System wyboru reprezentacji na ETC w 2010 - propozycja

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Re: System wyboru reprezentacji na ETC w 2010 - propozycja

Post autor: Xet »

Jankiel pisze:
Czy są jakieś inne ciekawe opcje?
Top 3 ligi wybiera skład.
bez możliwości czelendzy ?

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Podac 5 banał

Ja, Darek , Robert , Crus oraz Młody.

Podac 8? sprawa trudna......

Pozostała 3 pewnie wybranoby jak rok temu, 2 lata temu i 3 lata temu. Dyskutujac wsrod juz wybranego skladu. A psioczenie i takby bylo. Tylko ze ze strony "niedocenionych". Szkoda tylko ze czesto ich umiejetnosci ambicjom nie dorastaja.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2009, o 20:56 przez Malal, łącznie zmieniany 1 raz.
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

System TOP 3 sprawdza się przez trzy lata. Ma jednak wadę:
W czwartym roku "rozgniewani niedoceniani" robią rewolucję.

Jak wiecie, podstawową zaletą demokracji nie jest to, że w głosowaniu wybiera się najlepszą opcję (bo do wyboru najlepszej opcji zazwyczaj najlepiej nadają się niewielkie zespoły eksperckie), ale to, że bezkrwawo rozładowuje się napięcia społeczne. Wybory to takie catharsis.

Podobnie system TOP3 z challenge'ami.

Ale nie chcecie - w porządku, może uda się przywrócić i utrzymać system TOP3 przez rok-dwa.

Pozdro, poćwicz psychologię społeczną :P

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ale co Ty chcesz zmieniać... I tak został przez szanowną LL wybrany chujowy system, mimo że poprzedni się sprawdzał i co? Poczekamy na wyniki. Jest wielu niedocenionych, którzy muszą przełknąć gorycz. Jakiekolwiek próby zmieniania tego co jest albo będzie uważam za daremne, bo póki nie znamy wyników EURO nic nie można zmienic, bo i takiej potrzeby póki co nie ma. Tylko chlew się robi z takich tematów do nabijania postów.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Morrok pisze:ale co Ty chcesz zmieniać... I tak został przez szanowną LL wybrany chujowy system, mimo że poprzedni się sprawdzał i co? Poczekamy na wyniki. Jest wielu niedocenionych, którzy muszą przełknąć gorycz. Jakiekolwiek próby zmieniania tego co jest albo będzie uważam za daremne, bo póki nie znamy wyników EURO nic nie można zmienic, bo i takiej potrzeby póki co nie ma. Tylko chlew się robi z takich tematów do nabijania postów.

Kurde, masz najwiecej w całym wątku do powiedzenia a ni uja cię nie kojarze :? . Chyba nie na te mastery co trzeba jeździłem....
Wyluzuj człowieku. Widzę, że strasznie to wszystko przeżywasz, a jezeli mnie pamiec nie myli to tak jak ja wlasnie piszesz matury (ha ja juz jestem po). To jest cos waznego, a nie jakies popierdulki na forum :) .

A z tym głosowaniem to poczekajcie do ETC. Spokojnie, mamy czas....

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

ej sorry, jeszcze jeden flame.
sorry, ale wiecie z czego ten caly ambaras i przez kogo? :P

ze zlego systemu glosowania.
looknijcie tutaj:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 1&start=20

byly do wyboru opcje:
jeden kapitan
top3 wybiera

wygrala opcja jeden kapitan, poniewaz na te opcje glosowali tez Ci co chcieli top1 zamiast top3, ale woleliby top3 zamiast top20 wybiera.

Malal (ten co tak wszyskich krytykuje ze zmienili system :P :D :mrgreen: ) glosowal za zmiana, Ziemko tez. innych osob nie chce mi sie sprawdzac. :D
Ale problem jest taki, ze gdyby na raz wszystkie systemy proponowane byly glosowane, nigdy by top20 nie przeszlo. Zobaczyliby, ze top1 ma mniejszosc i zmieniliby glosy na top3 wybiera...

