Orkowy Walec Piechotny

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Orkowy Walec Piechotny

Post autor: Ketman »

Jest cos do czarowania, strzelania i przepchnięcia. Jakieś sugestie, porady ?

1 Black Orc Warboss @ 278 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Battleaxe of the Last Waaagh! [100]
1 Boar

1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar

1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Staff of Sorcery [30]
Nibbla's Itty Ring [20]

5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Spear; Light Armour

5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Spear; Light Armour

30 Night Goblins @ 198 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss @ [8] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts

2 Fanatic @ [50] Pts

2 Fanatic @ [50] Pts

10 Orc Arrer Boyz @ 65 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician

2 Spear Chukka @ 70 Pts

2 Spear Chukka @ 70 Pts

3 Squig Herd @ 90 Pts

3 Squig Herd @ 90 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4 +3 ze szmaty +2 DS

Models in Army: 177
Total Army Cost: 1997

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

niestety w tej opcji nie dziala-przetestowane.
6PD za malo a z Ragnarem nikt nie chce walczyc uczciwie

polecalbym opcje 2x BOBB+Orc 4lvl i goblin 2lvl
smiga znacznie lepiej

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

e tego, nie zebym specjalnie wiedzial jak ma taki walec wygladac ale troche goblinski defens z tego wyszedl. a jesli sie myle to gram walcem nawet o tym nie wiedzac: :) no i na tyle maszyn tylko 3 klocki to moze byc za malo zeby upilnowac 6 maszyn na 2 górkach ,lub zmiescic te maszyny na jednej. acha no i po co Ci championi w ng? wywal ich i wsadz bull'ych do maszyn.wilkom mozna dac muzykow. wyszlo 1997 wiec 1 goblinek sie jeszcze zmiesci:) strasznie jestem ciekaw jak ta siekiera Ci sie spisze u warbosa, wiec koniecznie napisz jak sie gralo. pzdr.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

jak ma się spisać?? Będzie Black Ork z siekierą i 15 cali pustki wokół.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Orkowy Walec Piechotny
raczej gobliński ;) orkasów w tej rozpie to ja zbyt wielu nie widzę.

2ma magami jak już wyżej napisali skutecznie nie poczarujesz. Przy tej ilości goblinów to koniecznie bullych na bolce.
Kiepsko to widze jeden break i paniki ci pół armii złożą.
strasznie jestem ciekaw jak ta siekiera Ci sie spisze u warbosa,
Kiedyś na niej grałem na turnieju, podstawowym założeniem przy tworzeniu rozpiski było wsadzić w nią warbossa a battleaxe'm i zgodnie z przewidywaniami fajnie wygląda na papierze. Ciężko na coś zaszarżować z 8 calami ruchu a nikt dobrze grający nie podstawi pod klocek z warbossem nic wartościowego. Dodatkowo upierdliwość związania bohatera z oddziałem.(też do przeiwdzenia) Chciało by ssię gdzieś wyszarżować z oddziału i dociera do ciebie że jedyne co gienek ma to siekiera dająca za 100 punktów magiczne ataki :roll:

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

dziekuje za odpowiedzi - dzisiaj poznym wieczorem, lub jutro rano dokonam zmian bo obecnie jestem w pracy i nie mam dostepu do book`a.

co do rozpiski i Ragnara - to musze powiedziec ze z kumplami gramy na tajne rozpiski wiec szansa, że się skumają jest raczeja mała. Na stole to bedzie Warboss czarnuch z 31 goblinkami - no moze po ilosci goblinow mozna cos tam wywnioskowac, tak po trzech regimentach to moze byc absolutnie wszystko :)

Co do wersji 2x BOBB + 4lvl Orc + 2lvl goblin - to juz mi pisales wcześniej i mam przygotowana rozpiske - tylko ze zanim sie przerzuce na 4 levelowych magow chce miec pewnosc ze na 2k troche ciezko w hth warbossami. Jednak zastanawiam sie nad zmiana 4 levelowca na goblina (z racji małej waaaagh), ale to juz kiedy indziej.

