System wyboru reprezentacji na ETC w 2010 - propozycja

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: System wyboru reprezentacji na ETC w 2010 - propozycja

Post autor: swieta_barbara »

Jankiel pisze:I Cosmo będzie jeździł do Gdańska, by sobie z Młodym pograć... Nie wszyscy mieszkają w Warszawie.
Blad, blad. Najwyzsza pora sie przeprowadzic.

Moze daloby sie to zrobic na zasadzie turniejowej. Powiedzmy 3dniowy turniej w przyszla majowke. Zwyciezcy turnieju jada. 8-9 bitew. Turniej zawezony do top 20-30.

Przykladowo:
kapitan oglasza armie ktore jada:
de
we
he
emp
vc
orki
bestie
ogry

Teraz gracze zglaszaja sie do walki o dowodztwo nad armia (dla okreslonego np. top20) :
de (3)
we (3)
he (1)
emp (4)
vc (2)
orki (3)
bestie (1)
ogry (3)

Gracze HE i Bestii jada z automatu, teraz pozostala 18tka rozgrywa tur, ktorego wyniki zalozmy wygladaja tak:
1. vc
2. vc
3. orki
4. emp
5. de
6. de
7. de
itd.

Na ETC jedzie wyzszy w turnieju gracz vc, ork, emp, najwyzszy de, itd.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Furion pisze:
JJ pisze:mecz rewanż
Mecz rewanż, bo co? Bo to prawda objawiona, że tak się wyłania lepszego gracza? Guzik prawda. Mecz rewanż sprawdza co najwyżej ogólne ogranie armiami.

...

M-R to piękna idea. Brzmi równie fajnie i sprawiedliwie jak hasła typu "jeden człowiek, jeden głos!" a w praktyce - nic to, bo kicz to.

pozdrawiam
Furion
Napisałeś co wiedziałeś.
Gratuluję.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

@Barbara
Bez sensu - czemu akurat armia, którą gra tylko jeden gracz z TOP 30 ma być specjalnie forowana ?? Jak już rywalizacja to na całego, a nie jakieś "dzikie karty", automatyczne nominacje itp. Właśnie to, że w eliminacjach zaproponowanych przez Dębka DE zostały wrzucone do koszyka 2go, zamiast ich 2-3 generałów walczyło w koszyku pierwszym o miano najlepszego uważam za spory błąd, a nawet ukłon w stronę jedynej osoby grającej DE w tym gronie - no ofens Barbara i bez żadnych podtekstów itp. Po prostu to trochę tak jakby wrzucić do grupy z Orkami i Ogrami takie VC, choć może skala dysproporcji jest tu mniejsza. Stwarzanie pozorów, a nie realna rywalizacja.

Ale wróćmy do systemu i dyskusji na ten temat.
1. Turniej eliminacyjny, testowy, itp. - TAK, to uważam za dobry pomysł. Nie musi o niczym decydować, ale niech przynajmniej kandydaci zaprezentują swoją formę na tle innych kandydatów.
2. Spłaszczanie grona kandydatów do TOP 10, 20, 30 itd. uważam za błąd. Czy taki Xet, który poprzedni sezon grał HE i tylko ze względu na brak czasu i niezaliczenie kompletu turniejów nie był w TOP 20 to gorszy gracz HE od Oskara czy Kielona, którzy mają walczyć o prawo wyjazdu ? Moim subiektywnym zdaniem nie, a nawet lepszy tą armią, ale nie wnikajmy już w szczegóły. A taki Jankiel to gorszy DE od tych co były w TOP 20 czy 30 ? O ile TOP 10 powiedzmy jest trudniejsze do osiągnięcia i jakąś wykładnią skilla może być, o tyle TOP 20, czy już TOP 30 to przy odpowiedniej liczbie zagranych turniejów jest możliwe do osiągnięcia bez problemu.
3. O ile wyższe miejsce w turnieju eliminacyjnym może o czymś świadczyć i przy takich 9 bitwach może być już miarodajne, ale umówmy się - jeśli jakiś VC przegrał rywalizację o wyjazd 1 dużym punktem, to czemu miałby z niej odpadać ? (1 duży punkt w 9 bitwach to czasem jeden szczęśliwszy lub mniej szczęśliwy rzut).
4. Jeśli TOP np. 3 wybierałoby pretendentów, to w moim odczuciu nie byłoby takie złe, ale też nie chciałbym, aby TOP 3 było w 100% pewne wyjazdu - niech też jakoś o ten wyjazd walczy. Tym bardziej jeśli np. TOP 3 to będą 3x Demony. Każdy z tych graczy umawia się na jakąś armię (bo tylko 1 może grać demonami) i niech pokaże, że nie jest gorszy od np. najlepszego WE w lidze w danym sezonie. A nie, że skreślamy np. najlepsze WE, bo ktoś grający cały sezon demonami musi jakąś armią pojechać.

pzdr
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

blablabla... właściwie to bardzo krótkie blablabla.

