VC 2000 pkt
VC 2000 pkt
Po pierwsze: Dzien dobry, wlasnie dolaczylem do swiata fantasy (przyblakalem sie tu z Glorii Victis).
Po drugie, postanowilem grac vampirami, niedawno sprawilem sobie battalion, dzis zagralem pierwsza bitwe w fantasy i napisalem wstepna rozpiske na 2k, zeby wiedziec co dalej kupic. Rozpiska wzorowana na swoim guscie, radach znajomych, wlasnych wnioskach i czesciowo na tym co wyczytalem na forum. Prosze o obszerne rady i argumenty dlaczego tak a nie inaczej, bo z pewnoscia mi sie przydadza. Thx.
Pomysl:
Lord biega z Grave Guard, podnoszac z ziemi co tylko padnie. Vampir z Ghoulkinem trzyma sie z ghoulami i je podnosi. Drugi vampir idzie ze szkieletami/grave guard, zeby go nie odstrzelili i podnosi zombiaki ile wlezie. Varghulfy biegna przodem razem z wilczkami (jest sens wystawiac po 10 wilkow? Bo po przejrzeniu rozpisek zauwazylem, ze wszyscy raczej stawiaja na 5).
Vampire Lord @ 415
+1 magic level, Blood Drinker, The Flayed Hauberk, Red Fury, Lord of the Dead, Dark Acolyte
Vampire @ 160
Biting Blade, Black Periapt, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire @ 155
Sceptre de Noirot, Dark Acolyte
20 Skeleton Warriors @ 205
Command Group, Banner of the Dead Legion
10 Crypt Ghouls @ 88
Crypt Ghast
10 Crypt Ghouls @ 88
Crypt Ghast
10 Dire Wolves @ 90
Doom Wolf
10 Dire Wolves @ 90
Doom Wolf
10 Grave Guard @ 175
10 Grave Guard @ 175
Varghulf @ 175
Varghulf @ 175
Total 1991
Po drugie, postanowilem grac vampirami, niedawno sprawilem sobie battalion, dzis zagralem pierwsza bitwe w fantasy i napisalem wstepna rozpiske na 2k, zeby wiedziec co dalej kupic. Rozpiska wzorowana na swoim guscie, radach znajomych, wlasnych wnioskach i czesciowo na tym co wyczytalem na forum. Prosze o obszerne rady i argumenty dlaczego tak a nie inaczej, bo z pewnoscia mi sie przydadza. Thx.
Pomysl:
Lord biega z Grave Guard, podnoszac z ziemi co tylko padnie. Vampir z Ghoulkinem trzyma sie z ghoulami i je podnosi. Drugi vampir idzie ze szkieletami/grave guard, zeby go nie odstrzelili i podnosi zombiaki ile wlezie. Varghulfy biegna przodem razem z wilczkami (jest sens wystawiac po 10 wilkow? Bo po przejrzeniu rozpisek zauwazylem, ze wszyscy raczej stawiaja na 5).
Vampire Lord @ 415
+1 magic level, Blood Drinker, The Flayed Hauberk, Red Fury, Lord of the Dead, Dark Acolyte
Vampire @ 160
Biting Blade, Black Periapt, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire @ 155
Sceptre de Noirot, Dark Acolyte
20 Skeleton Warriors @ 205
10 Crypt Ghouls @ 88
Crypt Ghast
10 Crypt Ghouls @ 88
Crypt Ghast
10 Dire Wolves @ 90
Doom Wolf
10 Dire Wolves @ 90
Doom Wolf
10 Grave Guard @ 175
10 Grave Guard @ 175
Varghulf @ 175
Varghulf @ 175
Total 1991
W wfb nie można powtarzać magicznych przedmiotów (w tym sztandarów) - a zatem tylko jeden Banner of the Dead Legion.
Grave guard zdecydowanie za mały - nie możesz ich wskrzeszać ponad stan, a jakikolwiek dobry oddział do walki sypnie ich w jedna turę i nawet nie będziesz miał okazji ich uleczać. 20 modeli to minimum, a 25-30 to optymalna liczba.