Myslicie ze lepiej dodac troche piechoty orkowej ? jeszcze jednego BOBB a ostatniego goblina jako caddy ? wydaje mi sie ze night goblinyu idealnie chronią Warbossa siatki + fanatycy.

ok dziekuje za uwage - poprawki wkrotce :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Strasznie chciał bym z tobą zagrać na turnieju z tą rozpiską...a wiesz czemu??
Bo na starcie mam jakieś 300 pkt do przodu z twoje głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
jak dla mnie darmowe pkt dla przeciwnika

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Undead84 pisze:głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
undead nie badz wyrocznia jak radio maryja bo akurat w tym przypadku te kloce to solidne jednostki ktore maja z bomby +5 do cr. do odzialow po 20 sie nie oplaca wsadzac szmatki, ale tu jak nabardziej. nie przypominam sobie zeby mi kiedykolwiek przeciwnik zdobyl sztandar na gobolach a gram nimi w podobnej opcji czyli "wypas". a co do ld to jak sie postara bedzie mial je z warbosa. tyle.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Undead84 pisze:Strasznie chciał bym z tobą zagrać na turnieju z tą rozpiską...a wiesz czemu??
Bo na starcie mam jakieś 300 pkt do przodu z twoje głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
jak dla mnie darmowe pkt dla przeciwnika
sam gram zawsze na 5 takich klockach. mam nadzieje, że kiedyś będzie dane nam zagrać i pokażesz mi jakie to łatwe pkt;>

ng to najlepsza piechota w zielonych i nie ma uja we wsi

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Rękawice zostały żucone a wyzwanie przyjęte... :mrgreen: :mrgreen: (bede pamiętać)...
Ale Leszczu no ja tak gram...nie wystawiam nigdy ponad 25 gobo i zawsze gołych i wesołych...strace odział nie ma płaczu;p

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

oddział 28+ z FCG i sieciami zatrzymuje prawie wszystko ;)

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Mi magowie u zielonych sprawdzają się o wiele lepiej niż BOBB/BOWB. Zazwyczaj najwięcej robią stopy, a jak dodamy do tego jeszcze bolce i DD to już nie musimy się obawiać dużych monsterów. Co do broni to zdecydowanie wole zamiast tej dać Shaga's Screaming Sword. Na armie takie jak dwarfy czy TK powinieneś złapać comajmniej 2 bohaterów, a jednego to już na pewno. Można wtedy dodać jeszcze np. KB, enchanted shield i collara.

Na temat NG powiem tyle, że coraz częściej decyduję się na gołe klocki z 2 fanatykami. Najczęściej gram ja jednym wypasionym (dla bohatera) i 2 gołymi. Te dwa klocki mogą np bronić maszynek albo flanek przed fastami.

Awatar użytkownika
Bojo
Mudżahedin

Post autor: Bojo »

tak się wtrącę :) gdzie tu jest owy "walec piechotny" no i do tego orkowy :wink:
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Bojo pisze:tak się wtrącę :) gdzie tu jest owy "walec piechotny" no i do tego orkowy :wink:
no juz ustalilismy ze to taki paradoks :roll:

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Witam,

Na wstepie dziekuje za wszelkie komentarze.

po pierwsze: tytuł zmieniony :)
po drugie: bedac dzisiaj na stronie GW stwierdzilem ze robie armie czysto goblinska, oczywiscie for fun. no i przetestowac warbossa bo na kartce jest wypasiony i odpowiednio pokierowany moze naprawde niezle sie tłuc :) - krasc sava i warda a na dodatek kasowac u przeciwnika tego ostatniego to juz miodzio ! :D zdaje sobie rowniez sprawe ze mag 4 lvl jest lepszym rozwiazaniem, ale niedlugo znowu gramy z kumplami 2vs2 wiec bohaterow na stole bedzie dosc duzo.