Na forum nie ma co oczekiwać od Ciebie merytoryki. Naiwny ja.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Furion pisze:blablabla... właściwie to bardzo krótkie blablabla.

Na forum nie ma co oczekiwać od Ciebie merytoryki. Naiwny ja.

pozdrawiam
Furion
Furion – napisałeś, że M-R sprawdza co najwyżej ogólne ogranie armiami.
Jest to stwierdzenie gołosłowne, szczególnie zabawne w kontekście tego, że pierwsze dwa turnieje M-R wygrał gracz który żadnej innej armii poza swoją jedyną nigdy się nie dotknął.
Ale ty wiesz swoje, to świetnie, ciekawe na jakiej podstawie? Zapewne a-priori?
Nie jest to temat do dyskusji o M-R – ja zrobiłem/zagrałem w 4 turniejach M-R, w tym jednym międzynarodowym..
Co ty wiesz o M-R?
Wiesz ile drużyn wyłania ekipy na ETC na zasadzie M-R?
Walniesz tekścik o prawdzie objawionej i płaczesz, że merytorycznie z Tobą nie dyskutuję?
A po cholerę?
Przecież wiesz swoje? Więc ci szczerze gratuluję. Dopisz sobie jeszcze wygranie sprzeczki forumowej do listy sukcesów.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Jack Skwarrow
Mudżahedin

Post autor: Jack Skwarrow »

A nie lepiej po prostu, w ciagu sezonu, co jakis czas zorganizowac turniej singlowy z zasadami ETC (baz laddera ale wszystko inne obowiazuje) i na podstawie wynikow tych turniejow kapitan lub top 3 wybierze graczy do poszczegolnych armii?? Trzeba by tylko dokladnie zapisywac wyniki poszczegolnych bitew.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Scimitar pisze:@Barbara
Bez sensu - czemu akurat armia, którą gra tylko jeden gracz z TOP 30 ma być specjalnie forowana ?? Jak już rywalizacja to na całego, a nie jakieś "dzikie karty", automatyczne nominacje itp.
Najpierw sa nominacje armijne (niech by zapadly one wkrotce - powiedzmy miesiac - po opublikowaniu restrykcji na twf), potem kazdy z graczy decyduje jaka armia chce walczyc o miejsce w skladzie.

Dzieki takiemu systemowi kazdy z graczy juz w okolicy stycznia bedzie mniej wiecej wiedzial jaka armia powinien sie ubiegac o miejsce w reprezentacji i bedzie mogl spokojnie cwiczyc oraz walczyc o miejsce w skladzie.

I mozna rozciagnac rywalizacje na top50, ale wtedy nie do unikniecia jest sytuacja, kiedy w turnieju nawet 3-dniowym trafi sie na bardzo dobry matchup z niezbyt ogranym graczem i wysforuje sie daleko poza zsieg rywali. Choc wydaje mi sie, ze przy 8 bitwach ma to znaczenie minimalne.

Niech zreszta nawet top3 wybiera 8 armii, ktore musza znalezc sie na ETC.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Uważam, że to 30 to żadne ograniczenie. Jest strasznie silna korelacja pomiędzy ilością rozegranych turniejów, a miejscem w lidze. Jeżeli już robić 3 dniowe eliminacje to otwarte dla wszystkich. Nawet dla kogoś kto w sezonie nigdy się nie pojawił, a ma potencjał i jest w stanie podciągnąć formę w miesiąc-dwa. Przecież plewy od razu zostaną przesiane

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

W sumie racja - juz sam format turnieju jest dosyc wymagajacy, a przeciez do reprezentacji powinni sie dostac tylko Ci, ktorym naprawde na tym zalezy.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

Barbara - też miałem podbny pomysł na wybór składu.

ale turniej powinien odbywać się tylko pomniędzy graczami pretendującymi do grania określoną armią, np. 3 graczy się zgłasza do grania VC - to grają między sobą. zwycięzca jedzie. reszta stanowi skład rezerwowy dla tej armii.