Grave guard zdecydowanie za mały - nie możesz ich wskrzeszać ponad stan, a jakikolwiek dobry oddział do walki sypnie ich w jedna turę i nawet nie będziesz miał okazji ich uleczać. 20 modeli to minimum, a 25-30 to optymalna liczba.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Wilki rozbic na 3x5 - maja pelnic role fasta i tyle.
Z tych GG zrob jeden porzadny oddzial , tak jak Jankiel sugerowal.
Nie przekonuje mnie to jak masz zlozonych herosow.
Te male Wampiry są strasznie mjentke , zero save'a.
W dziale VC masz temat odnosnie skladania herosow , warto go przejzec.
Z tych GG zrob jeden porzadny oddzial , tak jak Jankiel sugerowal.
Nie przekonuje mnie to jak masz zlozonych herosow.
Te male Wampiry są strasznie mjentke , zero save'a.
W dziale VC masz temat odnosnie skladania herosow , warto go przejzec.
Troche pozmieniane:
Vampire Lord (General) 495
+1 magic level, Walach's Bloody Hauberk, Master of the Black Arts, Summon Creatures of the Night, Dark Acolyte
Vampire 190
Black Periapt, Crown of the Damned, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire 180
Sceptre de Noirot, The Flayed Hauberk, Dark Acolyte
15 Crypt Ghouls 128
Crypt Ghast
15 Crypt Ghouls 120
10 Crypt Ghouls 80
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
20 Grave Guard 295
3 Fell Bats 60
Varghulf 175
Varghulf 175
Total 1998
Vampire Lord (General) 495
+1 magic level, Walach's Bloody Hauberk, Master of the Black Arts, Summon Creatures of the Night, Dark Acolyte
Vampire 190
Black Periapt, Crown of the Damned, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire 180
Sceptre de Noirot, The Flayed Hauberk, Dark Acolyte
15 Crypt Ghouls 128
Crypt Ghast
15 Crypt Ghouls 120
10 Crypt Ghouls 80
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
20 Grave Guard 295
3 Fell Bats 60
Varghulf 175
Varghulf 175
Total 1998
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Szczerze mówiąc to zmieniłbym Banner Of The Dead Legion na Banner Of Barrows.
Zastanowiłbym się nad Sceptre Of Noirot gdyż Zombie są do niczego, mogą jedynie blokować kogoś i zasłaniać widoczność. Nie nadają się do zabijania (chyba, że samych siebie). Nie można ich łączyć w walce wręcz z innymi jednostkami ze względu na zbyt duże ryzyko jej utraty.
Osobiście zamiast różdżki dałbym umiejętność Summon Ghouls i wspomagał drugiego wampira w tworzeniu Ghouli. Wtedy tylko tworzyć, tworzyć i tworzyć gdyż jak na 2000pkt to mało masz trochę tego na stole.
Przydałoby się trochę przyśpieszyć armię. Book Of Arkhan by się nadał. Nie wiem czy nie przydałoby sie jeszcze 5 psów. Wymanewrujesz nimi przeciwnika to możesz ładnie od tyłu go zachodzić.
Ciekawi mnie opcja 2 Varghulfów w grze. Przeciwko komu będziesz grał?
Brakuje mi tutaj Czarnych Rycerzy ;]
Zastanowiłbym się nad Sceptre Of Noirot gdyż Zombie są do niczego, mogą jedynie blokować kogoś i zasłaniać widoczność. Nie nadają się do zabijania (chyba, że samych siebie). Nie można ich łączyć w walce wręcz z innymi jednostkami ze względu na zbyt duże ryzyko jej utraty.
Osobiście zamiast różdżki dałbym umiejętność Summon Ghouls i wspomagał drugiego wampira w tworzeniu Ghouli. Wtedy tylko tworzyć, tworzyć i tworzyć gdyż jak na 2000pkt to mało masz trochę tego na stole.
