Rozpiski Imperialne

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Re: Rozpiski Imperialne

Post autor: Toni »

Dodaj po detachmencie łuczników do klocków - potencjał taktyczny, jaki daje detachment w skirmishu jest ogromny, ostatnio jestem od nich uzależniony :D
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Nie grałem od kilku lat na scrollach i nie gram, wystarczy mi rod. A mag z VHS zaszkodził, ale tylko magią (Usmażył metalem 9ciu chaos knightów :P, może dlatego, że jeździł na chomiku.), bo chaos unikał go jak ognia. Wynik 16:4 dla synów Sigmara... (Gdyby nie ta siła 12 na bramie chaosu, rzucona na greatswords + generał :P )

Imperial banner - istne cudo, uzupełniał wszystkie wady jakie ma ta armia spowodowane niskimi liderkami.... niejeden test na terror został przerzucony i to udanie.

Przeciwnik tez miał bardzo niestandardową przyjemną rozpiskę i oczywiście scrolli też się brzydzi, mimo że miał silniejszą magię (demon prince tzeentcha + sorcerer).

Małe pytanko... dotyczące zaistniałej sytuacji. W oddziale chaos knightów jechał sorcerer i bsb, w wyniku 6tego czaru metalu zginęli wszyscy chaos knighci. Oddział zostaje rozwiazany... sorc i bsb przestają być oddziałem. Testują się na panikę oddzielnie? Tak testowaliśmy (i tak zdali)

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Testują panikę razem od strat >25%. Przestają być oddział w pierwszej turze w której mogą się ruszać.

Jakby uciekli to będą się zbierać osobno.

Z takim przeciwnikiem to aż miło grać, mało magii. Chociaż można pograć czymś innym niż 3 magami

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Nie tylko mało magii miał, ale wystawił nawet klocek warriorów. :)

P.S. Dziękuję za sprostowanie zasad :)

Jajan1
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jajan1 »

Na 1000pkt najlepiej na Bretonię:

warrior priest [139]
sword of sigismund
heavy armor

Wizard [100]
2lvl
lore of fire

Wizard [100]
2lvl
lore of metal

14x Fallengants [140]
(w nich siedzi jeden mag)

18x Spearmen [90]
(w nich siedzi mag i priest)
Detachments:
9x Halabardiers [45]
10x Muszkieterzy [80]

5x Outriders [105]

Great Canon [100]

Great Canon [100]

RAZEM 999 pkt

Co o tym sądzicie? Magowie zatrzymują i wybijają tyle jazdy ile się da (fire wall jak wypadnie i kuźnia...), priest do zabierania dispel dice'ów albo dawania Unbreakable. Dużo strzelania a jak coś dojedzie wbija się w oddziały nieuciekające (fallenganci i ten ^ priest) i mam zamiar tak ich rozbić...

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Mag nie może siedziec we flagusiach (są unbreakable).
Sword of Sigismund, IMO, lepiej się sprawdzi w rękach kapitana niż kapłana.

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

jeden help: jak przeciwnik wykonczy altara w walce wrecz, czy strzelajac, to ksiadz dziala dalej? ktos mi moze odpowiedziec, bo ja juz zglupialem, bo do wczoraj myslalem, ze zyje, teraz koleżka zaczął mówić, iż nie ... :|
Obrazek

Awatar użytkownika
Lucki Man

Post autor: Lucki Man »

zyje tylko traci unbrekable i ward na 4+ ktory mu altar dawal czemu mial by niby nie zyc? to nie jest jeden model jak lord na koniku np.

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

ze traci, to wiem, ale że żyje miałem teraz już kurcze rozterki :) thx :)
Obrazek

Jajan1

Byro pisze:Mag nie może siedziec we flagusiach (są unbreakable).
Sword of Sigismund, IMO, lepiej się sprawdzi w rękach kapitana niż kapłana.
No dobra to siedzi w Spearmenach chociaż 3 herosów w jednym oddziale to troche dużo... Ew. stoi sam ale to zależy od terenów itp... A co do reszty jakieś zastrzeżenia?

