Zasady krasnoludzkich broni runicznych

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Zasady krasnoludzkich broni runicznych

Post autor: Grichalk »

Temat wyniknął na forum krasnoludów, ale ponieważ dotyczy on zasad, postanowiłem założyć odnośnie niego wątek tutaj.

Po pierwsze, dowiedziałem się niedawno, że krasnoludzki bohater korzystający z runicznej broni ręcznej nie ma bonusów za kombinację z tarczą.

Po drugie, dlaczego BSB krasnoludów nie może używać broni dwuręcznej runicznej?

Z pierwszym nie zgadzam się, gdyż według zasad:

AB str. 43
"Wszystkie zasady dotyczące posiadania i używania magicznych przedmiotów mają zastosowanie także do przedmiotów runicznych."

RB str. 121
"Postać, która używa broni magicznej do walki wręcz, nie może używać innej broni przeznaczonej do walki wręcz, choć może używać tarczy w zwykły sposób"

To dotyczy używania magicznych przedmiotów, wiec obowiązuje.

"Żadna Postać nie może posiadać więcej niż jedną magiczną broń."

To dotyczy posiadania magicznych przedmiotów, wiec obowiązuje.

"Magiczna broń nie podlega zasadom specjalnym przypisanym zwykłej broni tego samego rodzaju, o ile opis tej broni nie stanowi inaczej."

Tego nie można zakwalifikować jako zasad dotyczących posiadania i używania magicznych przedmiotów, lecz ich właściwości, a wiec nie obowiązuje.

Odnośnie punktu drugiego przytoczę wpis:
Jeśli dasz M. rune of Kragg na GW to BSB może go brac.
nie

dwarfowy bsb nie moze wykupic dwuraka

wg uściśleń każdy BSB może używac magicznej broni dwuręcznej, tak? Czemu więc krasnoludzki BSB nie może? Chodzi o zapis, że BSB nie może wykupywac żadnego dodatkowego sprzętu poza tym który ma z bazy? Myślałem, że to uściślenie neguje ten zapis.
nic ten zapis nie neguje. Runa sprawia, ze zwykla bron ktora ma dwarf zachowuje swoje wlasciwosci.

dwarf zeby wykupic dwuraka nie moze byc bsb.
Odnośnie zasad, to M. rune of Kragg działa tylko i wyłącznie na broń dwuręczną.
Jeżeli BSB nie może wykupić dodatkowej broni, to czy tan, który wykupił runiczną (a tym samym magiczną, tu działa zasada posiadania magicznych przedmiotów ) broń wielką, może wziąć BS, a tym samym zostać BSB? Osobiście nie znalazłem zasady która mogła by zanegować tę kolejność przy tworzeniu BSB. Poza tym wykręcanie się tylko tym, że krasnoludy nie mają gotowych broni magicznych (runicznych), ogranicza im pole działania w porównaniu do pozostałych armii uważam za niewystarczalne. Armia ta nie ma gotowych przedmiotów runicznych tylko dla tego, że wypisanie wszystkich możliwych kombinacji zwiększyło by dwukrotnie objętość AB, a tak dano tylko zasady ich tworzenia, co nie powinno mieć wpływu na inne rzeczy,

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

nie rozumiem tu za bardzo problemu ale odniosę się do tego co napisałeś

broń jednoręczna i tarcza daje bonus +1 do Sv to oczywiste, a broń magiczna traci właściwości zwykłej broni więc nie daje +1 do Sv, nie widzę problemu

a jeśli chodzi o BSB i GW to możesz oczywiście dać mu GW wg uściśleń, i jeśli nie ma magicznego sztandaru możesz mu dać dowolną magiczna broń, pancerz, talizman, w tym również MR of dwórak - tez nie widzę problemu, więc o co chodzi?

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

1. Broń runiczna traktowana jest jak broń magiczna, z tym wyjątkiem, że nadal daje +1 Sv za kombinacje z tarczą, co też chcę udowodnić przytaczając zasady z AB i RB. Proponuję ponownie je przeczytać i zwrócić uwagę na wytłuszczone prze zemnie wyrazy.
2. Co zaś się tyczy krasnoludzkiego BSB i dwuręcznej broni, to proponuję zajrzeć tutaj http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... start=1160 , gdyż nie wszyscy podzielają Twój punkt widzenia.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Supeł - jak się okazuje wy..ujali nas i niestety ponoc krasnoludzki BSB magicznego dwuraka miec nie może :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

"Magiczna broń nie podlega zasadom specjalnym przypisanym zwykłej broni tego samego rodzaju, o ile opis tej broni nie stanowi inaczej."

