Orkowy Walec Piechotny
Orkowy Walec Piechotny
Jest cos do czarowania, strzelania i przepchnięcia. Jakieś sugestie, porady ?
1 Black Orc Warboss @ 278 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Battleaxe of the Last Waaagh! [100]
1 Boar
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar
1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Staff of Sorcery [30]
Nibbla's Itty Ring [20]
5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Spear; Light Armour
Spear; Light Armour
30 Night Goblins @ 198 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss @ [8] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
10 Orc Arrer Boyz @ 65 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4 +3 ze szmaty +2 DS
Models in Army: 177
Total Army Cost: 1997
1 Black Orc Warboss @ 278 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Battleaxe of the Last Waaagh! [100]
1 Boar
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Staff of Sorcery [30]
Nibbla's Itty Ring [20]
Spear; Light Armour
Spear; Light Armour
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
10 Orc Arrer Boyz @ 65 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4 +3 ze szmaty +2 DS
Models in Army: 177
Total Army Cost: 1997
e tego, nie zebym specjalnie wiedzial jak ma taki walec wygladac ale troche goblinski defens z tego wyszedl. a jesli sie myle to gram walcem nawet o tym nie wiedzac:
no i na tyle maszyn tylko 3 klocki to moze byc za malo zeby upilnowac 6 maszyn na 2 górkach ,lub zmiescic te maszyny na jednej. acha no i po co Ci championi w ng? wywal ich i wsadz bull'ych do maszyn.wilkom mozna dac muzykow. wyszlo 1997 wiec 1 goblinek sie jeszcze zmiesci:) strasznie jestem ciekaw jak ta siekiera Ci sie spisze u warbosa, wiec koniecznie napisz jak sie gralo. pzdr.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
- morgan10005
- Falubaz
jak ma się spisać?? Będzie Black Ork z siekierą i 15 cali pustki wokół.
raczej goblińskiOrkowy Walec Piechotny
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
2ma magami jak już wyżej napisali skutecznie nie poczarujesz. Przy tej ilości goblinów to koniecznie bullych na bolce.
Kiepsko to widze jeden break i paniki ci pół armii złożą.
Kiedyś na niej grałem na turnieju, podstawowym założeniem przy tworzeniu rozpiski było wsadzić w nią warbossa a battleaxe'm i zgodnie z przewidywaniami fajnie wygląda na papierze. Ciężko na coś zaszarżować z 8 calami ruchu a nikt dobrze grający nie podstawi pod klocek z warbossem nic wartościowego. Dodatkowo upierdliwość związania bohatera z oddziałem.(też do przeiwdzenia) Chciało by ssię gdzieś wyszarżować z oddziału i dociera do ciebie że jedyne co gienek ma to siekiera dająca za 100 punktów magiczne atakistrasznie jestem ciekaw jak ta siekiera Ci sie spisze u warbosa,
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
dziekuje za odpowiedzi - dzisiaj poznym wieczorem, lub jutro rano dokonam zmian bo obecnie jestem w pracy i nie mam dostepu do book`a.
co do rozpiski i Ragnara - to musze powiedziec ze z kumplami gramy na tajne rozpiski wiec szansa, że się skumają jest raczeja mała. Na stole to bedzie Warboss czarnuch z 31 goblinkami - no moze po ilosci goblinow mozna cos tam wywnioskowac, tak po trzech regimentach to moze byc absolutnie wszystko![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Co do wersji 2x BOBB + 4lvl Orc + 2lvl goblin - to juz mi pisales wcześniej i mam przygotowana rozpiske - tylko ze zanim sie przerzuce na 4 levelowych magow chce miec pewnosc ze na 2k troche ciezko w hth warbossami. Jednak zastanawiam sie nad zmiana 4 levelowca na goblina (z racji małej waaaagh), ale to juz kiedy indziej.
Myslicie ze lepiej dodac troche piechoty orkowej ? jeszcze jednego BOBB a ostatniego goblina jako caddy ? wydaje mi sie ze night goblinyu idealnie chronią Warbossa siatki + fanatycy.
ok dziekuje za uwage - poprawki wkrotce![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
pozdrawiam
co do rozpiski i Ragnara - to musze powiedziec ze z kumplami gramy na tajne rozpiski wiec szansa, że się skumają jest raczeja mała. Na stole to bedzie Warboss czarnuch z 31 goblinkami - no moze po ilosci goblinow mozna cos tam wywnioskowac, tak po trzech regimentach to moze byc absolutnie wszystko
Co do wersji 2x BOBB + 4lvl Orc + 2lvl goblin - to juz mi pisales wcześniej i mam przygotowana rozpiske - tylko ze zanim sie przerzuce na 4 levelowych magow chce miec pewnosc ze na 2k troche ciezko w hth warbossami. Jednak zastanawiam sie nad zmiana 4 levelowca na goblina (z racji małej waaaagh), ale to juz kiedy indziej.