Moge teraz ze spokojem powiedziec a nie mowilem :P [-X
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ka#p239573
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ka#p263513

Uwaga, nie jest to atak personalny na nikogo :P. Poprostu na przyszlosc trzeba wiedziec jak zakladac glosowania i teraz widac, ze jednak ma to ogromne znaczenie.
To tyle ode mnie nie w temacie, sorry za OT i EOT.

aha, ale mozliwe, ze system sie sprawdzi :). Wedlug mnie jest rownie dobry jak top1. Wedlug niektorych lepszy od top1 a wedlug innych w ogole najlepszy. I poniewaz sa to osoby, ktore wiem , ze maja taki punkty widzenia tylko ze wzgledu na euro a nie swoje interesy oraz poniewaz wystepowali w euro uwazam, ze moze sie sprawdzic jednak. Zwlaszcza, ze sami dobrzy gracze biora udzial w kwalifikacjach. (imo)

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Po prostu przestałem się bawić w jakieś zakładanie rozsądnych głosowań, bo lud i tak to zakrzykiwał, więc zacząłem zakładać głosowania w takim kształcie w jakim lud chciał :)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Xet pisze:
swieta_barbara pisze:Ciekaw jestem jak to zorganizowac. Good luck.
Hmmm, może Poznać, Ostrów, Bydgoszcz są w stanie zorganizować salę na dzień dwa. Problem jest z noclegiem, ale jakby dobrze poszukać to i by ten problem rozwiązać. Jeżeli wszyscy by wiedzieli o takim spotkaniu z rocznym wyprzedzeniem to chyba każdy by znalazł czas.
Turniej to zorganizowac moge nawet ja (pisalem nawet juz o tym - tego dotyczylo to proste pare stron wczesniej) - chodzilo mi bardziej o pozostale opcje Zbyszka. Takie jak 4 bitwy mecz rewanz... Nie do zrobienia.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Masz racje barbara do tego takie mecze to musi być straszna nuda.
Powtórzę moją propozycje. Wiem, że nie jest do doskonałe, ale można by ten pomysł rozbudować. Takie coś można by spokojnie ogarnąć.
Tworzymy małe grupki armijne np. DE,VC,Skav,Emp. max 8 graczy. (wszyscy biorą udział w eliminacjach)
Rozpy Euro
Gry są prowadzone naprzedmiennie w następujący sposób:
Gramy każdy z każdym, przy czym gracze tej samej armii grają ze sobą 2 razy ( jeden M-R ). Razem 8 bitew
Jak jest potrzeba to można takie coś powtórzyć.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ja to sie zastanawiam na ile my tu tylko strzepimy jezyki, a co faktycznie zgotuje LL, zeby w przyszlym roku wybory byly dobrze ustawione.

Grupki armijne sa w porzadku, ale wydaje mi sie, ze idea wolnego turnieju tez jest w porzadku. Przy 8 bitwach wydaje mi sie, ze czynnik losowy jest minimalny, a dodatkowo mozna zagrac z roznymi wariantami tej samej armii, co dodatkowo wyklucza pechowy matchup badz wystawianie armii dopasowanej do eliminacji (co stanowi pewien problem obecnych eliminacji).

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Ale dostawianie do graczy na takim turnieju bywa losowe. Moze się zdarzyć ze moimi De trafie 3 razy na VC, 3 razy krasnale i odpadne. A jakbym miał z góry przydzielonych przeciwników, co najważniejsze takich samych jak mój konkurent to sprawa była by klarowna.

LL zagłosuje tak jak sie ją do tego merytorycznie przekona :wink:
System eliminacji jest dosyć uniwersalny, można go zastosować i przy sys. top3 i kapitańskim

twardochleb
Chuck Norris

Post autor: twardochleb »

Tzn kto moglby zagrac na takim turnieju? I czy krasnale sa brane pod uwage jako armia nadajaca sie na euro?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

O tym zdecydowalby kapitan.

Kapitan moglby tez ustawiac matchupy.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Shakin' Dudi pisze:...
ja cie tez nei kojarze i co z tego? jakos mi na tym nie zalezy, od PGA nigdzie nie wyjechalem. I to nie jest przezywanie, tylko mozliwosc powiedzenia czegos na forum.

