BP - R wersja 1.03 opublikowana

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: BP - R wersja 1.03 opublikowana

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Rzymek pisze:tak sie składa ze w ksiazce jest napisane ze moze byc mount'em ale nigdzie nie jest napisane ze moze stac w oddziale jako że to też core unit :roll: nie jestem pewien w 100% choć jesli masz w dodatku necrosa, na charcie i w oddziale to tym bardziej ułatwia wybieranie celow dla klop i bolcow... :roll:
Żaba w takim razie jest żałosny i wszyscy sensowni gracze imperium też?;) ale pouczanie innych ze skaveny na imperium są słabe jest spoko? to chyba odpowiedź która nam weryfikuje wszystko :wink:
taa... bede sobie strzelał w to z katap i bolców zostawiając wrighty i GG żeby sobie w spokoju przyszły do mnie. Świetnie pomyślane :roll: widac, że masz spore ogranie z VC :roll:

widze, że masz tylko jeden argument przytaczając moją wypowiedź o skavenach, bo nic sensowengo nie możesz powiedzeć. No i oczywiście osobiste wjazdy tak wiele wnoszące do dyskusji i wybitnie świadczące o Twoim poziomie... :roll:

A skaveny imperium na 3 armatach, 2 czołgach, ołtarzu i strzelcach jeśli tunellingi się za szybko nie wykopią można spokojnie ścisnąć tak się składa. No chyba, ze mu się ciągle utzrymuje Sztormówa i ma 30 jezzaili...
Obrazek

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Rzymek pozdro poćwicz i doedukuj się :)
No offence ofcors, ale jeżeli u was grają, że wózek nie wchodzi do oddziału to sorry :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze: Bo nie można było. A przed BP niewiele było turniejów limited z DE i Demonami.
wszystkie do października 2008, a wiec Wielki Dracon, DMP, Arena (DoCh i VC) + Master Blaster (VC)
to jest twoim zdaniem niewiele :roll: ? DE mnie gowno obchodza, dlaczego furie maja byc ograniczone przy okazji harpii? dlaczego psy sa ograniczone a dragon princi i chaos knightci nie... cos chyba nie tak z waszym tokiem rozumowania ;)

a tak pozatym troche żeście chlopaki zboczyli z tematu, tak mi sie letko wydaje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, o 16:24 przez thurion, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dbra, ale zrobiły się 3 strony offtopu o batach i krasnalach, ale rano to jeszcze tematem tej dyskusji było to że czołg jest niesłusznie 0-1...

PS. Co do skavenów to akurat IMO najtrudniejszy przeciwnik dla Empire z racji:
- dzwonu (jeden rzut na niszczenie maszyn i empire nie ma 1/3 armii. Panika i nie ma kolejnej 1/3)
- latarek co to niszczą altara i czołg same stojąc za jakimiś lasami etc.
- sztormówki
- wykopywaczek
- jezzaili (pieknie czołgi rozkręcają)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No... 2x czołg po prostu wprowadza do gry taką radosną bezmózgowość jak 2 x 10 wraithów. Owszem, niektóre armie mają na to zajefajną kontrę i rozklepią. Ale jest wiele armii, które dostają wklep. A w wypadku większości - albo mają build pod czołg (np. 8 x chukki), albo też dostają wklep.

Osobiście uważam, że imperium 4x2 było pierwszym nowoedycyjnym shitem przed VCtami i Demonami. Przykro mi, że book nie umożliwia innych buildów, i naprawdę chciałbym to zmienić (choćby dopuszczając specherosów), ale jestem wielkim wrogiem zniesienia ograniczenia czołgu. A wręcz uważam, że jak znosimy to ograniczenie, to cały BP traci rację bytu - co za róznica, czy 2 x czołg, czy 2 x wraithy, czy 2 x flamery +3x psy +GD. I tak wychodzi nam pojedynek combosów totalny, ze strategią nic wspólnego niemający.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

dlaczego furie maja byc ograniczone przy okazji harpii? dlaczego psy sa ograniczone a dragon princi i chaos knightci nie...
Bo Cię, kurwa, zwyczajnie nie lubimy 8)

A poważnie - bo ani HE, ani WoCh nie rozpieprzyły systemu tak, jak to zrobiły demony i VC.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze:
dlaczego furie maja byc ograniczone przy okazji harpii? dlaczego psy sa ograniczone a dragon princi i chaos knightci nie...
Bo Cię, kurwa, zwyczajnie nie lubimy 8) .
i to chcialem uslyszec :P
jestem ciekaw jak rozwiaze sie kwestia DE (czy cos dojdzie..) i jak skonczy czolg, moze wtedy przestane plakac ;)
ale jakos naprawde mnie nie przekonacie ze ci latacze tacy mega gięci... czy to harpie, czy to furie, czy pedzie terki a nawet fell baty (swoja droga karabin, jesli ty naprawde dwoma 3kami batow masakrujesz dwarfy to rispekt ziom!), tacy sami giecie jak mocna kawa albo mocne machiny w swoich podkategoriach typowych..

