Nie-ortodoksyjne Nocniki na 4000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Nie-ortodoksyjne Nocniki na 4000

Post autor: cobra651 »

Witam

Ponieważ, za parę tygodnii mam grać moją hordą nocników na 4 kafle, poniżej przedstawiam moją skromną rozpę złożona z figurek które posiadam

1 Night Goblin Great Shaman @ 285 Pts
Magic Level 4; Little Waagh
Mad Cap Mushrooms [20]
Pipes of Doom [35]
Dispel Scroll [25]
Magic Mushrooms [10]
Magic Mushrooms [10]

1 Night Goblin Great Shaman @ 285 Pts
Magic Level 4; Little Waagh
Staff of Sneaky Stealin' [50]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Night Goblin Big Boss @ 107 Pts
Light Armour; Battle Standard
Bad Moon on a stick [50]

1 Night Goblin Warboss @ 153 Pts
General; Light Armour
Backstabbers Blade [25]
Enchanted Shield [15]
Amulet of Protectyness [25]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]

1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
Martog's Best Basha [15]

1 Gigantic Spider @ [0] Pts

5 Goblin Spider Riders @ 65 Pts
Spear; Shielld

Spear; Shield

Spear; Shield

Spear; Shield

24 Night Goblins @ 145 Pts
Shortbow; FCG
2 Fanatic @ [50] Pts

24 Night Goblins @ 145 Pts
Shortbow; FCG
2 Fanatic @ [50] Pts

34 Night Goblins @ 270 Pts
Netters; Spear; Shield; FCG
3 Fanatic @ [75] Pts

29 Night Goblins @ 220 Pts
Netters; Shield; FCG
3 Fanatic @ [75] Pts

30 Night Goblins @ 215 Pts
Spear; Shield;FCG
3 Fanatic @ [75] Pts

20 Black Orcs @ 318 Pts (FCG)

5 Squig Hoppers @ 75 Pts

4 Squig Herd @ 120 Pts

12 Ruglud's Armoured Orcs @ 214 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

1 Giant @ 205 Pts

1 Giant @ 205 Pts

3 Stone Trolls @ 180 Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 70 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour

5 Goblin Wolf Riders @ 70 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour

Casting Pool: 14

Dispel Pool: 8

Models in Army: 261

Total Army Cost: 4016

Rozpiska szykowana na grę domową, bardziej for fun niż dla zwycięstwa.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

może daj jakiegoś orka bo psychologia ci rozpędzi armie

260 modeli na 4kafle mało :(

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Wiem, że mało ale tylko takie figsy mam, choć w sumie gdzieś mi się tam po szafkach pałęta Orczy boss na dziku (z 5edycji bodajże). Czyli sugerujesz powinieniem wystawić jakiegoś czarnucha na dziku, najlepiej zrobić z niego gienka?

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

szef być duży i mocno walić w zielone pyski no i klimat :D

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

No zastanowie się nad wariantem BO geńka, ale nurtuje mnie jedno, dlaczego sugerujesz że na 4 kafle 260 modeli to mało? Muszę wystawić fanoli, bo to główna siła uderzeniowa tej armii, BO są poto aby ściągać na siebie ogień, podobnie jak olbrzymy i trolle, wiec nie mam skąd wziąść punktów na dodatkowy oddział Nocników.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

myślę ze te trzy trolle to strata punktów na taką dużą bitwę albo daj ich więcej albo wywal
a przeciwko czemu będziesz walczył??

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Standardowo przeciwko HE i WE. Jaką liczbę trolii powininiem wystwić zatem, aby to miało sens?

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

niektorzy wystawiaja tyle na 2 kafle ;) a trolle ,zeby mialy sens to wiecej no i bossa orka,zeby dawal liderke oddzialem i trolle ,zeby zdawaly glupote na jego LD, bo inaczej nic nie zrobia z ld4...

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

jak grasz z WE i HE to prawdopodobnie skupią ostrzał na jednym regimencie- spanikują go-prawdopodobnie ucieknie Ci pół armii.