Przydałoby się trochę przyśpieszyć armię. Book Of Arkhan by się nadał. Nie wiem czy nie przydałoby sie jeszcze 5 psów. Wymanewrujesz nimi przeciwnika to możesz ładnie od tyłu go zachodzić.
Ciekawi mnie opcja 2 Varghulfów w grze. Przeciwko komu będziesz grał?
Brakuje mi tutaj Czarnych Rycerzy ;]
Vampire Lord jest źle policzony, powinno być 395 ptk.
Lordowi dałbym summon ghouls, bo w Twojej opcji może on dowskrzeszać nietoperze w normalnej ilości i wilki po jednym, co wydaje mi się gorszą wersją.
Zostało Ci na nim kilkadziesiąt punktów, więc zastanów się, czy czegoś mu jeszcze nie dokupić.
Wampir z crown of the damned... zbyt ryzykowne, masz tylko 7 Ld.
Radziłbym złożyć wampirki albo tylko do kombatu albo tylko czarujące, wtedy unikniemy niepotrzebnych strat na polu bitwy.
Złożyłbym wampira (może BSB?) z Book of Arkhan, talisman of the lycni, ghoulkinem, avatarem
(pasuje mi taki do ghuli, jednak nie spełnia powyższej rady - wampirów do kombatu albo czarujących)
Można także (naj)bardziej standardową wersję BSB, Walking Death, Infinite Hatred, Flyed Hauberk, Sword of Might
Życzę powodzenia na polu bitwy!
Lordowi dałbym summon ghouls, bo w Twojej opcji może on dowskrzeszać nietoperze w normalnej ilości i wilki po jednym, co wydaje mi się gorszą wersją.
Zostało Ci na nim kilkadziesiąt punktów, więc zastanów się, czy czegoś mu jeszcze nie dokupić.
Wampir z crown of the damned... zbyt ryzykowne, masz tylko 7 Ld.
Radziłbym złożyć wampirki albo tylko do kombatu albo tylko czarujące, wtedy unikniemy niepotrzebnych strat na polu bitwy.
Złożyłbym wampira (może BSB?) z Book of Arkhan, talisman of the lycni, ghoulkinem, avatarem
(pasuje mi taki do ghuli, jednak nie spełnia powyższej rady - wampirów do kombatu albo czarujących)
Można także (naj)bardziej standardową wersję BSB, Walking Death, Infinite Hatred, Flyed Hauberk, Sword of Might
Życzę powodzenia na polu bitwy!
Gral bede zapewne przeciw wszystkim, bo jako mieszkaniec UK mam okazje grywania w GW, wiec nie jestem ograniczony do grupy znajomych. 2 varghulfy wyszly z pomyslu varghulf biega z wilkami, wiec dajmy dwa oddzialy wilkow, dwa varghulfy i niech biegna gdzie chca, a niekoniecznie w jednej grupie.
Co do Lorda, najwyrazniej mi sie nie ta cyferka trafila , ale dzieki temu mam jeszcze 100 pkt (thx za zauwazenie) .
Crown of the Damned tez mnie niepokoila z ld 7, ale w takim razie co dac temu vampirowi zeby przezyl?
Z vampira do zombiakow w takim razie zrobie BSB i zmienie mu ekwipunek (talisman, a moze fly?).
Myslalem o jeszcze jednej grupie nietoperzy, z drugiej strony widze sugestie jeszcze 5 wilkow, a ew moznaby jeszcze jeden oddzial ghouli wrzucic. Co najlepiej?
Jak tylko dostane odpowiedzi to przerobie rozpiske jeszcze raz i zobaczymy co wyjdzie. Thx panowie
Co do Lorda, najwyrazniej mi sie nie ta cyferka trafila , ale dzieki temu mam jeszcze 100 pkt (thx za zauwazenie) .
Crown of the Damned tez mnie niepokoila z ld 7, ale w takim razie co dac temu vampirowi zeby przezyl?
Z vampira do zombiakow w takim razie zrobie BSB i zmienie mu ekwipunek (talisman, a moze fly?).
