2250 Bretonnia

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

2250 Bretonnia

Post autor: sharkoon »

1 Prophetess of the Lady @ 331 Pts
General; Magic Level 4; Barding
Potion Sacre [10]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse @ [0] Pts

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Virtue of Duty [30]
Sword of Might [20]
1 Warhorse @ [0] Pts

1 Paladin @ 147 Pts
Heavy Armour; Shield; Grail Vow
Wyrmlance [20]
Gromril Great Helm [30]
1 Warhorse @ [0] Pts

1 Paladin @ 149 Pts
Lance; Heavy Armour; Grail Vow
Enchanted Shield [10]
Virtue of Heroism (1st) [40]
1 Warhorse @ [0] Pts

8 Knights of the Realm @ 241 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow
War Banner [25]

10 Peasant Bowmen @ 60 Pts

10 Peasant Bowmen @ 60 Pts

12 Peasant Bowmen Skirmishers @ 84 Pts

6 Knights Errant @ 127 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Barding; Knightly Vow

6 Knights Errant @ 127 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Barding; Knightly Vow

4 Pegasus Knights @ 250 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Knightly Vow

5 Mounted Yeomen @ 75 Pts
Spear; Bow; Fast Cavalry

8 Grail Knights @ 364 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Grail Vow
Banner of Defense [30]

1 Field Trebuchet @ 90 Pts

Rozpiska do gier turniejowych, będę ją intensywnie testował. Jutro bitwa z VC :twisted:

Jest trochę inna od większość, więc zamieszczam ją żebyście rzucili okiem i dodali coś od siebie. :)

Pozdro

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

na turniej w Łęcznej? ;>

Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

Zagram i zobaczę :)
Jest to dość innowacyjna rozpiska i muszę zobaczyć czy coś nią zdziałam.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Elegancka rozpiska, powodzenia.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Jedyne co bym dodał to zwiększył liczbę łuczników w skirmishu do liczby 20 lub 25 kosztem jednej dziesiątki. Dzięki temu zabiegowi linie łuczników nie zajmują tyle miejsca i zwiększa się szanse na to, że cały ostrzał będzie skoncentrowany w najbardziej wymagającym tego miejscu (przy większej liczbie oddziałów zwykłych łuczników czasem trzeba ich wystawiać w nieodpowiednich miejscach lub tracą na skuteczności kiedy przeciwnik wychodzi im z LOS).

Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

No całkiem dobry zabieg, poparty dobrymi argumentami, które przemówiły do mnie :) Już nanoszę poprawki do rozpiski.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Kal_Torak pisze:Jedyne co bym dodał to zwiększył liczbę łuczników w skirmishu do liczby 20 lub 25 kosztem jednej dziesiątki. Dzięki temu zabiegowi linie łuczników nie zajmują tyle miejsca i zwiększa się szanse na to, że cały ostrzał będzie skoncentrowany w najbardziej wymagającym tego miejscu (przy większej liczbie oddziałów zwykłych łuczników czasem trzeba ich wystawiać w nieodpowiednich miejscach lub tracą na skuteczności kiedy przeciwnik wychodzi im z LOS).
sharkoon pisze:No całkiem dobry zabieg, poparty dobrymi argumentami, które przemówiły do mnie :) Już nanoszę poprawki do rozpiski.
Paradne.

Uśmiałem się.

Ten oddział ma z czystym sumieniem dawać flee kiedy trzeba, ma też być czymś na tyle tanim, że można go poświecić, do kasowania śmieci i osłaniania nie potrzeba 20 łuczników. Nie wiem od kiedy mniejsza liczba wystawień jest lepsza od większej. Widocznie jakieś nowe trendy w battlu nastały. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Kalesoner pisze:
Kal_Torak pisze:Jedyne co bym dodał to zwiększył liczbę łuczników w skirmishu do liczby 20 lub 25 kosztem jednej dziesiątki. Dzięki temu zabiegowi linie łuczników nie zajmują tyle miejsca i zwiększa się szanse na to, że cały ostrzał będzie skoncentrowany w najbardziej wymagającym tego miejscu (przy większej liczbie oddziałów zwykłych łuczników czasem trzeba ich wystawiać w nieodpowiednich miejscach lub tracą na skuteczności kiedy przeciwnik wychodzi im z LOS).
sharkoon pisze:No całkiem dobry zabieg, poparty dobrymi argumentami, które przemówiły do mnie :) Już nanoszę poprawki do rozpiski.
Paradne.

Uśmiałem się.

Ten oddział ma z czystym sumieniem dawać flee kiedy trzeba, ma też być czymś na tyle tanim, że można go poświecić, do kasowania śmieci i osłaniania nie potrzeba 20 łuczników. Nie wiem od kiedy mniejsza liczba wystawień jest lepsza od większej. Widocznie jakieś nowe trendy w battlu nastały. :D
No, gwiazdy śmierci ;)

A tak na poważnie- pegazy i 2 oddzialy do uderzenia, to chyba trochę mało?

