Orki i Gobliny na małe punkty (750)
Moderator: Kołata
Orki i Gobliny na małe punkty (750)
Witam serdecznie,
Tak się składa, że w sierpniu mam mały turniej u kumpla w domu na 750 pkt. gramy to co mamy w bookach bez żadnych ograniczeń. moimi przeciwnikami będą: Vampiry (lub Wood Elfy), Demony, Skaveny, Imperium, Wood Elfy i oczywiście moje Orkasy. Przeciwnicy bardzo mocni, ale na te małe punkty dostrzegam potencjał. Jedyne czego jestem pewien to tylko dwóch rzeczy: 2x spear chukka i doom diver zostaja jeszcze dwa sloty specjal, ale to o co was chce zapytac to bardziej: Heroes i Cory. Bardzo mało pkt, gdyz wczesniej gralem tylko na ok 2k pkt wiec nie wiem kogo wybrac. No i jakie dać im przedmioty. Gdybyscie byli tak dobrzy i podpowiedzieli małemu jeszcze generałowi jakies rady ?
Tak się składa, że w sierpniu mam mały turniej u kumpla w domu na 750 pkt. gramy to co mamy w bookach bez żadnych ograniczeń. moimi przeciwnikami będą: Vampiry (lub Wood Elfy), Demony, Skaveny, Imperium, Wood Elfy i oczywiście moje Orkasy. Przeciwnicy bardzo mocni, ale na te małe punkty dostrzegam potencjał. Jedyne czego jestem pewien to tylko dwóch rzeczy: 2x spear chukka i doom diver zostaja jeszcze dwa sloty specjal, ale to o co was chce zapytac to bardziej: Heroes i Cory. Bardzo mało pkt, gdyz wczesniej gralem tylko na ok 2k pkt wiec nie wiem kogo wybrac. No i jakie dać im przedmioty. Gdybyscie byli tak dobrzy i podpowiedzieli małemu jeszcze generałowi jakies rady ?
Hmm.. z kadry dowódczej może tak BOBB na orczym wózku z jakąś magiczną bronią i enchanted shield? Ale to jakby ten kumpel grał WE, bo wtedy WE stanowiłyby prawie połowe twoich przeciwników, a taki pan przejechałby się po całej armii leśniaków
Co do reszty to nie mam pomysłu :/
Co do reszty to nie mam pomysłu :/
Parravon pisze:Człowieku jaka " Flaing Skirmisza" mają zasadę Flying Cavalry a w rulebook-u poczytaj sobie o zasadach Flyers od strony 68 czytaj wszystkie zasady to nie będziesz miał takich problemów.mi_hau pisze:w RB nie ma ze Terki to Flaing Skirmisza jedynie - cold blod, Poison, flaing cavalary
Może coś takiego?
1 Orc Shaman @ 145 Pts
General; Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Nibbla's Itty Ring [20]
Power Stone [25]
24 Night Goblins @ 230 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss @ [8] Pts
3 Fanatic @ [75] Pts
10 Orc Arrer Boyz @ 65 Pts
Choppa; Normal Bow; Light Armour; Musician
1 Rock Lobber @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 70
Total Army Cost: 750
Jak na te punkty masz spoko magię (ewentualnie wymień PS na DS), dużo maszyn + łuczników i dwa klocki. 3 fanatyków zawsze narobi zamieszania, squigami jak pójdziesz do przodu między jego oddziały to pogryziesz, a później jeszcze wybuchniesz, NG to spoko CR, który powinien poradzić sobie ze skirmiszami i słabszą piechotą. A w tym czesie magia i maszyny niech robią pustkę.
Ewentualnie jeśli nie chcesz magii to BOBB na dziku, ze słomką i buciorami.
1 Orc Shaman @ 145 Pts
Nibbla's Itty Ring [20]
Power Stone [25]
24 Night Goblins @ 230 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss @ [8] Pts
3 Fanatic @ [75] Pts
1 Rock Lobber @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 70
Jak na te punkty masz spoko magię (ewentualnie wymień PS na DS), dużo maszyn + łuczników i dwa klocki. 3 fanatyków zawsze narobi zamieszania, squigami jak pójdziesz do przodu między jego oddziały to pogryziesz, a później jeszcze wybuchniesz, NG to spoko CR, który powinien poradzić sobie ze skirmiszami i słabszą piechotą. A w tym czesie magia i maszyny niech robią pustkę.
Ewentualnie jeśli nie chcesz magii to BOBB na dziku, ze słomką i buciorami.
