kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
Sory mistrzu ze nie znam tak dobrze zasad jak ty i przeoczylem ten fragment.
- MichaLZgierz
- "Nie jestem powergamerem"
1. nie musi
2. nie musi
3. moze robic overrun
2. nie musi
3. moze robic overrun
szkieletowi wojownicy są uzbrojeni w bron ręczna, ale mogę dać im włócznie, czy to znaczy ze przed rozpoczęciem walki mogę zadecydować czy będą walczyć włóczniami czy mieczami, czy przez całą bitwę będą mogli korzystać tylko z włóczni?
Wszystko zależy, czy dokupujesz im włócznie, czy też wymieniasz bronie ręczne na nie. W drugim przypadku jeśli twój oddział znajdzie się w kontakcie z wrogiem musisz na początku fazy walki wybrać której broni będziesz używał. Nie wolno zmienić ci broni dopóki dana walka nie zostanie rozstrzygnięta (czyli któryś oddział ucieknie lub zostanie wyciety w pień).
Wszystkie modele muszą używać tej samej broni. Wyjątkiem są bohaterowie, oraz czempion POD WARUNKIEM, że posiada inną broń niż reszta oddziału.
Wszystkie modele muszą używać tej samej broni. Wyjątkiem są bohaterowie, oraz czempion POD WARUNKIEM, że posiada inną broń niż reszta oddziału.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
- MichaLZgierz
- "Nie jestem powergamerem"
dzieki, mam jeszcze jedno pytanie,
jesli zaszarżowałem od tyłu w jakis oddzial skladający sie z pierwszej ranki oraz jednego gościa w drugiej rance (i nie zadalem zadnej rany) a w tej pierwszej rance jest charakter, to on mi oddaje, czy oddaje pięciu zwykłych szeregowców?
jesli zaszarżowałem od tyłu w jakis oddzial skladający sie z pierwszej ranki oraz jednego gościa w drugiej rance (i nie zadalem zadnej rany) a w tej pierwszej rance jest charakter, to on mi oddaje, czy oddaje pięciu zwykłych szeregowców?
A dokładniej - w pojedynku możesz "nabić" tyle woundów, ile ktoś miał życia plus overkill. Liczba woundów w overkillu nie może przekroczyć sześciu. Czyli jeśli nabijesz zdrowemu herosowi dziewięć ran, to zabijasz go (2 W) wbijasz overkilla (5 W), a ósmy i dziewiąty wound przepada - i masz łącznie 7 (2+5) do CR-a.MichaLZgierz pisze:za wszystkie, czyli dostajesz 3pkt
Oddaje pięciu zwykłych. Jednak w swojej turze przeciwnik może zdecydować, że bohater przechodzi do walki i wtedy będzie Cię bił.kszyhu pisze:dzieki, mam jeszcze jedno pytanie,
edit:
Hobbit słusznie prawi, powinno być 5 a nie 6.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2009, o 11:55 przez Matis99, łącznie zmieniany 2 razy.
Mylisz się. W pojedynku można nabić tyle CR ile ran ma ten z kim walczysz + 5. Czyli w przypadku czempiona max 6. Na lordzie na smoku który (jeśli ofc nie stracili wcześniej żadnej rany) możesz zdobyć nawet 14.Matis99 pisze:A dokładniej - w pojedynku możesz "nabić" tyle woundów, ile ktoś miał życia plus overkill. Liczba woundów w overkillu nie może przekroczyć sześciu. Czyli jeśli nabijesz zdrowemu herosowi dziewięć ran, to zabijasz go (2 W) wbijasz overkilla (6 W), a dziewiąty wound przepada - i masz łącznie 8 (2+6) do CR-a.MichaLZgierz pisze:za wszystkie, czyli dostajesz 3pkt
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Jeżeli postać ma Poison Attack i Killing Blowa to rzucając 6 na trafienie automatycznie zabijam model przeciwnika?
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Nie. Jeśli rzucisz '6' na poisona to nie masz możliwości zrobić killing blowa.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Wiem co na co sie rzuca. Zresztą czytając mojego posta da sie to wywnioskować .
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
1)Czy jeżeli mam Chaos Knightów tak ustawionych że widzi ich obsługant HE bolca (stojącego na "płaskim") ale bolec ich ni jak nie widzi to czy przeciwnik może w nich strzelać? Bo gdydy strzelił to bełt teoretycznie by sie wbił w górke.
2) HE bolec stoi na górce. Moi Chaos Knighci stoją za domkiem (jakieś 2 cale od ściany). Czy gracz HE może w nich strzelać? Moim zdaniem nie.
W obu przypadkach górki były lvl 1.
2) HE bolec stoi na górce. Moi Chaos Knighci stoją za domkiem (jakieś 2 cale od ściany). Czy gracz HE może w nich strzelać? Moim zdaniem nie.
W obu przypadkach górki były lvl 1.