Kal_Torak
Masakrator

Kalesoner jakbyś nie zauważył całkiem spore grono inwestuje w liczebniejszy oddział łuczników w skirmishu. Jest on pewnym ewenementem w skali battlowej bo jest tani jak barszcz, ma longbowy i skirmish. W dodatku może mieć nawet sztandar, za który przeciwnik nie ma punktów.

Powinieneś wiedzieć, że nie zawsze łatwo wystawić kilka dziesiątek łuczników w linii aby ich ostrzał był skoncentrowany na tych jednostkach co chcesz i jednocześnie było dużo miejsca dla reszty jednostek, zwłaszcza jeśli armia liczy sporo jednostek ofensywnych. Jeden duży oddział łuczników w skirmishu z longbowami to taki myk, dzięki któremu jedną salwą zdejmujesz fasta, s&s możliwy z każdej strony oraz znacznie silniejszy, jednostki dystansowe przeciwnika mają o wiele większy problem w spanikowaniu/rostrzelaniu takiego oddziału, łatwiej koncentrujesz ogień w jeden punkt i masz 360 stopni pola widzenia dzięki czemu jednostki nie mogą ci wyjść z pola widzenia oraz czasami można stosować ten oddział do zadań niekonwencjonalnych jak szarże (skirmish umożliwia czasem wejście komuś w bok jak się zagolopuje) oraz opłacalność wzięcia dla takiego oddziału sztandaru, za który przeciwnik nie dostaje punktów (bardzo często przewaga liczebna i sztandar ratuje im dupe). 20 typa to całe 140 punktów (150 ze sztandarem) - normalnie przerażająca ilość punktów.

Dlatego śmiej się do woli, ale tych garść zalet takiego oddziału wart jest inwestycji tych kilku punktów.

No i najwyraźniej już popadłeś w taką schematyczność, że już nie jesteś za chiny wstanie dojrzeć innych zastosowań dla tej samej jednostki. Wiesz mi, ale w battlu czasem jeszcze udaje się coś niewielkiego ale ciekawego zastosować. Wszystko nie musi się sprowadzać do jednego utartego schematu jaki wbiłeś sobie do głowy.

Stąd ja też się nieźle uśmiałem ;)

Kalesoner
Szczur Królów

Ach 20 bretońskich łuczników w skirmiszu. Nie doceniałem ich, bo wierze tylko w schematyczne rozpiski. Rozgryzłeś mnie. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

Dobra chłopaki wyluzujcie trochę :wink:

Zagram i zobaczę.
A tak na poważnie- pegazy i 2 oddzialy do uderzenia, to chyba trochę mało?
To weź i wciśnij więcej. :)

Kal_Torak
Masakrator

ależ sharkoon jesteśmy wyluzowani - ot od czasu do czasu droczymy się z Kalesonerem ;)

A swoją drogą 15-20 łuczników bretońskich w skirmishu obecnie jest już dość schematyczny rozwiązaniem - ten patent to nic nowego ani innowacyjnego ;)

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Czyżby znowu jakiś challenge Kalesoner - Kal_Torak się szykował? Bo z tego co pamiętam to ostatnio nierozstrzygnięta bitwa była. :wink:
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Kal_Torak pisze:ależ sharkoon jesteśmy wyluzowani - ot od czasu do czasu droczymy się z Kalesonerem ;)

A swoją drogą 15-20 łuczników bretońskich w skirmishu obecnie jest już dość schematyczny rozwiązaniem - ten patent to nic nowego ani innowacyjnego ;)
Raczej coś Dębkowego... ;)

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Shakin' Dudi pisze:Raczej coś Dębkowego... ;)
Gralem z Dębkiem na tym patencie. Jak ktoś mi powie, że to jest plewne to będę się śmiał ;)
Taki oddział jest jak Mówi Kal_Torak genialny.

Pozdro

Kalesoner
Szczur Królów

To szkoda, że już nie gra na takim oddziale, może zmienił zdanie. :]
Jak dobrze pamiętam to gra na 10-12, czasem z ogniem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Kiedys zagrałem na Arenie bretką gdzie oprócz czterech klocków innego chłopstwa było tez 3x25 bowmanów. Spisywali sie swietnie :) Ale to prastare dzieje :mrgreen:
Generalnie imo kazde novum mile widziane. W koncu chodzi o dobrą zabawę :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Moim zdaniem masz troche dziwnie poskładanych herów ale poza tym ok ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
sharkoon
Mudżahedin

GarG pisze:Moim zdaniem masz troche dziwnie poskładanych herów ale poza tym ok ;)
Chcę koniecznie zagrać na dużej magiczce. Zdaje mi się, że ma większy potencjał magiczny niż dwie 1 lvl. Będzie siedziała w gralach i będę liczył na to, że trafi mi się popychaczka :D BSB musi być to wiadomo i z takim zestawieniem itemów najfajniej mi się nim gra. Co do pozostałych dwóch paluchów to jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Duża magiczkę sobie odpusc. Ta 8 Ld będzie Cię bardzo bolec. Wez lorda jednak.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