DMP 2009 - Dyskusja ogólna nad regulaminem
Re: DMP 2009 - Dyskusja ogólna nad regulaminem
Nie ma co BP + R miał wyrownać wszystko a doprowadził do absurdów takich jak "DE są przegięte a demony słabe" - myslałem ze założeniem było granie wszystkimi armiami i że to te pozostałe miały daleko - do "Wielkiej 3". zamiast tego obcieto wszystko i jest dalej jak było. Moze po prostu wprowadzić limit war Machine na 4 lub 5 i BP+R tylko do 3 pierwszych armi?
Sadze ze moze czekac nas taki test na naszym lokalu i osobiscie uważam to ze całkiem rozsądną wersję...

Twa wypowiedz jest dobra, ale w odniesieniu do armii 3 kategorii.
Powiedzmy ze Tk mogace wystawic 3 scorpy i 2 klopy sa duzym bolem dla wielu armii (nawet w 6 ed. starano sie cos z tym zrobic), WE i ich 2x duze drzewo podobnie, Imperium mi zwisa, bo nawet jak wystawi 2 czalgi to dla wielkiej trojcy nie bedzie to stanowic problemu.
Dalej. Helfy tez troszke by zamiataly gdyby nie ograniczenie magiczne.
Mozna tak dalej, ale po co jak itak tego nie wprowadza.
Powiedzmy ze Tk mogace wystawic 3 scorpy i 2 klopy sa duzym bolem dla wielu armii (nawet w 6 ed. starano sie cos z tym zrobic), WE i ich 2x duze drzewo podobnie, Imperium mi zwisa, bo nawet jak wystawi 2 czalgi to dla wielkiej trojcy nie bedzie to stanowic problemu.
Dalej. Helfy tez troszke by zamiataly gdyby nie ograniczenie magiczne.
Mozna tak dalej, ale po co jak itak tego nie wprowadza.
A imho granie na BP+R jest rowne dla wszystkich armii. BP boostuje te słabsze a przycina lepsze armie, Restricted zmusza do robienia mniej prostolinijnych rozp, ograniczając magie, maszyny, powtorzenia jednostek.
Niestety BPR troszke cisnie w kierunku VC i DL, ale cieszmy sie/badz nie cieszmy BP+R bedzie zmieniony i obawiam sie że będzie bardzo przeciwko tym rasom.
Generalnie zarąbiste były ograniczenia na MB i tego można by było sie trzymać.
Generalnie zarąbiste były ograniczenia na MB i tego można by było sie trzymać.
Uważam, że nie powinno być ogólnego zapisku : max 2 takie same speciale. Wystarczy, że będzie psy 0-2.
Niech HE wystawiają się na dragonach jak chcą, niech bretka gra na pegazach, niech empire gra na canonach itp. itd. Przycinając demony przycieło się wszystko czyli wyszedł z tego żaden balans bo 2x psy są dalej mocniejsze niż np. 2x dragoni. 4x dragoni juz może dają rade na 2x psy i 2x coś innego.
Tak będzie wyglądał Wielki Dracon. Niech słabsze armie robią ze specialami/rarami co chcą.
Niech HE wystawiają się na dragonach jak chcą, niech bretka gra na pegazach, niech empire gra na canonach itp. itd. Przycinając demony przycieło się wszystko czyli wyszedł z tego żaden balans bo 2x psy są dalej mocniejsze niż np. 2x dragoni. 4x dragoni juz może dają rade na 2x psy i 2x coś innego.
Tak będzie wyglądał Wielki Dracon. Niech słabsze armie robią ze specialami/rarami co chcą.
darki/vc nie potrzebuja tyle takich samych spec, natomiast lizzi czy doch maja po jednym fajnym specu
wiec tym dwum armiom zakazał bym potrajanie psow i terków
(sorry crus 

RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
Ja osobiście proponuje by armie 3 kat. były zawsze limited - bo wsumie tylko w tedy będą miały szanse ugrania czegokolwiek z 1. kat.
Co do pozostałych armii, przyciąć poprostu najbardziej przegięte rzeczy i będzie spokoj.
Co do pozostałych armii, przyciąć poprostu najbardziej przegięte rzeczy i będzie spokoj.
Ciekawa opcja, grając np. CHD naprawdę jest ciężko ugrać z VC czy Demoniakami coś więcej niż remis (to też zależy od poziomu przeciwnika, np. na PGA mimo iz przeciwnik był średnio - mocny ledwo remisowałem - bloodzio i 40 horrorów + 2 psy były nie do ruszenia). Na DMP miałem nieprzyjemność grać z VC z 2 oddziałami wrajtów i full magią - nie miałem szans.....
Nijlor CHD to armia mocno przestarzała, magiczne ataki możesz dać herosom co najwyżej
w imperium miałem to samo magowie nie nadążali zabijać wraithów zbyt szybko wracały.
Co do Bp to miał chyba z czasem się luzować niż jeszcze bardziej ograniczać

Co do Bp to miał chyba z czasem się luzować niż jeszcze bardziej ograniczać
BP miał się dostosowywać do realiów, czyli jeśli coś zostało za słabo przycięte może zostać pocięte jeszcze bardziej. 

- swieta_barbara
- habydysz
Ja jeszcze tez bym postulowal ostre progi, zeby nie dalo sie chamsko grac na remis. Na ETC jest prog co 150 i wydaja mi sie calkiem spoko.
- swieta_barbara
- habydysz
#Xet: 65-25? I Ty studiujesz ekonomie? Zal 
#Zafael: ja tam LS ufam. Dobra firma, nie wydaja baboli.

#Zafael: ja tam LS ufam. Dobra firma, nie wydaja baboli.
75-25 / 80-20 ? 

kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Garg nie mogą być górne takie wysokie. 60 kilka punktów się sprawdziło. Później ciężko każdemu(lub wszystkim łącznie) zrobić coś więcej niż 13-7 a wynik 65 to uwzględnia. Dolna granica z kolei musi być jakkolwiek mniejsza niż 35, żeby były większe różnice w dole tabeli nie tylko w małych punktach. Jeżeli jest opór przeciwko temu żeby nie było dolnej granicy wcale to niech będzie np. 25.
Niesumujące się do 100 progi dają sprawiedliwszy podział punktów w przypadku większych wygranych jakiegoś teamu.
Jak jest wynik 70-30 to zapisują 65-30 ( a nie 65-35),
jak jest 80-20 to zapisują 65-25(a nie 65-35).
Niesumujące się do 100 progi dają sprawiedliwszy podział punktów w przypadku większych wygranych jakiegoś teamu.
Jak jest wynik 70-30 to zapisują 65-30 ( a nie 65-35),
jak jest 80-20 to zapisują 65-25(a nie 65-35).
Ostatnio zmieniony 4 cze 2009, o 22:23 przez Xet, łącznie zmieniany 1 raz.