Witam! Jestem nowy, proszę o pomoc
Moderator: JarekK
Re: Początkujący -Wyznawca Chaosu-
Rydwan na małe punkty sprawdza się świetnie, chociaż ja lubię wystawiac go jako "mounta" dla exalted.
jakbyś tak zrobił, z maruderow zrobił piatke, to może jeszcze na jednych konnych by starczylo
jakbyś tak zrobił, z maruderow zrobił piatke, to może jeszcze na jednych konnych by starczylo
- dziekanotr
- Wodzirej
no wlasnie zobacze jeszcze,ale mowisz ze rydwan jest w porzadku na takie pkt?;)
Powiem tak, jak grałem na małe pkt to brałem rydwan i dawało radę, co nie zmienia faktu ze szybko się przeniosłem na wyższe punkty bo na 500 to ciężko się pobawić. rydwan z exalted powinien być nie do przejścia dla wszystkich jak madrze nim zagrasz (czytaj, nie wpadniesz pod szarżę kawalerii), chyba że bedziesz miał pecha, a przeciwnik lore of metal i czar zatrzymania rydwanu, wtedy jesteś udupiony;p ale raczej mała szansa
- dziekanotr
- Wodzirej
exalted to raczej bd jezdzil na juggu pytalem o zwykly rydwan chaosu na te pkt czy daje rade??
- Kamil Kiwi
- "Nie jestem powergamerem"
dziekanotr pisze:exalted to raczej bd jezdzil na juggu pytalem o zwykly rydwan chaosu na te pkt czy daje rade??
Tak, charriot sprawdza się na małe punkty.Jugger pisze:Rydwan na małe punkty sprawdza się świetnie, (...)
- Temple Guard
- Falubaz
Dla mnie to super klimat, ale turniejowo raczej nie przejdzie. Z Banner of the Gods może być ciekawie, wtedy nawet Maruderzy Slaanesha są bardzo solidną piechotą. Tylko wtedy gra opiera się o ten sztandar, a sztandarowego armijnego nie jest trudno zabić (T4, save 1+, 2W i żadnego warda).Titus pisze:A co powiecie o chaosie głównie na piechocie(warriorsi, marudersi, ew. od flanek wilki)?
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
-
- Pseudoklimaciarz
Tak jak w temacie jestem nowym graczem, zupelnie i chcialbym dowiedziec sie wiecej o tej armii, tak czym sie charakteryzuja i jak wyglada gra nimi. Z gory DIZEKUJE!
- Temple Guard
- Falubaz
W skrócie: armia generalnie ofensywna, dobrze opancerzona, nieliczna (chyba że gra się na maruderach piechotnych), z niezłą magią, stabilna (może być świetnie zabezpieczona przed psychologią, jest też możliwośc posiadania zasady "stubborn"), może prowadzić ostrzał (dzięki Hellcannonowi). Podstawą armii ofensywnej są Knights of Chaos, jazda dobrze opancerzona i o niezłej sile uderzenia (szczególnie z Mark of Khorne). Poza tym armia klimatyczna, przeciętna jeśli chodzi o siłę na turniejach, z super figurkami, brakuje jej skirmisherów, oddziałów latających i lekkiego ostrzału.Belisariusz pisze:Tak jak w temacie jestem nowym graczem, zupelnie i chcialbym dowiedziec sie wiecej o tej armii, tak czym sie charakteryzuja i jak wyglada gra nimi. Z gory DIZEKUJE!