przy takim rozwiązaniu trzeba by było jeszcze wprowadzić zapis o kolejności deklarowania wybranej armii, np. (zakładając, że eliminację będą dotyczyć top 24) najpierw głos oddaje gracz zajmujący miejsce 24, potem ten co 23 i tak aż do gracza z nr 1. zadeklaroawnie armii jest jawne dla wszystkich pretendentów i nieodwołalne. promowaołoby to graczy ze ścisłej czołowki, którzy mieliby lepszy wgląd na całość sytuacji i nie wprowadzałoby żadnego chaosu związanego ze zmianą swojej decyzji. pod rozwagę. pozdr.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Żeby wymyślić dobry system to w pierwszej kolejności musimy się zastanowić ile dniowe i czy w ogóle spotkanie jest możliwe. Weekend majowy, gdzieś w warszawie brzmi wyśmienicie, ale jakie są koszta/możliwości zrobienia czegoś takiego ?

Wydaje mi się ze JJ z pomysłem M-R, a głównie z dobieraniem konkretnych przeciwników w eliminacjach ma sens i jest krokiem w dobrą stronę.

Osobiście jestem za propozycją Barbarossy, żeby mógł być jeden czelendz. Ale otwarty turniej eliminacyjny jest również do przedyskutowania ( chociaż o wiele trudniejszy do ogarnięcia )

Tworzymy małe grupki armijne np. DE,VC,Skav,Emp. max 8 graczy. (wszyscy biorą udział w eliminacjach)
Gry są prowadzone naprzedmiennie w następujący sposób.
Gramy każdy z każdym, przy czym gracze tej samej armii grają ze sobą 2 razy M-R. Razem 8 bitew
Wszyscy gracze są zaangażowani i raczej mała szansa, że ktoś się podłoży (to jest chyba najważniejsze)

Ograniczenie czasowe do 3 dni to bardzo dużo. Chciałbym tylko usłyszeć, że jakiś klub lub ktokolwiek z centralnej Polski podejmie się zapewnienia warunków do takich eliminacji w maju 2010.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Proste.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Wszystko ładnie pięknie, ale jak walczysz o jakieś tam TOP i nagle się dowiadujesz, że potrzebna jest armia X, to nie ma sensu w styczniu na parę turniejów się na nią przerzucać, tylko po to by może być branym pod uwagę (a można przez to do TOP ileś tam nie wejść, bo ta armia np. jest słabsza od tych innych w TOP). Zresztą jak liczyć turnieje zagrane do ligi inną armią w tym wypadku ?

Co do eliminacji otwartych dla wszystkich - owszem, może i sprawiedliwe, ale mimo wszystko jakiś odsiew wstępny powinien być. Dajmy na to zgłosi się Tomuś skądś tam, którego nikt nie zna i na ETC chętnie by pojechał, nawet od razu może za bilet zapłacić, tylko ... grać za bardzo nie umie. Chęci to nie wszystko - jakaś weryfikacja musiałaby być, ale żadne TOPy tego nie załatwią. Bo chyba mi nikt nie powie, że osoby, które w tym roku w TOP 20 się nie znalazły, np. Ziemko, Xet, Jankiel, Jerzyn czy jeszcze paru uznanych graczy byłyby bez szans w walce z osobami, które mamy teraz w TOP 20. Dlatego kryteria doboru musiałyby być inne, wcale nie głupie by były indywidualne zaproszenia dla graczy. Można nawet wziąć te TOP 20 z automatu + paru dobrych graczy, co to się tam nie znalazło.

Do systemu M-R nie jestem do końca przekonany. To co - tworzymy rozpiski-dziwolągi by ktoś nieobeznany nie mógł ich ogarnąć i potem masakrujemy swoją plewną rozpę np. armią PG przeciwnika ? A samemu coś tam wyszarpujemy ?? Tak wygląda zwykle matchup w turnieju M-R. Gramy rozpami na ETC ?? Bardziej miarodajne chyba mimo wszystko byłoby rozegranie ze 4 gier po prostu swoimi armiami. Raz dostać maskę przez przypdek można - ot coś się nie uda. Ale jak się dostanie w takim cyklu wklepy ze 2-3 razy to raczej już przypadek nie jest - albo skill albo rozpiska, ale też taki system może być również testem dla rozpiski, bo nie ma co ukrywać, że jest równie ważna jak skill gracza.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

