Po pierwsze, dowiedziałem się niedawno, że krasnoludzki bohater korzystający z runicznej broni ręcznej nie ma bonusów za kombinację z tarczą.
Po drugie, dlaczego BSB krasnoludów nie może używać broni dwuręcznej runicznej?
Z pierwszym nie zgadzam się, gdyż według zasad:
AB str. 43
"Wszystkie zasady dotyczące posiadania i używania magicznych przedmiotów mają zastosowanie także do przedmiotów runicznych."
RB str. 121
"Postać, która używa broni magicznej do walki wręcz, nie może używać innej broni przeznaczonej do walki wręcz, choć może używać tarczy w zwykły sposób"
To dotyczy używania magicznych przedmiotów, wiec obowiązuje.
"Żadna Postać nie może posiadać więcej niż jedną magiczną broń."
To dotyczy posiadania magicznych przedmiotów, wiec obowiązuje.
"Magiczna broń nie podlega zasadom specjalnym przypisanym zwykłej broni tego samego rodzaju, o ile opis tej broni nie stanowi inaczej."
Tego nie można zakwalifikować jako zasad dotyczących posiadania i używania magicznych przedmiotów, lecz ich właściwości, a wiec nie obowiązuje.
Odnośnie punktu drugiego przytoczę wpis:
Odnośnie zasad, to M. rune of Kragg działa tylko i wyłącznie na broń dwuręczną.Jeśli dasz M. rune of Kragg na GW to BSB może go brac.
nie
dwarfowy bsb nie moze wykupic dwuraka
wg uściśleń każdy BSB może używac magicznej broni dwuręcznej, tak? Czemu więc krasnoludzki BSB nie może? Chodzi o zapis, że BSB nie może wykupywac żadnego dodatkowego sprzętu poza tym który ma z bazy? Myślałem, że to uściślenie neguje ten zapis.
nic ten zapis nie neguje. Runa sprawia, ze zwykla bron ktora ma dwarf zachowuje swoje wlasciwosci.
dwarf zeby wykupic dwuraka nie moze byc bsb.
Jeżeli BSB nie może wykupić dodatkowej broni, to czy tan, który wykupił runiczną (a tym samym magiczną, tu działa zasada posiadania magicznych przedmiotów ) broń wielką, może wziąć BS, a tym samym zostać BSB? Osobiście nie znalazłem zasady która mogła by zanegować tę kolejność przy tworzeniu BSB. Poza tym wykręcanie się tylko tym, że krasnoludy nie mają gotowych broni magicznych (runicznych), ogranicza im pole działania w porównaniu do pozostałych armii uważam za niewystarczalne. Armia ta nie ma gotowych przedmiotów runicznych tylko dla tego, że wypisanie wszystkich możliwych kombinacji zwiększyło by dwukrotnie objętość AB, a tak dano tylko zasady ich tworzenia, co nie powinno mieć wpływu na inne rzeczy,