Czary "snajperskie" vs. jezdzcy na potworach

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Czary "snajperskie" vs. jezdzcy na potworach

Post autor: szafa@poznan »

Spotkałem się ostatnio z intepretacją nastepującą: ponieważ w RB znajduje sie zapis "jeździec i potworek pod dupą to jeden model" to czary które pozwalają wybrać specyficzny model, nie pozwalaja mimo to wybrać mi konkretnie jezdzca, lub konkretnie smoka. Trafienie jest rozlosowywane - góra/dół.

Jaka interpretacja jest obecnie dominująca na masterach?
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dokladnie takie, ze jest to jeden model.

jako zrodlo moge podac 2gą errate gw :)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Ale np w przypadku takich czarow jak Mork wants Ya (6 czar z malej Waagh) na pewno mozna wybrac smoka, lub jezdzca, bo jest to w opisie.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wychodzi na to ze musisz miec konkretny zapisek ze mozesz wybrac jezdzca...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

wychodzi na to :D

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

jeszcze jedno pytanie.

Jak to sytuacji smok+jezdziec maja sie borni do walki wręcz, wywierajace konkretny efekt na model pozadaniu rany?

Dwa przykłady:

Frostblade: model jest zabity jesli zadasz 1 ranę
Troment blade: model traci ataki w tej turze jesli nie zda ld po zadaniu rany

Czy zadanie rany smokowi spowoduje smierć także lorda na górze, czy zadanie rany smokowi wywoła test ld całego modelu na wyzszej warosci i w przypadku oblania obaj nie atakują?

Z taką interpretacją się spotkałem, nie jest ona pozbawiona sensu ale budzi we mnie co najmniej sprzeczne odczucia :D

Jak to interpretujecie?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

no jasne zabijasz jeźdzca a smok umiera.... zapewne z żalu i zgryzoty :lol2:

Ż.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

rozumiem że jak zabijasz skinka na dachu engina to stedziu analogicznie umiera z bólu i tęsknoty :P?

serio, tak sie teraz gra? Nie żebym sie czepiał, czysta ciekawość :D

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

hmm, wiem że z torment blade tak właśnie jest. Ale z frost bladem nie wydaje mi się. Mimo, że jest to analogiczny opis do tormenta

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

jeśli wiem, to skad wiem? czy wynika to z jakiejś zasady, czy z gólnie przyjętej interpretacji,

I jesli jest tak z tormentem, a opis frosta jest analogiczny, to sorry ale w obu przypadkach musi być tak samo.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

widzisz, ludzie na brak atakow sie zgodza, ale na zniszczenie modelu juz nie :)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

jeśli wiem, to skad wiem?
Wszyscy gracze demoniczni których znam tak grają, więc sądze, że musi to być w jakimś faq-u lub w uściśleniach. Nie znam ich za dobrze w odniesieniu do DoCh, więc nie powiem ci gdzie to jest.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

@ Szafa - TO BYŁA IRONIA... :lol2:
w sumie wg RAW-u można było by się uprzeć że jak ustrzelisz skinka ze stega, to musisz zdjąć cały model... z niecierpliwością czekam na stosowny wywód w tej kwestii :roll:

pzdr,
Ż.

P.S. jesli chodzi o RAW to sądzę że już nic mnie nie zdziwi... moim ulubionym przykładem kretynizmu jest "rozbijanie" się o krawędź - w jednym miejscu autor napisał że tylko uciekający może ją przekroczyć, a w innym miejscu że jednak właśnie tam ginie i wywołuje panikę... :shock: życie :wink: ważne że demony i wampiry się cieszą :mrgreen:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

może dla ciebie to byla ironia, ale ja spotkałem sie z taką interpretacja zupełnie powaznie i na serio i tak też ja traktuję :D

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Andrzej pisze:
jeśli wiem, to skad wiem?
Wszyscy gracze demoniczni których znam tak grają, więc sądze, że musi to być w jakimś faq-u lub w uściśleniach.
W RB stoi, że potwór i jeździec to jeden model, więc tak gramy. :) Inaczej np. enrapturing gaze wróciłby do łask. (model nie może korzystać z Ld innego modelu).
Było już parę dyskusji na ten temat, wątek pojęcia "model" w kontekście różnych demonicznych giftów i czarów przewijał się tu i ówdzie.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=15957
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=289124#p289124
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=248351#p248351

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Dla mnie te całe trzymanie się słowa model jest bzdurą na maxa. Używa się takiego a nie innego sformułowania gdyż trudno znaleźć analogiczną nazwę na figsa kolesia na smoku. Jednak uważam że w przypadku takich efektów jak miecze wywołujące testy , i inne gówna (w tym również czary snajperskie) powinno się traktować "model" taki jak smok z obsługantem jako 2 modele - gdyż to upraszcza grę i nie powoduje chorych sytuacji oraz powalonego kombinowania.

Uważam że tak być powinno. - Nie kierujcie się opinią w odniesieniu do zasad. Jednak wydaje mi się że najwłaściwszym było by uściślić to właśnie tak.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Gogol pisze:Dla mnie te całe trzymanie się słowa model jest bzdurą na maxa. Używa się takiego a nie innego sformułowania gdyż trudno znaleźć analogiczną nazwę na figsa kolesia na smoku. Jednak uważam że w przypadku takich efektów jak miecze wywołujące testy , i inne gówna (w tym również czary snajperskie) powinno się traktować "model" taki jak smok z obsługantem jako 2 modele - gdyż to upraszcza grę i nie powoduje chorych sytuacji oraz powalonego kombinowania.

Uważam że tak być powinno. - Nie kierujcie się opinią w odniesieniu do zasad. Jednak wydaje mi się że najwłaściwszym było by uściślić to właśnie tak.

Jeżeli tak ich potraktujemy to lord spadnie ze smoka od KB...
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

dwa przyklady na bzure traktowania kolesia i smoka jako jeden model do takich pierdol... :

zbroja z regeneracja na lordzie daje owa zdolnosc modelowi...
smok tez ja ma?

Stone of the Crystal Mere daje warda i jezdzcowi i mountowi...
znaczy sie specjalnie dla tego przedmiotu jest rozgraniczenie?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Czyli co, niby z jedynki z metalu nie mogę walić bo skinku na enginie?

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Musisz losować w co trafiasz.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

ODPOWIEDZ