Bardzo dziekuje za podpowiedzi
na dole przedstawiam rozpiske jaka chodzila mi po glowie. Krytyka mile widziana. Na pewno rzuca sie w oczy brak klockow do walki - ale takie jest założenie. Ustawic sie na końcu stołu - walic z chukk i doom diverow. Do ochrony dostaja squig herda a reszta armii, czyli 3x shamanów jako ze sa fastami - biegaja, uciekaja, zmiękczaja i wala magią z dystansu. Jak się podoba ?
1 Goblin Shaman @ 102 Pts
General; Magic Level 2; Little Waagh
1 Wolf
Magic Level 2; Little Waagh
1 Wolf
1 Wolf
5 Goblin Wolf Riders @ 66 Pts
Light Armour; Musician
Light Armour; Musician
3 Squig Herd @ 90 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts (może Loba będzie lepsza ?)
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 48
Total Army Cost: 748
na dole przedstawiam rozpiske jaka chodzila mi po glowie. Krytyka mile widziana. Na pewno rzuca sie w oczy brak klockow do walki - ale takie jest założenie. Ustawic sie na końcu stołu - walic z chukk i doom diverow. Do ochrony dostaja squig herda a reszta armii, czyli 3x shamanów jako ze sa fastami - biegaja, uciekaja, zmiękczaja i wala magią z dystansu. Jak się podoba ?
1 Wolf
1 Wolf
1 Wolf
Light Armour; Musician
Light Armour; Musician
3 Squig Herd @ 90 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts (może Loba będzie lepsza ?)
1 Doom Diver @ 80 Pts
Total Army Cost: 748
Co w tej armi bije?
macie racje - trochę przesadziłem przemeblowałem wszystko i zastosowałem się do waszych rad. Oto nowa koncepcja
1 Black Orc Big Boss @ 130 Pts
General; Heavy Armour
Enchanted Shield [15]
Sword of Might [10]
1 Boar
1 Goblin Big Boss @ 72 Pts
Brimstone Bauble [25]
1 Wolf
28 Night Goblins @ 167 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss
1 Fanatic
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 74
Total Army Cost: 749
ten gobliński kamikadze to kontra na ewentualne Driady albo wardencerów. Przy dobrym rzucie szybko się zwróci mam pytanie co do tego przedmiotu. W momencie jak wybucha i zadaje przeciwnikowi 6 woundów to dalej licze do CR ? sorki że pytam, ale w booku jest napisane żeby liczyć. Czyli domniemywam, że nawet ginąc moge spowodować że złamie oddział ?
1 Black Orc Big Boss @ 130 Pts
General; Heavy Armour
Enchanted Shield [15]
Sword of Might [10]
1 Boar
1 Goblin Big Boss @ 72 Pts
Brimstone Bauble [25]
1 Wolf
28 Night Goblins @ 167 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Night Goblin Boss
1 Fanatic
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 70 Pts
3 Squig Herd @ 90 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 74
Total Army Cost: 749
ten gobliński kamikadze to kontra na ewentualne Driady albo wardencerów. Przy dobrym rzucie szybko się zwróci mam pytanie co do tego przedmiotu. W momencie jak wybucha i zadaje przeciwnikowi 6 woundów to dalej licze do CR ? sorki że pytam, ale w booku jest napisane żeby liczyć. Czyli domniemywam, że nawet ginąc moge spowodować że złamie oddział ?
Powiem tak - graliśmy kiedyś turniej z kumplami na 1250 pts i też dałem 3 szamanów oraz pełno maszyn - nie mieli wielkiej przyjemności z grania. Fakt, że wygrywałem, ale jeśli najważniejszy ma byc "phun" to 3 szamanów w tych punktach jest przegięciem. Serio.
Wywal 1 szamana i fasta, daj w to miejsce klocek NG z siatami, FCG i fanolami.
I koniecznie 2 chukki zmień w kloppę, bo na te punkty bardziej się przyda (w końcu smoków/drzewców do ubicia nie będziesz miał), a szkielety zdychają milusio pod głazami.
Aha... Fasty koniecznie z muzykiem, a najlepiej z łukami i spearami (10pts więcej).
Szamani na wilkach zginą od ostrzału, lepiej ich chomikować w klocku jakimś (chyba, że wylosujesz stopę, wtedy chowaj gdzieś w kącie, albo dołącz do maszyn).
Wywal 1 szamana i fasta, daj w to miejsce klocek NG z siatami, FCG i fanolami.