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

aaa czyli Żaba sie nie zna, Twardochleb sie nie zna i cały moj klub tez tak?;)

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Nudny jesteś.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Przebronołem przez 3 strony spamu i po co? Po gówno :roll:
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

thurion pisze: swoja droga karabin, jesli ty naprawde dwoma 3kami batow masakrujesz dwarfy to rispekt ziom!)
Dziękuję :oops: Nie grałem co prawda z chłopakami od was. Popytaj innych. bilans na dwarfy mam coś koło 20 masek do przodu, kilka remisów jedna przegrana. W dużej mierze dzięki batom właśnie. Troszkę inny to latacz niż furie czy harpie - przyznasz sam.
Koniec off topu.
Odnośnie imperium 4+2(w zasadzie3+2), Barb i Jankiel faktycznie mają sporo racji nowy book rozjebał trochę system. Ale imho w tej chwili nie osiągnie się równowagi za dużo syfu jest. Tzn w sensie można próbować BPR`m ale i tak niektóre armie z buta będą do tylu.
Na armie jak demony, vucety, darki, lizzi(niektóre) i tak nie pomoże. Nie będą to może maski z marszu ale spokojna duża wygrana. Inne armie mają kontry: skejvi i eshin i klasik, O@G 6 czy 8 "scorpionów", haje bolce, kuźnia. Łatwo nie będzie, ale wynik też nie jest oczywisty. Trzecia kategoria armie, które mają z buta przejebane.
W obecnych realiach turniejowych imho 2 tanki - połówka punktów, specjale do oporu.
O może ciekawiej chcesz trzy armaty musi być moździerz, a co? ;)
Może Rzymek nie wie, ale myślę, że mogę co nieco o impreium się wypowiadać. VC gram od 4 lat. Wcześniej 6 impajer. Rzadko :cry: , ale grywam nadal.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Barbarossa pisze: co za róznica, czy 2 x czołg, czy 2 x wraithy, czy 2 x flamery +3x psy +GD. I tak wychodzi nam pojedynek combosów totalny, ze strategią nic wspólnego niemający.
Różnica między 2xCzołg a 2xWraithy czy 2xFlamery jest taka że te dwie ostatnie armie oprócz w/w Rareów mają też całą masę innych giętych rzeczy, a u imperium z tym skromnie, i obecnie imperium jest na wymarciu turniejowym. Na EGU byłem jedynym imperiualistą. Już więcej było orków, i tyle samo ogrów #-o Już nawet na euro ich nie bierzemy :cry:
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Dobra można offtop zakończyć, bo i tak nie ma sensu. BP raczej zmieniony teraz nie zostanie.

Ew. można przytoczyć swoje wersje BP. Wtedy będzie nadczym dyskutować. Swego czasu wyścig CSowy zapoczątkował projekt BP, w którym znalazało się sporo rozwiązań z CSów. Na tej samej zasadzie można skonfrontować różne wersje BP. Przynajmniej dyskusja będzie miała sens, podłoże "badawcze" i będzie nad czym dyskutować i testować, a nie tylko teoretyzować.

Zatem osoby wybitnie niezadowolone z aktualnego BP niech przedstawią swoje wersje. Porówna się, skonfrontuje, przetestuje na turniejach i wyjdzie wtedy które lepsze.

Swoją drogą ciężko tak ciągle najeżdzać na ludzi, którzy sami chcą nieco zbalansować gre turniejową. Zawsze są niezadowoleni, ale conajważniejsze zawsze są osoby, które uważają że by lepiej dany BP zrobili. Stąd zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać te parcie, ambicje, pomysły, chęci w jakiś pożyżteczniejszy sposób, a nie na bezsensowne offtopy. Gdyby np. każdy klub napisał własny BP, wersje te porórwało się, wybrało najlepszy, do najlepszego dorzucono kilka ewidentnie ciekawych rozwiązań spośród pozostałych najlepszych BP możnaby osiągnąć coś "lepszego". Oczywiście to tylko przykład rzucony na szybko. Chodzi tylko oto, aby wykorzystać ten "potencjał środowiska". Jakby to ubrać w odpowiednie ramy, by nie dopuścić do kolejnych przepychanek możnaby na skorzystać.