Jak postawisz Black Orca na generała to może pozdajesz trochę testów paniki

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Zdaję sobie sprawę, że wstawienie BO geńka będzie bonusem dla mnie, wiem o problemach z liderką u Trolli. Spodziewam się jednak tego że przeciwnik oprócz strzelania będzie jeszcze napierdalał z magii (lord na smoku plus conajmniej 3 magów 2 levelu), zatem wystawiam tylu bohaterów, bo poprostu muszę mieć gdzie trzymać te skrole :( , co oczywiście odbywa się kosztem mojej corowej piechoty.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

zostaniesz pociśnięty przez WE i HE. Nie widzę skuteczności tej rozpiski na tych przeciwników.
Szczególnie ze, jak sam piszesz, spodziewasz się smoka a oprócz magii to nie masz sie go jak pozbyć zanim ci cala armie zterroryzuje.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

za giganty weź opór chukk

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

260 modeli to rzeczywiście mało na te punkty. Ostatnio jak składałem rozpiskę skavenami na 2250 to wyszło mi 350...
Podstawa: nie napisałeś z kim grasz tę bitwę :) Po drugie twój generał ma koszmarnego lidera, jak wspomnieli poprzednicy ork sprawdza się lepiej w tej roli. I 3 fanatyków w każdym oddziale? Przeciwnik jakimś fruwakiem czy fastem ci ich ściągnie i nie wiadomo gdzie się ruszyć potem.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Niestety tylko tyle mam figurek do tej armii :cry: (No mam jeszcze dwie chukki); Hobbit to ilu mam wystwiać fanoli w regimentach, żeby to miało sens? Po jednym, dwóch?

A grać będe standardowo przeciwko WE i HE na typowym defensie ze smokiem, dwoma treemanami i dużą ilością łuczników.

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

cienko cie widzę bez parku maszynowego
fonoli daj po 2 w każdym regonie , taniej wychodzi i możesz bardziej kontrolować wyskakiwanie
te gigusie zejdą bardzo szybko jak grasz z WE i HE

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

No i przegrałem, ale minimalnie (900 punktów mniej od przeciwników). Jakie wnioski, giganci poraz kolejny udowodnili mi swoją nieobliczalność.Jeden sam wykończył oddział DP z generałem i został na dwóch ranach (fuks :twisted: ), po czym zjadł jeszcze LCH i nic mu się nie stało. Drugi spanikował balistę, poczym zszedł od wspólnej szarży treemana, driad i WD, ale jak padał to skosił dwie driady i dwóch WD.
Przeciwnik tym razem nie zagrał na max magii co było jego błędem , bo o dziwo w czasie całej bitwy raz tylko jeden z moich magów miał miscasta (po którym dostał głupotę) i ogólnie wszystkie zaklęcia wchodziły (po tym jak skończyły się im skrolle). Skupiłem ostrzał magiczny na balistach i łucznikach, co było dobrym rozwiązaniem, bo w dwie tury rozwaliłem przeciwnikowi połowe jednostek strzelających (co dało efekt taki, że połowa jednego skrzydła przeciników nie zdała paniki i zdupiła za stół w tym smoczy mag) .
Zagrałem jednak na tym wariancie o którym pisałem wczesniej, w miejsce trolii wstawiłem Irongutów. Co ciekawe przeciwnik najwięcej miał problemów z nocnikami (nie wykończył mi do końca gry żadnego z oddzialów, jeden tylko ucieł za planszę), którzy zdawali wszystkie testy na psychologię (miałem rzuty mega fraciarskie jak nigdy). Strasznie zawiodłem się na BO i hoppersach, w dwie tury SM rozpracowali te jednostki, zmuszając do ucieczki. Herdy nie doszły do końca gry do walki, bo wildzi ich wymanewrowali. Mój generał zginął w głupi sposób, bo w ostatniej turze walczył w pojedynku z bohaterem wildów z WE i wdupił.
Fanatycy, wyrzadzili w takiej ilości więcej szkody mi niż przeciwnikowi, więc następnym razem będe wystwiał ich nosicieli w większych odstępach od siebie.
Ogólnie było sporo śmiechu, jak to fanole wpadli w klocek 40 gobosów z moim generałem i BSB w środku, czy gdy 6 fanoli poleciała w orła WE, który zginął od jednego, zaś 4 zabiło się nawzajem.

ODPOWIEDZ