wiec prosze was - jezeli chcecie to komentowac to pomozcie mi poprawic rozpiske czysto goblinska zamiast pisac jaka ona jest plewna. Orkow nie bedzie i basta ! czekam na opinie

1 Goblin Warboss @ 211 Pts
General; Light Armour; Shield
Shaga's Screamin' Sword [50]
Amulet of Protectyness [25]
Triksy Trinket [25]
1 Gigantic Spider @ [0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 74 Pts
Light Armour; Battle Standard
1 Wolf @ [0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield
Martog's Best Basha [15]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Gigantic Spider @ [0] Pts

1 Goblin Shaman @ 165 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Brimstone Bauble [25]
Dispel Scroll [25]
1 Wolf Chariot @ [60] Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician

9 Goblin Spider Riders @ 160 Pts
Spear; Shield; Standard; Musician
1 Goblin Boss @ [12] Pts
10 Giant Spider @ [0] Pts

32 Night Goblins @ 204 Pts
2 Fanatic @ [50] Pts

2 Fanatic @ [50] Pts

2 Fanatic @ [50] Pts

2 Spear Chukka @ 70 Pts

10 Squig Hoppers @ 150 Pts

3 Squig Herd @ 90 Pts

3 Squig Herd @ 90 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3

Models in Army: 181
Total Army Cost: 1982

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Niewiem ci mam ci powiedziec...
Daj sobie 2 scrolle zamiast tego czegos co tam masz...nawet niepamietam co to jest...
Z czysto goblińskimi armiami jest jeden wielki problem...LD...bo mianowicie jak grasz za np.VC demony czy TK musisz zdawać fear...a co zatym idzie mozesz nie ruszyc odziałów z miejsca i dostac sycące kanapki...
Dla fanu ok...
Turniejowo chyba srednio ale przy najblizszym turnieju zrobie full gobo squad zobaczymy co z tego wyniknie...Zainspirowałeś mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przyjzałem sie jeszcze raz....IMO masz za mało fastów...trzeba jakoś w końcu te oddziały przciwnika odginac;]

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

zastanawiam sie czy przypadkiem zamiast herosa nie dac shamana - zeby cos sobie poczarowac i miec wiecej kostek do dispela. Jezeli chodzi o LD no coz - 8 musi dac rade

jezeli chodzi o fasty to masz racje - trzeba wiecej. jeszcze raz przemysle sklad.

a jaki sklad planujesz zrobic na turniej ? :) tak z ciekawosci

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Niewiem nie mam przed soba AB...wróce do domu z pracy to wrzuce fająś smiechową ropiske;]

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

dobra na battleaxie gralem nawet na ost DMP,lepiej wlozyc juz runefanga
takiego kozackiego BOWB najlepiej chronic NG-> ma relatywnie wiecej T i AS -> od bezposrednich zranien ginie niezwykle rzadko.
BSB-must be w kazdej rozpie 2k+

NG-> ja gram tylko na full wypasionch oddzialach NG: sztandar to +1CR (mega wazne przy przepychaniu)
a jak przeciwnik mi lamie oddzial to najczesciej razem z bohaterami wiec te ewentualne 100pkt wiosny nie czyni.
oddzialy NG do walki w liczbie 28 to za malo :cry: jak mnie zycie nauczylo ich liczebnosc zaczyna sie od 31+
goblin boss jest podstawa-> nie jeden challange zmienia oblicze bitwy. i czesto jakis kozak wyladowywuje hate itp na bossie a nie na biednym big bossie/warbossie.
ta wersja goblinska to raczej do bitew max 4fun. slabiutko.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

a temu Twojemu goblinskiemu BSB nie lepiej dac przezut paniki, poison dla goblinow(i dodac wiecej fastow z lukami) albo chociazby totem ?

ODPOWIEDZ