Różnice w podejściu do BP czy innych ograniczeń widać chociażby w zasadach Draconu czy też innych turniejów z własnymi zasadami. Jeśli zatem te różnice i pomysły się uzewnętrzniają dobrze by dać szanse wyjścia na światło dzienne innym projektom. Zwłaszcza, ze ostatnio narzeka się, że nie ma Jednolitych polskich zasad oprócz już nie funkcjonującego Limited.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

ja sobie pozwole o tyle sie nie zgodzic z Karleem, ze nie chodzi tutaj tylko o prawo armii do "swoich przegięć". pojedynki z ciagle tymi samymi combosami to po prostu srednia przyjemnosc, a BP do niedawna probowal to ograniczac.

a teraz zdejmujac ograniczenie 0-3 core'ów wraca choćby pierdyliard skinków, podobnie ze specialami (grudge throwery, imperialne great cannony...), rarami. balans balansem, ale dotad szanowna LS potrafila tez stworzyc cos co bylo player friendly. szkoda, ze zrezygnowaliscie z tego.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Dobra to inaczej.

To czy aktualny BP okaże się dobry, zależeć będzie od organizatorów turniejów, albo od graczy, którzy zbojkotują turniej nie przyjeżdzając na takową impreze z BP ;)

Jeśli Aktualny BP będzie powszechnie w użyciu to jest dobry. Jeśli nie to będzie masa turnieji z innymi zasadami to siła rzeczy powstanie nowy BP.

Więc wszystko będzie zależało od organizatorów turnieji i frekwencji.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

A jezeli aktualny BP bedzie w użyciu a gracze imperium bedą występowac z czestotliwością graczy ChD;)?

SKAVENOS
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: SKAVENOS »

Ostatni bp był dobry.......zniesienie limitów core oki ale sloty specjali mogliście zostawić. To tyle :)
Przegięć nie było i grało się fajnie.....
Poza tym współczuję nowym graczom, którzy kupują figurki a potem się okazuje że jakiś bp jest czy coś i dupa............a wszyscy wiemy że to hobby do tanich nie należy......

Chłopaki OGARNIJCIE SIĘ!

ZRÓBCIE JEDNEGO PACZA BEZ KONSULTACJI Z LUDŹMI I JUŻ
I TAK WIĘKSZOŚĆ SIĘ NA TO ZGODZI A PRZYNAJMNIEJ NIE BĘDZIE TRZEBA PATRZEĆ Z TYGODNIA NA TYDZIEŃ CO SIĘ ZMIENIŁO

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Przebrnąłem już przez te wszystkie strony spamu i po co? by stwierdzic że w większości wypowiadają się jakieś osoby z dopiskiem "NO NAME" i pokazują jakie są zajebiste och i ach,nie macie co robić to idźcie się w piaskownicy pobawić

A co do BP to nie jest napisany bezstronnie,cholernie razi nie przycięcie armii osób z LS [-X i nieproporcjonalnosc przycięć co do niektórych armii, np wampiry i demony są dobrze przyciete(choć może do syrenki się niezgadzam), ale np De nie sa wogóle niczym przyciete sory ale argument bo nie było10 w top 20 na masterze grających De to nie trzeba ich przycinać, ale nikt tak naprawde nie patrzy ile tak naprawde dobrych DE jest w Polsce, bo przecierz oczywiste jest to że gracz grający De który nie jest jakimś wymiataczem dostanie od gracza dobrego maske

pozdro
Kołek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

cytując Hume'a odnośnie DE i tego co Kolek napisal: "z tego, co jest nie wynika to, co być powinno".

Od razu pisze, że mi to wszysstko jedno, tak tylko przyszlo mi na myśl :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

jak rozumiem to DE trzeba przyciąć bo są tak dobre że nikt ogarnięty nimi nie gra i dlatego trzeba mieć pewność że tak już zostanie [-o<
a dlaczego nie przycięto Lizzi bądź WoCh ? - pewnie prosiaki z LS gdzieś po piwniczkach mają pokitrane te armie :roll:
widzisz Kołek w przeciwieństwie do argumentu efektów na masterach to Twój post jest... dość słabo poparty merytorycznie, i muszę przyznać że nie do końca się orientuję co miałeś na myśli pisząc że De zasługują na przycinkę dlatego że plewa nimi grająca dostanie maskę od pro ??

nie bierz tego co napisałem ww. do siebie nie chcę wywoływać flejma podkreślam że liczę na merytoryczną dyskusję :D

miłego
Ż.

ODPOWIEDZ