Myslicie ze lepiej dodac troche piechoty orkowej ? jeszcze jednego BOBB a ostatniego goblina jako caddy ? wydaje mi sie ze night goblinyu idealnie chronią Warbossa siatki + fanatycy.
ok dziekuje za uwage - poprawki wkrotce
pozdrawiam
Strasznie chciał bym z tobą zagrać na turnieju z tą rozpiską...a wiesz czemu??
Bo na starcie mam jakieś 300 pkt do przodu z twoje głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
jak dla mnie darmowe pkt dla przeciwnika
Bo na starcie mam jakieś 300 pkt do przodu z twoje głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
undead nie badz wyrocznia jak radio maryja bo akurat w tym przypadku te kloce to solidne jednostki ktore maja z bomby +5 do cr. do odzialow po 20 sie nie oplaca wsadzac szmatki, ale tu jak nabardziej. nie przypominam sobie zeby mi kiedykolwiek przeciwnik zdobyl sztandar na gobolach a gram nimi w podobnej opcji czyli "wypas". a co do ld to jak sie postara bedzie mial je z warbosa. tyle.Undead84 pisze:głupio wstawione szmaty w gobasach...przy tym zabójczym LD na 100% je utrzymasz do konca bitwy...
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
sam gram zawsze na 5 takich klockach. mam nadzieje, że kiedyś będzie dane nam zagrać i pokażesz mi jakie to łatwe pkt;>Undead84 pisze:Strasznie chciał bym z tobą zagrać na turnieju z tą rozpiską...a wiesz czemu??
ng to najlepsza piechota w zielonych i nie ma uja we wsi
oddział 28+ z FCG i sieciami zatrzymuje prawie wszystko ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Mi magowie u zielonych sprawdzają się o wiele lepiej niż BOBB/BOWB. Zazwyczaj najwięcej robią stopy, a jak dodamy do tego jeszcze bolce i DD to już nie musimy się obawiać dużych monsterów. Co do broni to zdecydowanie wole zamiast tej dać Shaga's Screaming Sword. Na armie takie jak dwarfy czy TK powinieneś złapać comajmniej 2 bohaterów, a jednego to już na pewno. Można wtedy dodać jeszcze np. KB, enchanted shield i collara.
Na temat NG powiem tyle, że coraz częściej decyduję się na gołe klocki z 2 fanatykami. Najczęściej gram ja jednym wypasionym (dla bohatera) i 2 gołymi. Te dwa klocki mogą np bronić maszynek albo flanek przed fastami.
Na temat NG powiem tyle, że coraz częściej decyduję się na gołe klocki z 2 fanatykami. Najczęściej gram ja jednym wypasionym (dla bohatera) i 2 gołymi. Te dwa klocki mogą np bronić maszynek albo flanek przed fastami.
tak się wtrącę
gdzie tu jest owy "walec piechotny" no i do tego orkowy ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
no juz ustalilismy ze to taki paradoksBojo pisze:tak się wtrącęgdzie tu jest owy "walec piechotny" no i do tego orkowy
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Witam,
Na wstepie dziekuje za wszelkie komentarze.
po pierwsze: tytuł zmieniony![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
po drugie: bedac dzisiaj na stronie GW stwierdzilem ze robie armie czysto goblinska, oczywiscie for fun. no i przetestowac warbossa bo na kartce jest wypasiony i odpowiednio pokierowany moze naprawde niezle sie tłuc
- krasc sava i warda a na dodatek kasowac u przeciwnika tego ostatniego to juz miodzio !
zdaje sobie rowniez sprawe ze mag 4 lvl jest lepszym rozwiazaniem, ale niedlugo znowu gramy z kumplami 2vs2 wiec bohaterow na stole bedzie dosc duzo.
wiec prosze was - jezeli chcecie to komentowac to pomozcie mi poprawic rozpiske czysto goblinska zamiast pisac jaka ona jest plewna. Orkow nie bedzie i basta ! czekam na opinie
1 Goblin Warboss @ 211 Pts
General; Light Armour; Shield
Shaga's Screamin' Sword [50]
Amulet of Protectyness [25]
Triksy Trinket [25]
1 Gigantic Spider @ [0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 74 Pts
Light Armour; Battle Standard
1 Wolf @ [0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield
Martog's Best Basha [15]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Goblin Shaman @ 165 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Brimstone Bauble [25]
Dispel Scroll [25]
1 Wolf Chariot @ [60] Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician
9 Goblin Spider Riders @ 160 Pts
Spear; Shield; Standard; Musician
1 Goblin Boss @ [12] Pts
10 Giant Spider @ [0] Pts
32 Night Goblins @ 204 Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
10 Squig Hoppers @ 150 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 181
Total Army Cost: 1982
Na wstepie dziekuje za wszelkie komentarze.
