DOT 4 - ten płyn hamulcowy do zmywania farby
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Jak się nazywa ten płyn hamulcowy do zmywania farby ?
Cholera wie, ale wszystko (także kret) powinno dac radę. Z tym, że kret jest najtańszy (ostatnio kupiłem pół kilo jakiś granulek do przetykania kibla marki tesco za 3 zł i działają bez zarzutu).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Scyla Anfingrimm
- Wałkarz
A ten kret nie rozpuści tego konia?Jankiel pisze:Cholera wie, ale wszystko (także kret) powinno dac radę. Z tym, że kret jest najtańszy (ostatnio kupiłem pół kilo jakiś granulek do przetykania kibla marki tesco za 3 zł i działają bez zarzutu).
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!
P.S. A Wąpierze ssą!!
P.S. A Wąpierze ssą!!
- Scyla Anfingrimm
- Wałkarz
VegaMStudio pisze:pewnie na tym to polega .. koń znika jeździec zostaje
No dobra. Już sie pośmiałem (serio). A tak na poważnie?
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!
P.S. A Wąpierze ssą!!
P.S. A Wąpierze ssą!!
-
- Chuck Norris
a na poważnie to nie musisz nigdzie moczyć by odkleić ... klej którym to sklejone to na bank cyjanoakrylowy klej zwany super glue więc bez problemu możesz to podważyć i odkleić bez narażania modeli na zniszczenie potem tylko skalpel i pilniczek do usunięcia pozostałości kleju ... niż co do tej pory wymyślili nie rozpuści kleju nie naruszając struktury plastiku co innego z samymi metalikami
- Scyla Anfingrimm
- Wałkarz
Ale ja chce też sie farbki pozbyć. Uważasz że najpierw kąpiel w DOT 4 w celu usunięcia farby, a potem podważenie w celu odklejenia będzie dobrym rozwiązaniem? Nie używam super glue. Na pewno jest cyjanoakrylowy bo sie nazywa (uwaga podchwytliwe)... CYJANOPAN (palce skleja lepiej niż figsy)!!!
P.S. A Wąpierze ssą!!
P.S. A Wąpierze ssą!!
Zarówno kret jak i dot powinny sprawić, że klej odpadnie od modelu - przynajmniej w większości wypadków tak się dzieje. Ani kret, ani dot nie rozpuszczą plastiku.
Natomiast rozklejanie figurek na chama, a potem obrabianie pilnikiem czy nożykiem, to co najmniej ekstrawagancja. Roboty od cholery, a ryzyko zniszczenia modelu też nie małe.
Natomiast rozklejanie figurek na chama, a potem obrabianie pilnikiem czy nożykiem, to co najmniej ekstrawagancja. Roboty od cholery, a ryzyko zniszczenia modelu też nie małe.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Scyla Anfingrimm
- Wałkarz
Dzięki za rady. Czyli model leci do DOT 4 i sie tam pomoczy.
P.S. A Wąpierze ssą!!
P.S. A Wąpierze ssą!!
wymyslilem ostatnio ze zamiast moczyc metalowe figsy w docie przez 3 dni moze poprostu je ugotuje... praktykowal ktos? nie powinno sie nic stac a "po" chyba bedzie ideolo...
Figurkom się raczej nic nie stanie, ale farba też nie zejdzie. Dawno, dawno temu, jak dopiero zaczynałem przygodę z figurkami i nie wiedziałem, jak się ściąga farbę, próbowałem gotować figsy malowane cytadelkami. Nic to nie dało.
wielkie dzieki
Zaobserwowałem że przy dot4 zależy też od farb i podkładu jakim jest model pomalowany.
Rozwijając tą myśl niektóre modele wychodzą bajecznie czyste a na niektórych zostaje jakiś taki śluz którego nie idzie w żaden sposób usunąć.
Rozwijając tą myśl niektóre modele wychodzą bajecznie czyste a na niektórych zostaje jakiś taki śluz którego nie idzie w żaden sposób usunąć.
odgrzewając temat, sam od 20 godzin mocze 30 plastików i pare żywicznych potworow w dot 3 i trzeba powiedzieć wprost że mortimer pomalował genestealery akrylami;p bo to wcale tak bajecznie nie wygląda więc idealny środek nadal jest nie odkryty:)
-
- Kretozord
Jesteś pewien, że te żywiczne figurki nadal są w docie?
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Ostatnio "wpadł mi w ręce" regiment piechoty imperium plastikowy z grupą dowodzenia częściowo metalową. Jest pomalowany farbami olejnymi niewiadomego pochodzenia, a większa część figurek jest pokryta ohydnym lśniącym podkładem. To że DOT usunie farbę olejną i ewentualnie lakier akrylowy już wiem, ale czy usunie inny lakier (zakładam że nie jest on lakierem akrylowym), czy może najpierw polakierowane modele wrzucić do jakiegoś innego roztworu?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.