I koniecznie 2 chukki zmień w kloppę, bo na te punkty bardziej się przyda (w końcu smoków/drzewców do ubicia nie będziesz miał), a szkielety zdychają milusio pod głazami.
Aha... Fasty koniecznie z muzykiem, a najlepiej z łukami i spearami (10pts więcej).
Szamani na wilkach zginą od ostrzału, lepiej ich chomikować w klocku jakimś (chyba, że wylosujesz stopę, wtedy chowaj gdzieś w kącie, albo dołącz do maszyn).
hej, zastosowałem się do waszych rad - wymienilem chukke na rock lobera, i dodałem coś do walki. magia niestety musi zostać - za bardzo obawiam się Demonów i VC
1 Night Goblin Shaman @ 85 Pts
10 Savage Boyz @ 105 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Choppa; Warpaint; Musician
10 Savage Boyz @ 105 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Squig Herd @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Models in Army: 50
jak teraz ? daje rade ?
10 Savage Boyz @ 105 Pts
10 Savage Boyz @ 105 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Squig Herd @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Models in Army: 50
jak teraz ? daje rade ?
Przydałby ci się BO gienek z wysoką Ld (bez tego ani rusz) i jakąś tanią magiczną bronią (opcjonalnie), żeby ci wojsko nie uciekło i żeby można było rzucać challange i takie tam. Bully w katapie jest zbędny. Chukki możesz zamienić na hoppków (immune na psychę), bo spodziewam się, że raczej wielkich strasznych potworów nie będzie. Jeszcze savagy możesz połączyć w jeden 20 os. klocek.
W tym momencie nie masz czym screenować savagy - nawet początkujący gracz Ci je wyciągnie (frenzy).
Zamiast 2 x10 z 2 choppami dałbym 12 savage big unsów ze spearami. Prawie wszystko na te punkty się od nich odbije. Tylko moim zdaniem jeśli są savage to musi byc fast albo snoty żeby ich upilnować.
Skoro upierasz się przy 3 szamanach to może takie coś:
1 Orc Shaman @ 100 Pts
10 Savage Big 'Uns @ 135 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Musician
5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Short Bow; Light Armour
3 Squig Herd @ 60 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 70 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Models in Army: 44
Masz czy screenować savage, masz potężną magię i Ld 7 z generałą.
Zamiast 2 x10 z 2 choppami dałbym 12 savage big unsów ze spearami. Prawie wszystko na te punkty się od nich odbije. Tylko moim zdaniem jeśli są savage to musi byc fast albo snoty żeby ich upilnować.
Skoro upierasz się przy 3 szamanach to może takie coś:
1 Orc Shaman @ 100 Pts
10 Savage Big 'Uns @ 135 Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Short Bow; Light Armour
3 Squig Herd @ 60 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 70 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Models in Army: 44
Masz czy screenować savage, masz potężną magię i Ld 7 z generałą.
dzięki Yahoo tego nie brałem pod uwagę. Myślę że właśnie z takim czymś się pojawie.
rozumiem że wystawić się na defens, savage zastawić raidersami - w momecie szarży dac flee i mieć otwartą drogę na kontre ?
dzięki jeszcze raz za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
rozumiem że wystawić się na defens, savage zastawić raidersami - w momecie szarży dac flee i mieć otwartą drogę na kontre ?
dzięki jeszcze raz za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Na pewno do przodu pchasz się herdem i starasz się wbić w najgroźniejszy klocek. Zadasz trochę ran, wybuchniesz i będzie auuaa. U przeciwnika
Fastem możesz robić tak jak mówisz. Zasłaniasz savage przed ostrzałem itp. Pilnujesz, żeby nie wyciągnął ich fastem. Pamiętaj, że mając speary gdy przyjmujesz szarżę na klatę to bija 2 szeregi po 2 ataki czyli 20 hitów z ww4 s4
Gdy samemu szarżujesz savagami to zastanów się, czy masz szanse zdjąć oddział przeciwnika od razu - wtedy warto walic choppami (10 ataków z S5).
I pilnuj szamanów!
Fastem możesz robić tak jak mówisz. Zasłaniasz savage przed ostrzałem itp. Pilnujesz, żeby nie wyciągnął ich fastem. Pamiętaj, że mając speary gdy przyjmujesz szarżę na klatę to bija 2 szeregi po 2 ataki czyli 20 hitów z ww4 s4
Gdy samemu szarżujesz savagami to zastanów się, czy masz szanse zdjąć oddział przeciwnika od razu - wtedy warto walic choppami (10 ataków z S5).
