Cześć, zaczyna zbierać Orki i Gobliny - mam modele z "Bitwy o Przelęcz Czaszki" + regiment wilczych jeźdźców + regiment Czanych Orków. Puki co udało mi się zakupić po niewielkiej cenie 2 zestawy farb P3 - P3 Protectorate Paint Set oraz P3 Cryx Paint Set:
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=P93004&sid=2cbfc637
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=P93002&sid=2cbfc637
I teraz mam pytanie: Jakie kolory dokupić sobie, żeby móc w miarę sensownie pomalować te modele? Szczególnie zastanawia mnie kolor zielony, ponieważ w rzeczonej armii Czarne orki maluje się ciemniejszym zielonym niż np. nocne gobliny. Jak kolorystycznie można odnieść do kolorków GW albo RMS zielony z P3?
Czy warto zakupić tusz, który spenetruje futerko wilka albo przerwy między palcami na modelu? Jakie tusze kupić do tych oddziałów? Najbardziej jednak chodzi mi o to, jakie kolory są mi potrzebne. Z góry dzięki za odpowiedź.
Dobór farb do malowania Orków i Goblinów
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
-
- Chuck Norris
ciemny zielony, średnio ciemny zielony, zielony, zołto- zielony, brazy( różne odcienie zielonego z tego wychodzą), pomaranicze, czerwienie, żółta( chocby dla NG), tusze polecam zrobić ze zwyklych farb akrylowych( wlewasz do sloiczka trochę, kropelka plynu do naczyń, woda i git), zręsta jak zaczynasz możesz brać tylko takie.
polecam washe gw, Badaab Black oraz Devlan Mud. świetnie uzupełniają dowolne farby.
Dokładnie nowe washe GW sa rewelacyjen...Raptor mnie nauczył jak sie tego urzywa i nawet takie ograniczone umysłowo dziecko w malowaniu jak ja daje sobie rade i dość fajnie to wygląda....Furion pisze:polecam washe gw, Badaab Black oraz Devlan Mud. świetnie uzupełniają dowolne farby.
A co do samych farbek to dużo odcieni zielonego przedewszystkim.....
Gnarls Green i Iosan Green również z palety P3, dodatkowo Bloodtracker Brown, Pig Iron, Rhulic Gold i Brass Balls - masz pełną gamę zieleni na skóry a do tego komplecik Washy GW i masz wszystko czego potrzeba by doskonale pomalować Orkasy (zielenie na wszystkich - Gnarls + Badab Black jako wash na Black Orków, Gnarls rozjaśniany Iosanem + Thraka Green na normalnych Orków, Iosan rozjaśniony Necrotitem + Thraka Green na Gobbosy, odcienie szarości na wilki, czerwienie i brąz na portasy i kurty zielonoskórych, żółć do Night Gobbosów, z uniwersalnych rzeczy - Pig Iron pociagnięty Brass Ballsem i zwashowany Devlan Mudem na żelazo, Rhulic Gold z naniesionymi plamami Brass Ballsa i pociągnięty Gryphone Sephią albo Badab Blackiem na złoto - pierwsze wyjdzie w miarę ładne i nasycone kolorem, druga wersja to wyraziste, ale zdecydowanie postarzone).
To chyba tyle w kwestii kolorów.
To chyba tyle w kwestii kolorów.