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
- dziekanotr
- Wodzirej
Witam, czy dysk tzeentcha daje jakis save magowi? bo mag na chaos armour co daje mu save 4+ i z decha ma jakis lepszy czy ten sam? pozdrawiam
Jak już wspomniano, armia dobrze opancerzona. Największym zagrożeniem są dla niej High Elfy a potem ( w zależności od taktyki jaką stosujesz) mogą być krasnoludy, Imperium lub wood elfy z resztą armi mamy radzimy sobie klasycznymi metodami. Krasnoludy osobiście rozwalam kawalerią 3X chaos knights + Dragon ogres oraz Deamon prince of tzeentch +Mantle of chaos(4+ ward i osłabiamy wrogi ostrzał) w 2 turze ląduję nim za pozycją wroga i pomimo dużego ld zawsze coś ucieknie, a potem zabieram się za maszynki. Co do pozostałych armii to dobrze sprawdza się przeciw nim zaawansowana magia ( obecny lore of Nurgle jest świetny i można magów wrzucić do 5 kawalerzystów) powyżej 2000 pkt można wyciągnąć nawet 14 kostek i dodatkowe przedmioty. Przy dużej iliści magii dobrze jest wziąć Infernal puppet(modyfikuje miscasta twojego i wroga) oraz rod of torment 2D6 S3. W corach używam chaos warriorów i zawsze jednemu daję banner of wrath D6 S4 hits. Efekt jest niezły. Maszeruję na wroga wymieniając z nim prawie równorzędny ogień. Na High elfy nikt jeszcze nie wymyślił dobrego sposobu, grając chaosem (ich zasada Always strike first odbiera nam przewagę w walce a ponadto mają balisty i łuczników a także niezłą magię). Sporą zmorą jet ich smok z księciem, ale jest jedna sztuczka którą możesz zastosować. Grajmąc przeciw nim wziąłem 3 magów nurgla z zaklęciem 1 i używać ch przeciw smokowi, przeciwni nie zdispelluje ich wszystkich. Jest jednak niejasne czy musisz losować czy trafiasz w księcia czy w smoka czy możesz sobie wybrć cel. Leżeli grasz na deamon prince to możesz zrobić z niego maga. może latać za smokiem i uszkadzać go czarami tzeentcha.
To tylko kilka ogólnych porad. Postaraj się znaleźć własną taktykę. Powodzenia
To tylko kilka ogólnych porad. Postaraj się znaleźć własną taktykę. Powodzenia
Wszelkie dobre uczynki muszą kiedyś zostać ukarane
-
- Pseudoklimaciarz
Dzieki za rady a co powiesz jezeli przeciwnikiem jest Bretonia?
Przeciw bretonii osobiście używam nistandardowj techniki tzn poza wymaksowaną kawalerią używam deamon princa i UWAGA!!! - SHAGGOTHA - tego wielkiego dragon ogra. Każdy na forum zjedzie tą figurkę jako nieopłacalną, ale gdy jest z dwurakiem to po prostu ścina kawalerię - siła 8 zabiera sporo pancerza, zdejmuje rydwany, a każdą bestię w walce 1 na 1 kładzie (poza najlepszym HE smokiem). Terror dodaje smaczku i sporo wrogów ucieka.
Wszelkie dobre uczynki muszą kiedyś zostać ukarane
Pograsz jeszcze trochę shagotem i się przekonasz że jest mało uniwersalny, i zamienisz go na coś innego:)
Spróbuj im zagrać na jakiś defens, z którym ogólnie WoCh mają niezbyt ciekawie
Spróbuj im zagrać na jakiś defens, z którym ogólnie WoCh mają niezbyt ciekawie
i poza hydrą a i bloodthristerem , keeperkiem i jeszcze może poza smokiem DE, no i z drzewcem też nieciekawie że też o smoku kejosu (nikt o nich już nie pamięta) nie wspomne . ale pozatym świetny koks z niego.w walce 1 na 1 kładzie (poza najlepszym HE smokiem)
na bretke musisz miec snajperki do zdjemowania bohaterów (metal lub lepiej nurgl) i krzyk na dyskowcu do tego jak już kolega wspomniał psy / fasty do odginania , daje rade nowy kejos na brete : )
stubborniarz nie jest potrzebny - to wyjątkowy słaby i nieuniwersalny bsbek