Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: pniewiak »

przede wszystkim ostrzelać- łatwo wpadają w panikę.
gdy już ich podziabiesz to powinieneś wygrać wręcz CR.

Wydaje mi się, że zamiast inżyniera powinieneś dać thane'a z 1+ AS i rerollem wsadzonego w kloc warriorsów. Minersi so zbędni raczej i ten sztandar straszy u thunderersów...

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Itachi »

(pytanie nuba)
tan to wiem co to ale mozesz powiedziec co to sa te pozostale rzeczy

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

1+ AS to 1+ Armour Save czyli Master rune of Gromril, a co do re-rolla to nie do końca wiem czy chodziło o przerzut sava czy trafienia czy czego innego? Polecam wystawianie BsB z master rune of stromni the redbeard, bardzo drogi gość, bardzo trudno go osłonic, słaby save, ale dobrze ustawiony daje połowie armii +1 do CR. U mnie zawsze swietnie się sprawdza i zawsze go wystawiam obowiązkowo.

Co do skavenów, cóż uważam, że jest to jedna z niezbyt trudnych armii dla dwarfów. Po pierwsze musisz osłonić artylerię przed gutter runerami. W tym celu całą artylerie rozciagasz i wystawiasz na krawędzi. Gracz skavenami, o ile nie jest idiotą wystawi marki co najmniej 8 cali od krawedzi by nie ryzykować wykopania się za stołem. w tym momencie oddziały piechoty wchodza na marki i łapią wykopujących się runnerów. Później juz jest raczej z górki. kowadło morduje i panikuje małymi runami jezzile. Ja zawsze ryzykuje i naparzam klopami i bolcami z S7 w dzwon. Teoretycznie oblewa 1/3 wardów więc warto ryzykować bo jak da mu sie dzwonić to maszyny szybko ida sie kochać, a jak nie to skaveny robia się mocniejsze w walce. Kusznicy albo muszkieterzy chronią flanki prze night runnerami ewentualnie walą do ratlingów jak jakis nosa wyściubi. I strzelasz, strzelasz i strzelasz do oddziałów, by póxniej jak dojdą posiekać je toporami. Sęk w tym, ze jest ich wiecej i mają śmieci w stylu slavów do poświęcania się w pułapkach dlatego nie można dać sie wyciągnąć w pole i wymanewrować. Krasie spokojnie sa w stanie rozbić armie skavenów bez ponoszania większych strat własnych.

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

dziex
wlsnie dzis gralem z skavenami sromotna porażka ale to moja 2 bitwa wiec jestem dobrej mysli
runnerzy mnie lekko mowiac wydupczyli pomysł z rozstawieniem dzial na krawędziach jest b dobry

dziex za post

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Itachi, ten obrazek w podpisie jest bardzo fajny ale chyba trochę za duży co? Jak masz kilka postów na stronie to nic nie widać tylko ten obrazek ciągle. Wytnij sobie z niego mniejszy kawałek albo zmień, pzdr

Awatar użytkownika
Gerd
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gerd »

Itachi pisze:dziex
wlsnie dzis gralem z skavenami sromotna porażka ale to moja 2 bitwa wiec jestem dobrej mysli
runnerzy mnie lekko mowiac wydupczyli pomysł z rozstawieniem dzial na krawędziach jest b dobry

dziex za post
Ustawienia forum => Przegladanie postow => wyswietlaj podpisy => NIE

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

Sry za obrazek
mam kolejne pytanie:
dzis jade po kolejne no wlasnie i tu jest problem co wybrac mam 70 zl czyli chyba moge kupic katape, bloca albo kowla run pomocy doradźcie

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Przede wszystkim zastanów się nad głównym obrazem swojej armii. Czy wolisz grać agresywną piechotą czy też mocnym strzelaniem.

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

mocne strzelanie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

pniewiak pisze:Przede wszystkim zastanów się nad głównym obrazem swojej armii. Czy wolisz grać agresywną piechotą czy też mocnym strzelaniem.
Agresywna piechota u dwarfów? Stary, chyba Ci się coś pomyliło... Pozdro. Poćwicz.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Nic mu się nie pomyliło...

Agresywna armia piechotna istnieje i ma się dobrze..

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Kubcio pisze:
pniewiak pisze:Przede wszystkim zastanów się nad głównym obrazem swojej armii. Czy wolisz grać agresywną piechotą czy też mocnym strzelaniem.
Agresywna piechota u dwarfów? Stary, chyba Ci się coś pomyliło... Pozdro. Poćwicz.
Kubcio pisze:
Nie jestem zaawansowanym generałem, ale chyba raczej ktoś inny winien poćwiczyć. Zapraszam do tej sali treningowej:

http://www.bugmansbrewery.com/index.php?showtopic=16862

Jeśli chodzi o strzelanie to dla odmiany tutaj:

http://www.bugmansbrewery.com/index.php?showtopic=8357

Pozdrawiam :)!

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Grałem kiedyś armią turbo ofensywnej piechoty. Niestety z movem 3 to mrzonka, spójrzmy prawdzie w oczy.

Mściwoj
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Mściwoj »

Co się nie da? Wrzucałem ostatnio rozpiskę z komentarzem mojej ofensywnej armii: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=15944

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

niestety ale imo falco ma rację, ofensywne krasie nie mają prawa bytu. A te wywody się nie nadają do niczego, popatrz na serio na te diagramy i pomyśl jaki gracz z działającymi zwojami w mózgu da się złapać w te "trap'y" albo na takim stole pozwoli ci wystawić tak scout'ów? Nie zapomnij przy tym wszystkim że jak już się nawet uda złapać kogoś w jeden z tych majstersztyków taktyki to w obecnych realiach DE DL VC żeby coś zatrzymać potrzebujesz mieć elitę, bo czyści warriorsi nie dadzą rady.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Armia dwarfów kompletnie bez strzelania to tak średnio :? . ale wystarczy klopa, czy organki a reszta w piechote i minerów i taką rozpą spokojnie można powalczyć. A to że mają Mv 3 to mało zmienia, czarów się nie boją, strzelania też nie bardzo. a dzięki minerom do walki dojdzie dość szybko :D
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

To w takim razie co kupic katape czy bloca??

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Itachi pisze:To w takim razie co kupic katape czy bloca??
Katapult potrzebujesz min 1, a bolców min 2 więc czego nie kupisz to wystawisz.

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

thx

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Jeśli nie masz jeszcze żadnej to katape, jest bardziej uniwersalna.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Zablokowany