Grinding steam tanka

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

kurka_z_podworka pisze:heheh, lobby skaveńskie zawsze silne, zwarte i gotowe :P, jak by mało miało
Ja akurat pisze na swoją niekorzyśc :roll:
Wystarczy ze zrozumieniem czytać
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

wiem, to było odnośnie tych co maja problemy ze zrozumieniem ze GW pisze zasady buble które potem wszyscy na hurra próbują naprawiać, jak komu wygodnie
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Gadałem dziś z ludźmi z GW, którzy sędziują turnieje w Kanadzie o tym czołgu i potwierdzili po raz kolejny - w AB po zasadach specjalnych czołgu jest zapis, że "do wszystkich innych celów traktowany jest jako maszyna", a więc do liczenia Victory Points także.
Nie wiem skąd się wziął pomysł na połowę punktów za wklepanie połowy ran, nie mam AB do Imperium i w sumie to dla mnie nawet dobrze, bo nie gram Imperium, a połowe wound'ów to nawet od niechcenia w ten tank sie naklepie. :P

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Esco pisze:...Nie wiem skąd się wziął pomysł na połowę punktów za wklepanie połowy ran...
Pewnie stąd, że lakoniczny zapis o tym, że Steam Tank jest maszyną to jeden wielki bubel i przy odrobinie ruleslawyeringu można na podstawie tego zapisu udowodnić prawie wszystko.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Wiem, autor AB do Imperium poleciał na łatwizne, nie zmienia to faktu, że na zagranicznych turniejach będzie trzeba skasować cały czołg żeby mieć punkty. A mi się ta zasada z połową punktów akurat bardzo podoba, z tym że jest wzięta jakby to powiedzieć.. z powietrza :D

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Esco pisze:Wiem, autor AB do Imperium poleciał na łatwizne, nie zmienia to faktu, że na zagranicznych turniejach będzie trzeba skasować cały czołg żeby mieć punkty. A mi się ta zasada z połową punktów akurat bardzo podoba, z tym że jest wzięta jakby to powiedzieć.. z powietrza :D
to moze inaczej
skoro to warmachine-> to na koniec bitwy jak nie bedzie mial zalogi to mam za niego pkty? :twisted:

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

quas pisze:
Esco pisze:Wiem, autor AB do Imperium poleciał na łatwizne, nie zmienia to faktu, że na zagranicznych turniejach będzie trzeba skasować cały czołg żeby mieć punkty. A mi się ta zasada z połową punktów akurat bardzo podoba, z tym że jest wzięta jakby to powiedzieć.. z powietrza :D
to moze inaczej
skoro to warmachine-> to na koniec bitwy jak nie bedzie mial zalogi to mam za niego pkty? :twisted:
Czołg ma załoganta. Z zasadą specjalną polegającą na chowaniu się do wnętrza czołgu na czas kombatu. Jeżeli na koniec bitwy stoi czołg, to znaczy że załogant też żyje...

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Zgadza sie, w srodku siedzi inzynier. W staroedycyjnym czolgu byla nawet figurka zaloganta wystawiajacego leb przez wlaz. :D

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

W tym cały myk, że nie. To co mówisz Raf jest tylko nadinterpretacją fluffowego pierdzenia. W zasadach nie ma nigdzie czarno na białym napisane, że Steam Tank nie potrzebuje obsługantów, a skoro "Except where noted otherwise, a Steam Tank counts as a War Machine in all respects", może się odnosić do liczenia VP, to dlaczego nie do posiadania obsługantów?
Zasady ST są niedorobione i tyle. Tak samo było z fanatykami, wycięli im część zasad, żeby nie było tak dużo jak w poprzednim armybooku, a skończyło się na tym, że połowa FAQ-u do O&G dotyczy fanatyków, bo się okazało, że jednak te dwie strony zasad były potrzebne.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

"Shooting phase
(...)
If trhe Steam Tank is not engaded in close combat the Engineer can open the hatch and fire his repeater pistol (...). He will not risk himself in close combat but can make a stand & shoot reaction before ducking back inside. This is the only permitted charge reaction for a Steam Tank"

dla mnie to jest jasne jak sloncze ze ST ma zaloganta...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Thurion, przeczytaj w rulebooku kawałek o maszynach, o tym że crew jest na osobnych podstawkach, że musi być 1 cal od maszyny, żeby "count as crewing it", że wyłazi przed maszynę żeby ją bronić (to też nie zostało nigdzie zanegowane w przypadku czołgu), to że maszyna bez załogi jest automatycznie niszczona w HtH.
Skoro inżynier jest załogantem to niech wylezie bronić czołgu, ale załogantem nie jest ponieważ nie ma własnego profilu. Jest tylko częścią modelu maszyny. Te zasady naprawdę są beznadziejnie napisane, a wystarczyło zamiast maszyną nazwać Steam Tanka rydwanem, którego nie niszczy siła 7+ i by tych problemów nie było.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

zgadzam sie ze sa beznadziejnie

ale co do RB, to nie jest tak za AB jest ponad RB?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Walić to.
Albo będziemy się wygłupiać i licytować w ruleslaweringu, albo przyjmiemy narzucające się, zdroworozsądkowe rozwiązanie - połowa HP, połowa VP.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Thurion, oczywiście, że tak ale znajdź w armybooku zapis, który znosi zasady z rulebooka skoro przywalili z "Except where noted otherwise, a Steam Tank counts as a War Machine in all respects". Jak nie jest "noted otherwise" to tyczą się ST wszystkie zasady maszyn, a ża większość z tych zasad nie ma nic wspólnego z modelami typu ST to potem wychodzą takie głupie kwiatki i furtki do rules lawyeringu, którego osobiście nie znoszę.

Dlatego właśnie popieram Jankiela w całej rozciagłości. :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:
Dlatego właśnie popieram Jankiela w całej rozciagłości. :)
ja rowniez,
ale nadal twierdze ze ma zaloganta :P

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

inzyniera... nie zaloganta :)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