Myslalem o jeszcze jednej grupie nietoperzy, z drugiej strony widze sugestie jeszcze 5 wilkow, a ew moznaby jeszcze jeden oddzial ghouli wrzucic. Co najlepiej?
Jak tylko dostane odpowiedzi to przerobie rozpiske jeszcze raz i zobaczymy co wyjdzie. Thx panowie
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Myślę, że 3 oddziały ghouli wystarczą biorąc pod uwagę to, że będziesz je wskrzeszał i tworzył nowe więc można dać jeszcze 5 wilków.
Zgadzam się co do Lorda i opcji Summon Ghouls przy nim. Tak naprawdę na tym najlepiej się opierać. Im więcej ghouli tym lepiej.
Brakuje tutaj u kogoś Helm Of Commandment, aby zmienić WS tych stworzeń na wyższy.
Na taką ilość punktów rzeczywiście przyda się BSB na jednym z wampirów. Może to być nawet jakiś wampir walczący np. z umiejętnościami Avatar Of Death, Walking Death z jakimś mieczykiem np. Sword Of Might albo jakiś konkretny np. Blood Drinker lub tak jak podał Izwor: Walking Death, Infinite Hatred, Flayed Hauberk i Sword Of Might.
Drugi wampir może być z Dark Acolyte i Summon Ghouls i niech wraz z Lordem powiększa armię. Może on mieć Helm Of Commandment, będzie wspomagał oddziały. Co do obrony to zawsze można mu dać jakąś tanią zbroję, która pomoże mu przetrwać. Nie liczy się umiejętność zapewniana przez nią, ale bonus do rzutu obronnego który dostanie. Można wybierać tu między zbroją do 20pkt albo magiczną tarczą za 15pkt.
Dwóch magów i jeden siepacz dadzą radę.
Zgadzam się co do Lorda i opcji Summon Ghouls przy nim. Tak naprawdę na tym najlepiej się opierać. Im więcej ghouli tym lepiej.
Brakuje tutaj u kogoś Helm Of Commandment, aby zmienić WS tych stworzeń na wyższy.
Na taką ilość punktów rzeczywiście przyda się BSB na jednym z wampirów. Może to być nawet jakiś wampir walczący np. z umiejętnościami Avatar Of Death, Walking Death z jakimś mieczykiem np. Sword Of Might albo jakiś konkretny np. Blood Drinker lub tak jak podał Izwor: Walking Death, Infinite Hatred, Flayed Hauberk i Sword Of Might.
Drugi wampir może być z Dark Acolyte i Summon Ghouls i niech wraz z Lordem powiększa armię. Może on mieć Helm Of Commandment, będzie wspomagał oddziały. Co do obrony to zawsze można mu dać jakąś tanią zbroję, która pomoże mu przetrwać. Nie liczy się umiejętność zapewniana przez nią, ale bonus do rzutu obronnego który dostanie. Można wybierać tu między zbroją do 20pkt albo magiczną tarczą za 15pkt.
Dwóch magów i jeden siepacz dadzą radę.
Dzieki wszystkim poradom udalo mi sie zlozyc cos takiego (czyzby ostateczna wersja rozpy?). Niestety nie udalo mi sie zmiescic Dark Acolyte, na wspomagajacym magu.