A jezeli masz jakies wątpliwości co do mojej osoby, to sprawdz kto organizowal wroclawskiego mastera ;)

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Morrok pisze:
Shakin' Dudi pisze:...
ja cie tez nei kojarze i co z tego? jakos mi na tym nie zalezy, od PGA nigdzie nie wyjechalem. I to nie jest przezywanie, tylko mozliwosc powiedzenia czegos na forum.

A jezeli masz jakies wątpliwości co do mojej osoby, to sprawdz kto organizowal wroclawskiego mastera ;)
:D

chalange! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

To może trochę inny system challenge'ów.

TOP 3 składa sobie skład 8 nominowanych i 8 armii, którymi będą grać. 8 nominowanych wybiera kapitana.

Po jego ogłoszeniu organizuje się team 8 challengerów. Każdy z nich musi grać jedną z armii, które zostały wybrane przez TOP 3. Jeśli jest wielu chętnych na jedną armię, dostaje ją osoba, która miała najwyższe miejsce w lidze. Kapitanem jest osoba, która gra tą samą armią, co kapitan w reprezentacji.

Następnie wybrana reprezentacja i challengerzy grają między sobą dwudniowy turniej - 5 bitew na zasady Euro (tzn. dwa teamy naparzają się 5 razy).

Reprezentantem danej armii zostaje ten z dwóch graczy (challengera i nominowanego), który osiągnął lepszy wynik więcej dużych punktów, w drugiej kolejności decydują małe. Drugi zostaje graczem rezerwowym.

Kapitanem reprezentacji zostaje ten z dwóch kapitanów, który osiągnął lepszy wynik według następującego schematu: 25%*(wynik jego drużyny) + 75%*(wynik indywidualny) - chodzi o to, że kapitan ustawia matchupy, więc mógłby je ustawiać "pod siebie". Wynik drużyny to 8 razy więcej VP, niż zdobywa indywidualny gracz, więc jego wpływ będzie bardzo duży.

System daje zarąbisty trening przed ETC. I fajny emocjonujący turniej, bez lusterek.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Hmmm. Widzę pewien konflikt. Z jednej strony potencjalnym kandydatom na kapitana będzie zalażało żeby ich team wygrał. Będą więc dostawiali niektórych graczy na remis. Z drugiej strony Ci gracze będą protestować, bo warunkiem ich wejścia do składu jest największa ilość punktów. System nie jest sprawiedliwy bo generuje różne mecze dla graczy tej samej armii.

Dla mnie musi to być seria ustawionych meczów, powtórzonych przez konkurenta żeby możliwości obu przy wykluczeniu losowości były jednakowe.

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

Wyluzuj człowieku. Widzę, że strasznie to wszystko przeżywasz, a jezeli mnie pamiec nie myli to tak jak ja wlasnie piszesz matury (ha ja juz jestem po). To jest cos waznego, a nie jakies popierdulki na forum .
A ty spinałeś przed matura.Dla niektórych ludziki są ważniejsze,a poza tym matura nie przeszkadza w pisaniu głupich postów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Xet - ale gracze dostawiani "na remis" to będą najczęściej ci sami gracze, w obu teamach, czyli np. WE.

Można ew. wbić każdemu graczowi 5%*wynik ogólny...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Ogólnie pomysł uważam za fajny. Klimat na takiej małej drużynówce musiał by być wyjątkowy. Młode wilki prące do składu vs stary układ :mrgreen: Super trening itp :)

Co do remisowania. Teoretycznie masz racje. Może się jednak zdarzyć tak, że jeden z graczy będzie wystawiony do remisu raz więcej ( co w 5 bitwach nie jest trudne ) i odpadnie. Można by oceniać jakoś dodatkowo graczy pod względem procentu wykonania planu. Kapitan powinien mieć również możliwość zarządzenia dodatkowych eliminacji ( w jakiejś już innej formie ) dla poszczególnych graczy jeżeli np. konkurent przeskoczyłby gracza wyłonionego przez top3 o niewiele, albo z jakiś innych przyczyn losowych ( np. wybuch lancy w ostatniej grze i 20:0 w plecy )

ODPOWIEDZ