po pierwsze: tytuł zmieniony
po drugie: bedac dzisiaj na stronie GW stwierdzilem ze robie armie czysto goblinska, oczywiscie for fun. no i przetestowac warbossa bo na kartce jest wypasiony i odpowiednio pokierowany moze naprawde niezle sie tłuc
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
wiec prosze was - jezeli chcecie to komentowac to pomozcie mi poprawic rozpiske czysto goblinska zamiast pisac jaka ona jest plewna. Orkow nie bedzie i basta ! czekam na opinie
1 Goblin Warboss @ 211 Pts
General; Light Armour; Shield
Shaga's Screamin' Sword [50]
Amulet of Protectyness [25]
Triksy Trinket [25]
1 Goblin Big Boss @ 74 Pts
Light Armour; Battle Standard
1 Wolf @ [0] Pts
1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield
Martog's Best Basha [15]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Goblin Shaman @ 165 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Brimstone Bauble [25]
Dispel Scroll [25]
1 Wolf Chariot @ [60] Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician
9 Goblin Spider Riders @ 160 Pts
Spear; Shield; Standard; Musician
1 Goblin Boss @ [12] Pts
10 Giant Spider @ [0] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
10 Squig Hoppers @ 150 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 181
Total Army Cost: 1982
Niewiem ci mam ci powiedziec...
Daj sobie 2 scrolle zamiast tego czegos co tam masz...nawet niepamietam co to jest...
Z czysto goblińskimi armiami jest jeden wielki problem...LD...bo mianowicie jak grasz za np.VC demony czy TK musisz zdawać fear...a co zatym idzie mozesz nie ruszyc odziałów z miejsca i dostac sycące kanapki...
Dla fanu ok...
Turniejowo chyba srednio ale przy najblizszym turnieju zrobie full gobo squad zobaczymy co z tego wyniknie...Zainspirowałeś mnie
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Przyjzałem sie jeszcze raz....IMO masz za mało fastów...trzeba jakoś w końcu te oddziały przciwnika odginac;]
Daj sobie 2 scrolle zamiast tego czegos co tam masz...nawet niepamietam co to jest...
Z czysto goblińskimi armiami jest jeden wielki problem...LD...bo mianowicie jak grasz za np.VC demony czy TK musisz zdawać fear...a co zatym idzie mozesz nie ruszyc odziałów z miejsca i dostac sycące kanapki...
Dla fanu ok...
Turniejowo chyba srednio ale przy najblizszym turnieju zrobie full gobo squad zobaczymy co z tego wyniknie...Zainspirowałeś mnie
Przyjzałem sie jeszcze raz....IMO masz za mało fastów...trzeba jakoś w końcu te oddziały przciwnika odginac;]
zastanawiam sie czy przypadkiem zamiast herosa nie dac shamana - zeby cos sobie poczarowac i miec wiecej kostek do dispela. Jezeli chodzi o LD no coz - 8 musi dac rade
jezeli chodzi o fasty to masz racje - trzeba wiecej. jeszcze raz przemysle sklad.
a jaki sklad planujesz zrobic na turniej ?
tak z ciekawosci
jezeli chodzi o fasty to masz racje - trzeba wiecej. jeszcze raz przemysle sklad.
a jaki sklad planujesz zrobic na turniej ?
dobra na battleaxie gralem nawet na ost DMP,lepiej wlozyc juz runefanga
takiego kozackiego BOWB najlepiej chronic NG-> ma relatywnie wiecej T i AS -> od bezposrednich zranien ginie niezwykle rzadko.
BSB-must be w kazdej rozpie 2k+
NG-> ja gram tylko na full wypasionch oddzialach NG: sztandar to +1CR (mega wazne przy przepychaniu)
a jak przeciwnik mi lamie oddzial to najczesciej razem z bohaterami wiec te ewentualne 100pkt wiosny nie czyni.
oddzialy NG do walki w liczbie 28 to za malo
jak mnie zycie nauczylo ich liczebnosc zaczyna sie od 31+
goblin boss jest podstawa-> nie jeden challange zmienia oblicze bitwy. i czesto jakis kozak wyladowywuje hate itp na bossie a nie na biednym big bossie/warbossie.
ta wersja goblinska to raczej do bitew max 4fun. slabiutko.
takiego kozackiego BOWB najlepiej chronic NG-> ma relatywnie wiecej T i AS -> od bezposrednich zranien ginie niezwykle rzadko.
BSB-must be w kazdej rozpie 2k+
NG-> ja gram tylko na full wypasionch oddzialach NG: sztandar to +1CR (mega wazne przy przepychaniu)
a jak przeciwnik mi lamie oddzial to najczesciej razem z bohaterami wiec te ewentualne 100pkt wiosny nie czyni.
oddzialy NG do walki w liczbie 28 to za malo
![Crying or Very sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
goblin boss jest podstawa-> nie jeden challange zmienia oblicze bitwy. i czesto jakis kozak wyladowywuje hate itp na bossie a nie na biednym big bossie/warbossie.
ta wersja goblinska to raczej do bitew max 4fun. slabiutko.