Dobór farb do malowania Orków i Goblinów

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Vino
Plankton

Dobór farb do malowania Orków i Goblinów

Post autor: Vino »

Cześć, zaczyna zbierać Orki i Gobliny - mam modele z "Bitwy o Przelęcz Czaszki" + regiment wilczych jeźdźców + regiment Czanych Orków. Puki co udało mi się zakupić po niewielkiej cenie 2 zestawy farb P3 - P3 Protectorate Paint Set oraz P3 Cryx Paint Set:
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=P93004&sid=2cbfc637
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=P93002&sid=2cbfc637

I teraz mam pytanie: Jakie kolory dokupić sobie, żeby móc w miarę sensownie pomalować te modele? Szczególnie zastanawia mnie kolor zielony, ponieważ w rzeczonej armii Czarne orki maluje się ciemniejszym zielonym niż np. nocne gobliny. Jak kolorystycznie można odnieść do kolorków GW albo RMS zielony z P3?

Czy warto zakupić tusz, który spenetruje futerko wilka albo przerwy między palcami na modelu? Jakie tusze kupić do tych oddziałów? Najbardziej jednak chodzi mi o to, jakie kolory są mi potrzebne. Z góry dzięki za odpowiedź.

GreatJester
Chuck Norris

Post autor: GreatJester »

ciemny zielony, średnio ciemny zielony, zielony, zołto- zielony, brazy( różne odcienie zielonego z tego wychodzą), pomaranicze, czerwienie, żółta( chocby dla NG), tusze polecam zrobić ze zwyklych farb akrylowych( wlewasz do sloiczka trochę, kropelka plynu do naczyń, woda i git), zręsta jak zaczynasz możesz brać tylko takie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

polecam washe gw, Badaab Black oraz Devlan Mud. świetnie uzupełniają dowolne farby.

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Furion pisze:polecam washe gw, Badaab Black oraz Devlan Mud. świetnie uzupełniają dowolne farby.
Dokładnie nowe washe GW sa rewelacyjen...Raptor mnie nauczył jak sie tego urzywa i nawet takie ograniczone umysłowo dziecko w malowaniu jak ja daje sobie rade i dość fajnie to wygląda....

A co do samych farbek to dużo odcieni zielonego przedewszystkim.....

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

Gnarls Green i Iosan Green również z palety P3, dodatkowo Bloodtracker Brown, Pig Iron, Rhulic Gold i Brass Balls - masz pełną gamę zieleni na skóry a do tego komplecik Washy GW i masz wszystko czego potrzeba by doskonale pomalować Orkasy (zielenie na wszystkich - Gnarls + Badab Black jako wash na Black Orków, Gnarls rozjaśniany Iosanem + Thraka Green na normalnych Orków, Iosan rozjaśniony Necrotitem + Thraka Green na Gobbosy, odcienie szarości na wilki, czerwienie i brąz na portasy i kurty zielonoskórych, żółć do Night Gobbosów, z uniwersalnych rzeczy - Pig Iron pociagnięty Brass Ballsem i zwashowany Devlan Mudem na żelazo, Rhulic Gold z naniesionymi plamami Brass Ballsa i pociągnięty Gryphone Sephią albo Badab Blackiem na złoto - pierwsze wyjdzie w miarę ładne i nasycone kolorem, druga wersja to wyraziste, ale zdecydowanie postarzone).
To chyba tyle w kwestii kolorów. :wink:

ODPOWIEDZ