I pilnuj szamanów!
a skąd się bierze te 20 ataków z włóczni, przy ataku przeciwnika? Bo chyba "szał" działa wtedy jak my szarżujemy, a nie jak przyjmujemy szarże....
Tworzone przez Polaków uściślenia oraz wszelkie inne zasady i FAQi dla Polaków - powinno opracować się po polsku - cholerne anglickie lizusy
hej mam jeszcze jedną rozpiskę - obciąłem magie i dałem bossa na rydwanie - spodobało mi się kombo na gobossie fakt że jedzi na rydwanie, ale na Demony jest idealny w przypadku kiedy zawiodą maszyny i magia
1 Goblin Big Boss @ 151 Pts
General; Great Weapon; Light Armour
Amulet of Protectyness [25]
Triksy Trinket [25]
1 Wolf Chariot @ [60] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 50 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
12 Savage Boyz @ 113 Pts
Light Armour; Musician
5 Wolf
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Squig Herd @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 5
Dispel Pool: 4
1 Goblin Big Boss @ 151 Pts
General; Great Weapon; Light Armour
Amulet of Protectyness [25]
Triksy Trinket [25]
1 Wolf Chariot @ [60] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 50 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
12 Savage Boyz @ 113 Pts
Light Armour; Musician
5 Wolf
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Squig Herd @ 60 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 5
Dispel Pool: 4
-
- Warzywo
posluchaj:
gram orkami i moze sie nie znam ale na małe punkty to po cholere ci tych trzech szamanów.
wystaw bobb (black orc big boss) i maks dwoch szamanow na drugich lewelach orkowychwpierdziel ich na swinie daj po scrollu wez 5 wolf riderow z lukami oni zajezdają debili od mocnego strzelania od boku ale nie jezzaile bo to ci padnie. wystaw ilu fanoli sie da i mase night goblinow ja co tydzien gram na night goblinach i orku na patrolu. 5 fanoli wystarczy. nie dawaj im FCG bo ( o zgrozo) zostaną tak zmasakrowani w challengu i tylko stracisz punkty. jak ci jakies punkty zostaną to wpierdziel doom divera i/lub orc chariota.
nie zapominaj ze orki to wielka kupa zielonych ktora nie ma rozumu i prze do przodu. co tydzień wygrywam z WE bo 3 kolesi gra ta samą rozpą. w skavenach uwazaj na jezzaile i wykopywaczki. rozstaw sie jak najdalej od w.w. ( wyżej wymienionych) i czekaj az sam do ciebie dojdzie a fanole go spanikuja bo nie ma duzego ld. bobbka wsadz do ng zeby dawał ld- to jest waznel. co najmniej jeden szaman musi miec czar nr 5 z big waaaagh! to go nie będzie bo przy do brych rzutach rozwalisz mu z 1/3 armii w jednej turze. no to chyba tyle
wyżej wymienionych czyli jezzaili
gram orkami i moze sie nie znam ale na małe punkty to po cholere ci tych trzech szamanów.
wystaw bobb (black orc big boss) i maks dwoch szamanow na drugich lewelach orkowychwpierdziel ich na swinie daj po scrollu wez 5 wolf riderow z lukami oni zajezdają debili od mocnego strzelania od boku ale nie jezzaile bo to ci padnie. wystaw ilu fanoli sie da i mase night goblinow ja co tydzien gram na night goblinach i orku na patrolu. 5 fanoli wystarczy. nie dawaj im FCG bo ( o zgrozo) zostaną tak zmasakrowani w challengu i tylko stracisz punkty. jak ci jakies punkty zostaną to wpierdziel doom divera i/lub orc chariota.
nie zapominaj ze orki to wielka kupa zielonych ktora nie ma rozumu i prze do przodu. co tydzień wygrywam z WE bo 3 kolesi gra ta samą rozpą. w skavenach uwazaj na jezzaile i wykopywaczki. rozstaw sie jak najdalej od w.w. ( wyżej wymienionych) i czekaj az sam do ciebie dojdzie a fanole go spanikuja bo nie ma duzego ld. bobbka wsadz do ng zeby dawał ld- to jest waznel. co najmniej jeden szaman musi miec czar nr 5 z big waaaagh! to go nie będzie bo przy do brych rzutach rozwalisz mu z 1/3 armii w jednej turze. no to chyba tyle
wyżej wymienionych czyli jezzaili