Krwawe Krowy Khorne'a - Beast 2000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Krwawe Krowy Khorne'a - Beast 2000

Post autor: Esco »

Coś takiego ostatnio mi wpadło do łba

Doombull @ 314 Pts
Khorne; General; Heavy Armour; Shield; Chaos Daemon Sword

Bray Shaman @ 131 Pts
Undivided; Lore of Beasts; Braystaff; Dispel Scroll x2

3 Minotaurs of Khorne @ 183 Pts
Khorne; Great Weapon

3 Minotaurs of Khorne @ 183 Pts
Khorne; Great Weapon

4 Minotaurs of Khorne @ 221 Pts
Khorne; 2nd Weapon

19 Beast Herd @ 128 Pts
(9 Gors / 10 Ungors)
Musician; Foe-Render

5 Chaos Warhounds @ 30 Pts
5 Chaos Warhounds @ 30 Pts

1 Tuskgor Chariot @ 85 Pts
Undivided

6 Chaos Furies @ 90 Pts

3 Chaos Trolls @ 165 Pts

5 Chosen Chaos Knights @ 235 Pts
Undivided; Musician

1 Chaos Giant @ 205 Pts

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 7
Models in Army: 57

Total Army Cost: 2000

Doombull wypłaca 8 Ataków z S6 i przy WS 10, więc karci dość dobrze. Ma save 3+/4+ na strzelanie, co jest lipą, ale siedzi w Trollach, a te skurczybyki mogą spory obstrzał zaabsorbować.
Jest też jeden droższy oddział krówek co karci 20 atakami.
Herd, Chariot i Choseni to w zasadzie jedyne rzeczy do walki, które nie są sfrenzowane i dają się kontrolować. Do blokowania niechcianych szarż są psy i furie.
Herman głównie do siania terroru i jako poduszka na strzały wroga.
Ogólnie boli wszechobecny brak save'a (poza czołzenami) ale przy dobrym wietrze w 2 turze już jestem w combacie.
Nie ukrywam, że jestem też pomiekąd ograniczony posiadanymi figurkami.

Co myślicie o powyższej wariacji?

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

to ma okrutne szanse zadziałać :D

osobście: Scroll caddy średnio potrzebny, ale co kto lubi ;)

Przez krówki przebijają sie duże pancerniaki, dlatego możesz rozważyć BSB z banner of the gods za krówkami - wóczas mało kto ośmeieli się zaszarżowac ;)

Dumbul w trolach - ma szansę spłynąc od ostrzału. Dużo lepsza za te same punkty: dziesiątka khorngoró - i już ma lukałta! A biją lepiej niż trole, choć wolniejsi.

Zabawki na dumbulu - jak wyciągasz sejva 3+? MAgiczna broń plus tarcza = 4+, a nie 3+.

Ogólnie to z demon swordem masz wiekie szanse pokroić siebie samego - a dając mu slaughterers blade ł€kasz 6 taków S7, ws6 co prawda, ale to nadal dużo - to raz, łądniej tniesz rydwany i puszki - to dwa, tremany i czołgi się boją - to trzy - a przede wszystkim - slaughter to przedmiot obronny bo elegancko leczy stracone rany grubaskowi :D

Do rozważenia ;) Masz tyle minosków?:P

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Ja tam jestem mały ratlerek przy Szafie, ale się wypowiem.
Mnie ten szaman nie pasuje ze względów klimatycznych, i tyle. :) A można pokombinować z wargorem: jakieś mark of Khorne, pelt of dark young albo proponowany sztandar itp. Slaughterer blade IMO to bardzo fajny przedmiot, do tego klimatny, a konwersję jaką można zrobić (polecam stronę klubu warmongers, dzie pan Polyakoff złożył sobie armię krówek Nurgle'a z ciekawym fluffowym podkładem :) ).
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

No wiec tak:

Caddy jest mi potrzebny, gdyz cala armia jest bez save'a wiec najprostsze magic missile robia mi pozoge w szeregach. Poza tym caddy daje mi komfort psychiczny w trakcie gry, ciezko mi to wytlumaczyc - po prostu na 2k zawsze musi byc i juz :P

Co do save'a i przedmiotow na dumbulu - fajny pomysl Szafa, chyba tak zrobie wlasnie (a przy okazji - dzieki za zapodanie mi dola z tym savem na 4+ :P)

Trolli nie wyrzuce z dwoch przyzczyn - szybsza dostawa dumbula do combatu, oraz dla tego, ze mam figurki, a khorngorow nie mam :P

Ogolnie to pozostanie mi kupic tylko 3 krowki z 2nd weaponem i giganta, ktorego i tak planowalem od dawna nabyc jako wsparcie dla orkow.

Ewentualnie istnieje mozliwosc zamiany gigusia na dragon ogry, ale nie wiem czy sie oplaca (zazwyczaj jak wystawiam dogry, to kupe robia przez cala bitwe).

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Esco pisze:No wiec tak:

Caddy jest mi potrzebny, gdyz cala armia jest bez save'a wiec najprostsze magic missile robia mi pozoge w szeregach. Poza tym caddy daje mi komfort psychiczny w trakcie gry, ciezko mi to wytlumaczyc - po prostu na 2k zawsze musi byc i juz :P
Rozumiem o co biega, też mam jakąś taką blokadę psychiczną ;p.
Esco pisze: Co do save'a i przedmiotow na dumbulu - fajny pomysl Szafa, chyba tak zrobie wlasnie (a przy okazji - dzieki za zapodanie mi dola z tym savem na 4+ :P)
S7 jest lepsza od S6 ;]
Esco pisze: Trolli nie wyrzuce z dwoch przyzczyn - szybsza dostawa dumbula do combatu, oraz dla tego, ze mam figurki, a khorngorow nie mam :P
Jak będziesz się ruszał 3 cale po oblaniu głupoty to zobaczymy;] Ld 9 to wcale nie jest tak dużo.;]

Esco pisze: Ewentualnie istnieje mozliwosc zamiany gigusia na dragon ogry, ale nie wiem czy sie oplaca (zazwyczaj jak wystawiam dogry, to kupe robia przez cala bitwe).
Jeżeli dragon ogry nic nie robia, to gigant ma spore szanse jeszcze przewrócić się na doombula ;]

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Esco pisze: Trolli nie wyrzuce z dwoch przyzczyn - szybsza dostawa dumbula do combatu, oraz dla tego, ze mam figurki, a khorngorow nie mam :P
Jak będziesz się ruszał 3 cale po oblaniu głupoty to zobaczymy;] Ld 9 to wcale nie jest tak dużo.;]

Ale nikt mi go wtedy nie wyciągnie z jednostki przez jego Frenzy, bo będzie musiał dreptać 3 cale w compulsory movement z całą resztą :D Nie ma tego złego... :D

ODPOWIEDZ