Vampire Lord (General) 395
+1 magic level, Walach's Bloody Hauberk, Master of the Black Arts, Summon Ghouls, Dark Acolyte
Vampire 185
Helm of Commandment, The Cadavarous Cuirass, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire 225
Battle Standard Bearer, The Flayed Hauberk, Sword of Might, Talisman of the Lycni, Infinite Heatred, Walking Death
15 Crypt Ghouls 120
15 Crypt Ghouls 120
10 Crypt Ghouls 80
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
20 Grave Guard 315
Command Group, Banner of the Barrows
3 Fell Bats 60
Varghulf 175
Varghulf 175
Total 2000
Vampire Lord (General) 395
+1 magic level, Walach's Bloody Hauberk, Master of the Black Arts, Summon Ghouls, Dark Acolyte
Vampire 185
Helm of Commandment, The Cadavarous Cuirass, Ghoulkin, Summon Ghouls
Vampire 225
Battle Standard Bearer, The Flayed Hauberk, Sword of Might, Talisman of the Lycni, Infinite Heatred, Walking Death
15 Crypt Ghouls 120
15 Crypt Ghouls 120
10 Crypt Ghouls 80
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
5 Dire Wolves 50
Doom Wolf
20 Grave Guard 315
Command Group, Banner of the Barrows
3 Fell Bats 60
Varghulf 175
Varghulf 175
Total 2000
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Może się opłacić przeciwko dużym celom, potworom, herosom chodzącym samotnie. Wszystkiemu co nie ma magicznych ataków , ale nigdy przeciwko całym regimentom, chyba, że masz ich cały klocek to możesz zaryzykować, ale zawsze znajdzie się lepszy cel.
Wrighty z Kairu sa na prawde super jednostka ...
Jednak taki maly oddzial na te punklty nie ma racji bycia , przynajmniej imo.
Zbyt latwo schodza od byle pierdniecia.
Ghulf jest chyba bardziej uniwersalna opcja , zaslaniasz go 5 wilkow i do przodu.
Ghulf jest chyba bardziej uniwersalna opcja , zaslaniasz go 5 wilkow i do przodu.
Grając na BP najnowszy nie możesz wystawić 2 varghulfów...
A poza tym - dobrze pomyślane moim zdaniem. Nie jestem jakiś dobry ale ostatnio wykorzystałem pomysł z tworzeniem ghouli ponad miare i jest bardzo dobry, szkoda tylko że ghoule na kogoś z AS 2+ mają małe szanse... Ale po to są GG :p
A poza tym - dobrze pomyślane moim zdaniem. Nie jestem jakiś dobry ale ostatnio wykorzystałem pomysł z tworzeniem ghouli ponad miare i jest bardzo dobry, szkoda tylko że ghoule na kogoś z AS 2+ mają małe szanse... Ale po to są GG :p
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Mimo wszystko ja nie jestem za szkieletami. Fakt, przeżywalność jest większa, ale w walce wręcz może wyjść na to, że mimo, ze mniej ich przezywa to jednocześnie o wiele mniej przeciwników zabijają. Walka wręcz na poziomie 2 nie daje dużych szans na trafienie, a hełmu można użyć jedynie raz na turę. Obecność zbroi i tarcz jest dobrym plusem jednak minusem jest mniej ataków jednostek i brak automatycznych zranień z zatrutych ataków tak jak w przypadku ghouli. Ghoule są wytrzymalsze (T4) od szkieletów (T3) co skutkuje częstszymi zranieniami oraz górują jeśli chodzi inicjatywę.
Średnie jednostki z rzutami obronnymi czy nieco silniejsze jednostki samobójców z wieloma atakami z prezentem w co szóstej kinder-niespodziance? Szczerze to już jest do przemyślenia i wybrania dogodniejszej opcji.
Osobiście używam ghouli, ale nie skreślam całkowicie szkieletów. Muszę jedynie zastanowić się nad rozsądnym wykorzystaniem ich potencjału tj. możliwość używania przez nich sztandarów magicznych.
Średnie jednostki z rzutami obronnymi czy nieco silniejsze jednostki samobójców z wieloma atakami z prezentem w co szóstej kinder-niespodziance? Szczerze to już jest do przemyślenia i wybrania dogodniejszej opcji.
Osobiście używam ghouli, ale nie skreślam całkowicie szkieletów. Muszę jedynie zastanowić się nad rozsądnym wykorzystaniem ich potencjału tj. możliwość używania przez nich sztandarów magicznych.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Trójka wraciaków jest zajebista. Trzeba tylko pamiętać, że to oddział zadaniowy i w wielu przypadkach lepsza niż Varghulf. Jak najbardziej mają rację bytu.Toudi pisze:Wrighty z Kairu sa na prawde super jednostka ...
Dwa skrole podstawa.