turniej w pełni otwarty to przegięcie. bo po co sie starać przez cały sezon wydawać kasę na tułanie się z jedfnego kranca Polski na drugi, skoro można sobie przyjśc na eliminacje. przecież równie ważne jest aby podnosić prestiż turniejów i zwiększać na nich frekwencję. dlatego kandydatów trzeba zawezic do jakiegoś niezadużego top. poza tym- jak na otwarty turniej zgłosi się 300 osób (w teorii jest to możliwe) - to raczej trudno będzie to ogarnąc.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A jak jest w innych krajach ?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Hurtmaker pisze:turniej w pełni otwarty to przegięcie. bo po co sie starać przez cały sezon wydawać kasę na tułanie się z jedfnego kranca Polski na drugi, skoro można sobie przyjśc na eliminacje. przecież równie ważne jest aby podnosić prestiż turniejów i zwiększać na nich frekwencję. dlatego kandydatów trzeba zawezic do jakiegoś niezadużego top. poza tym- jak na otwarty turniej zgłosi się 300 osób (w teorii jest to możliwe) - to raczej trudno będzie to ogarnąc.
1. Wydaje mi się, że mało kto gra w lidze tylko po to żeby mieć szanse pojechać na euro. A nawet jakby, ktoś nie ma czasu na sezon, ale złapie starą formę na ETC i będzie silnym ogniwem. Wątpię, że takie osoby wpłyną odczuwalnie na frekwencję masterową/lokalową.
2. Ludzie raczej nie będą chcieli się kompromitować i występować na siłę w eliminacjach. Jeżeli formuła miała by być otwarta to w praktyc okażą się to gracze w większości z top 20 ( w miarę zaangażowani w sezonie ) + grupa jednostek z reszty rankingu.

Scimi: Dwa M-R swoją armią złożoną na ETC+ 6 meczy z pozostałymi w grupie armijnej.

Rozpoczęła się tutaj dyskusja na temat turnieju eliminacyjnego, a nikt nie podał na jakiej zasadzie miałby się odbywać .

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

IMO turniej singlowy na zasady ETC. Max 50% z malowania i testu wiedzy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) skoro mozna wrocic do ogrania w te kilka miesiecy czemu niby nie mozna zmienic armii kilka miesiecy przed etc?

2) co ma etc do turnieju singlowego?

3) na etc nie ma soft score'ow

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Demokracja w takich wyborach niestety częcto się nie sprawdza. Najlepszym przykładem są nasze wybory parlamentarne lub prezydenckie (bez obrazy).

Tak jak w innych "sportach " selekcjoner powinien dobierać skład według własnego uznania i ponosić za to odpowiedzialność.

Jeżeli jednak chcemy dobierać poszczególnych graczy poprzez ich wyniki osiągane na masterach to sprawę załatwia osobny ranking który bierze tylko pod uwagę punkty zdobyte przez gracza grającego daną armią (ranking generalski). Najlepsi gracze DE, HE WE itd zostają członkami reprezentacji. Zmotywowałoby tez to ludzi do granie innymi armiami niż tymi, które są na topie. Co by poytywnie wpłyneło na zróżnicowanie sceny. Były dyskujsje na ten temat nie wiem czy coś z tego wyszło.

Każdy turniej, krótszy lub dłuższy nie wyeliminuje losowości. Ktoś trafi szczęśclwie na dobre dla niego armie/graczy/rozpiski i awansuje mimo tego że wcale nie musi być najlepszym graczem.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jedy Knight pisze: Co ty wiesz o M-R?
Prawie jak Linda ;-)
Wiesz ile drużyn wyłania ekipy na ETC na zasadzie M-R?
To nieistotne i nie ma większego przełożenia. Polska reprezentacja, która stale pokazuje wysoki poziom nie korzystała z tego systemu.
Przecież wiesz swoje? Więc ci szczerze gratuluję. Dopisz sobie jeszcze wygranie sprzeczki forumowej do listy sukcesów.
Jestem w pełni świadom, że mogę być w tej kwestii imbecylem, głąbem i nieukiem. Z pewnością wyjdzie to w praniu. Jednak przyklejanie takiej nalepki przed dyskusją jest, w mojej ocenie, nie na miejscu.

Pozatym przestań mi wmawiać, co ja wiem. Wiem tyle, że najbardziej merytoryczny fragment w mojej wypowiedzi pominąłeś trzema kropkami, a odniosłeś się do "fluffowego pierdzenia".

A sprzeczka forumowa została dopisana do mojej wciąż rosnącej listy wygranych flejmów ;-)

pozdrawiam
Furion
swieta_barbara pisze:IMO turniej singlowy na zasady ETC. Max 50% z malowania i testu wiedzy.
IMO turniej singlowy na zasady ETC. Max 0% z malowania i testu wiedzy, jeżeli to by miało w ogóle przejść.

pozdrawiam
Furion

ODPOWIEDZ