Tego nie można zakwalifikować jako zasad dotyczących posiadania i używania magicznych przedmiotów, lecz ich właściwości, a wiec nie obowiązuje.
to podlega pod uzywaie danej broni.

Magiczna bron nie daje ci bonusow dla normalnej takiej broni gdy jej uzywasz. Dlaczego wiec mialo by ie obowiazywac?
a jeśli chodzi o BSB i GW to możesz oczywiście dać mu GW wg uściśleń, i jeśli nie ma magicznego sztandaru możesz mu dać dowolną magiczna broń, pancerz, talizman, w tym również MR of dwórak - tez nie widzę problemu, więc o co chodzi?
nie. Uscislenia nie zmieniaja wpisow w army booku.

Jest tam wyraznie napisane, ze krasnal ma tylko zwykla bron i nie moze innej wykupic (w tym przypadku aby wrzucic na nia runy)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Shino powiedz mi dlaczego pisząc uściślenia i sędziując na turniejach LS niektórych zasad podręcznikowych przestrzega aż za bardzo doszukując się jakichś kruczków i zawikłań a inne po prostu olewa i w ogóle ich nie przestrzega?

Uścislenie mówi, że BSB może posługiwac się GW łamiąc tym samym zasady podręcznikowe ze starych kodeksów tych armii które jeszcze nowych nie mają i mają taki sam zapis dotyczący BSB jak krasnoludy. No i wszyscy dzięki temu moga brac GW oprócz Brodaczy bo ktoś się znowu doszukał kruczków prawnych i nagle jest twierdzenie, że trzeba przestrzegac zasad podręcznikowych.

Jeśli tak to ja domagam się przestrzegania zasad z rulebooka a co za tym idzie chcę czystej patelni w 12 calach od środka stołu - zadnych terenów! W końcu takie są zasady i co z tego, że to daje przewage moim dwarfom. Skoro inne rzeczy które mają im wyrównac szanse są im odbierane to to im się należy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Uścislenie mówi, że BSB może posługiwac się GW łamiąc tym samym zasady podręcznikowe ze starych kodeksów tych armii które jeszcze nowych nie mają
uscislenie mowi, ze mozesz uzywac taowych broni. Nie, ze mozesz je wykupywac ;) zle chyba rozumoiesz je. Nawet na forum bp byla przez jakis czas dyskusja czy nie zmienic ten zapisek tak jak ty bys chcial.
Jeśli tak to ja domagam się przestrzegania zasad z rulebooka a co za tym idzie chcę czystej patelni w 12 calach od środka stołu - zadnych terenów! W końcu takie są zasady i co z tego, że to daje przewage moim dwarfom. Skoro inne rzeczy które mają im wyrównac szanse są im odbierane to to im się należy.
wlasnie dlatego czasami nie wiem czy kwestie zasad odbierac z przymruzeniem oka czy nie

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Kwestię tarczy i broni runicznych odpuszczam, faktycznie mój błąd. Po dokładniejszym przestudiowaniu na stronie 44 AB jest to dokładniej uwzględnione.

Co do BSB, to inni też muszą wykupić broń wielką, tyle że ona jest już magiczna. Jak pisałem, krasnoludy nie mają gotowych magicznych przedmiotów, tę zabawę zostawiono graczom. Poza tym wywód który przytoczyłem z kolejnością , powinien załatwić sprawę.
wlasnie dlatego czasami nie wiem czy kwestie zasad odbierac z przymruzeniem oka czy nie[/quote]

Na GT w rozmowie z Tobą, sam zauważyłeś, że w tej edycji armie defensywne mają trudniej. Ta zasada jest po to, aby wyrównać te szanse.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Grichalk pisze: Na GT w rozmowie z Tobą, sam zauważyłeś, że w tej edycji armie defensywne mają trudniej. Ta zasada jest po to, aby wyrównać te szanse.
znaczy myslisz, ze ja zrobili zeby wygiac wtedy przegiete defensy?

widmo ogolu armii sie zmienilo przez te kilka lat a watpie zeby mysleli przy robieniu 7ed rulebooka o tym na jakie pomysly ewentualnie mogliby wpasc przyszli tworcy ab.

zasady byla z tego prostego powodu, ze tak lepiej zdjecia wygladaja stolu jak nie masz duzych terenow na srodku przyslaniajacych ole bitwy po drugiej stronie... nie doszukuj sie tu glebii...

