Czary obszarowe a MR

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

ta glupia interpretacja to prawdziwa zasada z 6 ed

jak zauwazyl Shino troche sie zmienilo i nie ma MR na obszarowki

a chronicles chyba juz nie dziala co nie ? mamy nowa edycje

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Czyli... to znaczy... Casket na krasie?

W pytę! :D
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Tak, na 9ld :wink:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

W pytę!
chodzi o oath stone'a? bo nie wiem gdzie indziej tam szukac tego mr ;)

jedyne co cascetowi zostalo to to, ze nadal w walke nie moze swiecic... (po prsotu nie wyszla zadna zmiana tej zasady.. tu szkoda ale wszystkiego miec nie mozna ;) )

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Nieno jeszcze jest rune of sanctuary na sztandar i rune of warding na herosów :wink: .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

dlaczego? nie rozumiem jak mozna nadinterpretowac ta zasade

jak to jest napisane cale pole bitwy, czyli idac waszym tokiem rozumowania, to pole jest celem, tylko pole, niewazne ze na tym "POLU" sa jednostki z MR, na ktore to wlasnie ten czar dziala, bo POLE nie ma MR :roll: to brzmi gozej niz glupio

kometa nie ma celu i nigdy nie miala.
i tutaj zgodze sie - nie dziala MR

kasket nie obiera za cel jednostki, ktore go widza, tylko co? oczy, fakt oczy to nie cala jednostka, nie ma MR.

trzeba chlopcy byc elastycznym, a nie czytac "doslowanie" zasade i wymyslac niestworzone rzeczy.

za niedlugo wyskocy nam, ze strzal z magicznego luku nie jest magiczny, bo nie ma tego napisanego. w koncu strzela zwyklymi strzalami

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

zafael pisze:
za niedlugo wyskocy nam, ze strzal z magicznego luku nie jest magiczny, bo nie ma tego napisanego. w koncu strzela zwyklymi strzalami
A jest? :shock:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kacper pisze:
zafael pisze:
A jest? :shock:
jest! kazdy atak z magicznej broni jest magiczny :)

a co do tego MR - to dopoki czar nie jest konkretnie rzucany na dana jednostke (nie jest to wymagane w czarze by deklarowac cel - jednostke) to IMO zadnego MR nie ma :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Tomash pisze:które przy okazji zabrały naszym herosom double move - kretynizm do kwadratu
Gdybyś zerknął do Rulebooka 6 ed. to byś zobaczył, że herosi w 6 edycji maszerowali. Double pace miały tylko oddziały skirmish :P Więc nic Wam GW nie zabrało, a tylko upomniało cobyście nie wałowali :P :wink:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

A to sorry. Oczywiście TKowe skirmishe (swarmy) double pace też nie mają.

Co do MR - uściślenie w przypadku Casket of Sould (bodajże od samego GW, sprawdźcie na DireWolfie) brzmiało "weź najwyższy MR spośród jednostek będących pod wpływem czaru". Kometa nie ma wskazywalnych jednostek "pod wpływem", bo i nie po jednostkach wali, jeno wzornikiem (o zmiennej średnicy).
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ypsilanti pisze:
Tomash pisze:które przy okazji zabrały naszym herosom double move - kretynizm do kwadratu
Gdybyś zerknął do Rulebooka 6 ed. to byś zobaczył, że herosi w 6 edycji maszerowali. Double pace miały tylko oddziały skirmish :P Więc nic Wam GW nie zabrało, a tylko upomniało cobyście nie wałowali :P :wink:
herosi w 6 jak i tej edycji na piechote sa traktowani jako skirmisherzy.. iwec mieli double pace'a :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

No to jak do cholery jest z tym hornem??!?!!

Czy ktoś zna w 100% poprawną odpowiedź?

ps. Idę z tym też na NG.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

zasadniczo są dwa typy czarów zwanych "obszarowymi".

raz - to takie jak kometa, które stukamy na okreslone miejsce na polu bitwy. Tutaj MR na pwno nie można użyć.

dwa - czary "wieloodziałowe". Przykład to drain life, crown of taidarion, cscet of souls czy wspomniany horn of urgok - i tutaj wiadomo konkretnie i ściśle na jakie oddziały sie rzuca ten czar - stąd też MR może zostać uzyty (co zresztą potwierdzają kroniki cytatem z kaszkietem - analogia jest stosowana).

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

podpisuje sie pod szafa rekami i nogami...zwlaszcza ze juz pare razy to samo napisalem :wink:

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

ja tez z tych samych wzgledow co Quas

ODPOWIEDZ