wink: Natomiast jeśli Ty jakieś związki z graczami pruszkowskimi masz to daj znać. Im więcej graczy tym większa szansa założenia klubu WFB w Pruszkowie.
cyryllo pisze:zapomniałeś dodać, że na tym turnieju nie ma dobrych graczy :)
Ja bym raczej powiedział, że nie ma tych co na maxa cisną turniejowo. Jak będziesz miał okazję zagrać z WE Kal_Toraka to zobaczysz co to znaczy ostro kminić w trakcie bitwy :wink:

W tą Niedzielę wspomniany wyżej osobnik wpadnie do mnie do Pruszkowa przetestować jakąś nową pedalską rozpiskę, którą będzie pewnie wszystkich Was dręczyć w tej kampanii :mrgreen:
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Kalesoner
Szczur Królów

czreq - sprawiedliwość wobec tych co nie grają? No proszę Cię bez żartów. :D

Połowa mniejszych ośrodków produkuje co roku dziesiątki zwycięzców 20-20kilku osobowych lokali, którzy w Warszawie nie wchodzili by do pierwszej 20 singla. Jakoś nikt na to nie narzeka, więc jeśli to jest jedyny problem, to możemy o nim zapomnieć. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Harry101
Mudżahedin

Post autor: Harry101 »

Kalesoner masz 100% rację...
ale mimo wszystko jestem za singlem... bo właśnie jesteśmy w Warszawie:) i to do czegoś zobowiązuje...:)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

wasale walczą za króla ale walczą też dla siebie. ja jestem za singlem , nie sądze że może byc mowa o jakimkolwiek krzywym dostawianiu graczy czy ustawianiu się żeby byc w top3 . śmieszne : P
każdy ma zagrac 4 bitwy i może miec pretensje tylko do siebie kiedy mu w nich nie pójdzie ale też czerpac zyski ze zwycięstw niezależnie od sukcesów kolegów : P

100% singiel :mrgreen:

Kalesoner
Szczur Królów

A ja zagram 3 bitwy i możesz mi skoczyć na puklerz. :lol2:
Obrazek

ODPOWIEDZ