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Kawałkiem Twojej strategii jest że magowie lev. 2 nie tylko na pewno wylosują czar nr 6 ale dodatkowo jeszcze będą w stanie go rzucic na 3 kostkach? to tak jakbys grajac z krasnalami zakladał ze wybuchną mu wszystkie maszyny;) Albo grając z magiczną armią ze rzuci same miskasty;) ponadto spearmani to o kant d... swordsmani są lepsi

Jajan1

Jak już pisałem rozpiska na bretonię więc sądzę że spearmeni będą bardziej przydatni(atak z 2 szeregów) niż swordsmeni którym i tak nie zostaną save'y... A na fire wall mam prawdopodobieństwo 33,(3)% więc może wypadnie.... A jak nie to rozpestkować tym co wypadnie xD

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Spearmani nic CI nie dadzą z dodatkowych 5a - A swordsmani mają 4 WS czyli są trafiani na 4+ a nie na 3+. Nie wiem jak wyliczyłes 33% szans ze Ci czar wejdzie. Średnia z 3 kostek to 9-10 - rzucanie tego czaru powinno być tylko w ostatecznosci lub braku opcji - na 12+. Duzo lepszym pomysłem jest branie lore of Beasts i ich czary. :wink:

Jajan1

Rzymek pisze:Nie wiem jak wyliczyłes 33% szans ze Ci czar wejdzie. Średnia z 3 kostek to 9-10 - rzucanie tego czaru powinno być tylko w ostatecznosci lub braku opcji - na 12+.
Chodziło mi o znanie czaru a nie casta... Mam 2 kostki (2lvl) a 6 czarów więc żeby wypadła 6 na przynajmniej jednej z 2 kości jest 1/3 prawdopodobieństwa...
Co do casowania to może raz na 2 razy rzucania czaru przed szarżą może wypadnie więc czemu nie próbowac? :D
Rzymek pisze:Duzo lepszym pomysłem jest branie lore of Beasts i ich czary. :wink:
No może i tak... Ewentualnie... Albo może drugiego fire?

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

ciężko jest rzucić czar na 12+ przy 3 kościach. Można liczyć na 5 z hevena- łatwiej rzucić i LOS tylko trzeba mieć

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

daj magów do dział może .... a kapelanowi młotek i będzie klawo :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Jajan1 - ja wystawiam włóczników... i to w dużych ilościach, dlaczego?

Dla klimatu, czasem dla jaj (oddział 60ciu typa)... Nie nadają się w ogóle na bretkę, to co przeżyje szarżę trafi na 4+, zrani na 4+, przeciwnik savuje najpierw na 2+ a potem na +... Co Ty chcesz tym zabić?
Swordsmeni są trafiani zwykle na 4+ a nie na 3+ jak włócznicy no i zwykle mają save na 6+ od lanc i 4+ od koni...

Włócznicy sprawdzają się lepiej od swordsmenów przeciw jednostkom o słabym pancerzu i wytrzymałości.... czyli w sumie przeciw innym plewom pokroju imperialnej piechoty.

Jeśli chodzi o szkoły magii to polecam metal, heaven i shadow.

P.S. Podpisuję się po powyższym - Hammer of judegement to rewelacyjna broń na bretkę (zupełnia jak i na elfiątka)

Jajan1

warrior priest [119]
hammer of judgement
heavy armor

Wizard [100]
2lvl
lore of heaven

Wizard [100]
2lvl
lore of metal

14x Fallengants [140]

18x Swordsmen [108]
(w nich siedzi priest)
Detachments:
9x Halabardiers [45]
10x Muszkieterzy [80]

5x Outriders [105]

Great Canon [100]
(w nich siedzi jeden mag)

Great Canon [100]
(w nich siedzi drugi mag)

RAZEM 997 pkt

Zmiany zostały pogrubione... Teraz lepiej?

Awatar użytkownika
Chmura

Post autor: Chmura »

Ci magowie to latwe 200 pkt. Lepiej ich wcisnij gdzies gdzie beda mieli Look Out Sir!

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Przy nawałnicy ostrzału bretonskiego to rozsądna rada;)

Zablokowany