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

W polskim prawie też nie doszukujesz się głębi, Shino?
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

właśnie. Ciekaw jestem Shino skąd ta pewnośc, że jedynym tego powodem była kwestia fotogeniczności stołu. Troche irytujące jest, że czasem czepiacie się słówek i przecinków w zasadach a na niektóre lejecie sikiem prostym. Albo wszystko albo nic.
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Moim zdaniem nie ma tu miejsca na wywód kolejności
„najpierw wybieram thanowi GW a dopiero potem dopłacam za BSB”
Po prostu złożenie GW + BSB jest niedozwolone według AB i tyle.

Też mi się to nie podoba zwłaszcza w obliczu możliwości brania magicznych GW przez BSB innych Armii.

Rozumiem interpretację tego że krasnolud najpierw bierze niemagiczną broń a dopiero potem idzie z nią do kuźni po runy.

Uważam że jeżeli LS umożliwia innym armiom magicznego GW to pomimo tej (wymienioej wyżej) kolejności krasnale powinni móc jej używać.

Ale cóż z jakiegoś powodu LS tego nie chce. Być może krasnoludzki BSB z magicznym dwurakiem (bez tarczy) byłby tak zabójczy że nawet armia demonów wtedy nie miała by z nim szans.

Pozostaje nam (graczom z brodami) czekać jeszcze 1-2 lata na 8mą edycję. Na pocieszenie jest fakt że krasnoludy wyjdą prawdopodobnie jako pierwsza lub druga armia i wtedy BSB będzie mogło mieć 2 dwuraki :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Uważam że jeżeli LS umożliwia innym armiom magicznego GW to pomimo tej (wymienioej wyżej) kolejności krasnale powinni móc jej używać.
rulebook to nie ls
Ale cóż z jakiegoś powodu LS tego nie chce. Być może krasnoludzki BSB z magicznym dwurakiem (bez tarczy) byłby tak zabójczy że nawet armia demonów wtedy nie miała by z nim szans.
dokladnie tak... od razu widac, ze jestes pro skoro rozgryzles system...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Moim zdaniem dwarfy powinny mieć zasadę fly na warriorach. Wszystkie nowe armie mają lataczy w core'ach. Dwarfy są ewidentnie słabsze i potrzebują tych lataczy.

Ale cóż z jakiegoś powodu LS tego nie chce. Być może latający oddział warriorów byłby tak zabójczy, że nawet armia demonów wtedy nie miała by z nim szans.

Pozostaje nam (graczom z brodami) czekać jeszcze 1-2 lata na 8mą edycję. Na pocieszenie jest fakt że krasnoludy wyjdą prawdopodobnie jako pierwsza lub druga armia i wtedy oddziały będą miały rune of flight na sztandar za 5 punktów :)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

mówiłem o uściśleniu sędziowskim pozwalającym brać magiczne GW przez BSB a nie o zasadzie z RB.
I rozumiem wyjaśnienie że to uściślenie nie zmienia zasady AB Dw.
Ale szkoda. mogłoby.. :)

Barbarossa: :):) super :):) a drugi sztandar z autokilling blowami żeby równoważyć powolność ruchu w lesie :) np powiedzmy za 15pkt (oczywiście w formie runu i to nie master).

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

Barbarossa pisze:Moim zdaniem dwarfy powinny mieć zasadę fly na warriorach. Wszystkie nowe armie mają lataczy w core'ach. Dwarfy są ewidentnie słabsze i potrzebują tych lataczy.

Ale cóż z jakiegoś powodu LS tego nie chce. Być może latający oddział warriorów byłby tak zabójczy, że nawet armia demonów wtedy nie miała by z nim szans.

Pozostaje nam (graczom z brodami) czekać jeszcze 1-2 lata na 8mą edycję. Na pocieszenie jest fakt że krasnoludy wyjdą prawdopodobnie jako pierwsza lub druga armia i wtedy oddziały będą miały rune of flight na sztandar za 5 punktów :)
I bedą w stanie na równi zmierzyć się z demonami do wyjścia kolejnego booka, który je będzie masakrował i znowu będziemy (gracze krasnoludami(!)) musieli czekać 4-5 lat na kolejna edycję by przez pół roku móc cokolwiek mieć do powiedzenia na stołach. Ech... perspektywa bardzo obiecująca.

ODPOWIEDZ