Talisman of Loec

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Talisman of Loec

Post autor: Embir »

Opis przedmiotu z księgi armii:
" The bearer may re-roll all rolls to hit and wound until the end of the phase."

str. 1 podręcznika głównego zasad:
" Sometimes the rules allow you a "re-roll" of the dice. This is exactly as it sounds - pick up the dice you wish to re-roll and roll them again."

I teraz tak. Przyjęło się, że użycie Talisman of Loec narzuca wykorzystanie rerolli na wszystkich kościach. Tymczasem wydaje mi się, że w świetle zasady zawartej w podręczniku wybór kości które zostaną przerzucone zostaje w rękach gracza. Może się pojawić pytanie czemu w takim wypadku w opisie przedmiotu nie użyto zwrotu "all failed rolls" Otóż wydaje mi się, że zwrot ten nie został użyty celowo, tak aby Talisman of Loec mógł skutecznie funkcjonować z magiczną bronią dającą killing blow - White Swordem. (np. rzuciłem udanie 4 rzuty na zranienie, ale żadnego killing blowa, więc wykorzystuję Talisman of Loec i przerzucam rzuty w nadziei, że tym razem mi się poszczęści).

Widziałem na forum LS, że wątek talizmanu się przewijał, czy jest już jakiś konsensus w tej kwestii?
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Embir pisze:wybór kości które zostaną przerzucone zostaje w rękach gracza
To co zacytowales z podrecznika nie oznacza, ze mozesz wybierac kosci, ktore chcesz przerzucic. Przedmiot/umiejetnosc pozwala przerzucic nietrafienia - zbierasz wszystkie nietrafione i przerzucasz. Przedmiot pozwala Ci przerzucic wszystkie rzuty - jesli sie zdecydujesz to przerzucasz wszystko.
Zalozmy jednak, ze to Ty masz racje. Grasz jednostka, ktora ma mozliwosc przerzutow na zranienie. Miales kiepski rzut, ale tego chciales, bo nie chcesz wpasc na nastepna jednostke po overrunnie. Jednak to rowniez za malo, zeby utrzymac sie w walce. Musisz wbic jeszcze 1 rane zeby byc pewnym sukcesu. Co teraz? decydujesz sie, ze przerzucisz 1-2 kosci?

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Ja bym się zdecydował. 8) Ten przedmiot i tak dużo kosztuje gracza HE (bo tracimy wounda po jego użyciu) dlatego nie widzę przeciwwskazań by działał tak jak mówi Embir

@Embir Mialem zadać to samo pytanie dzisiaj :wink:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Właśnie trwa głosowanie LS w tej sprawie.
@Embir
I tak nikt by nie wystawiał kolesia z tym mieczem, chyba, że dla fanu :wink:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Lidder pisze:
Embir pisze:wybór kości które zostaną przerzucone zostaje w rękach gracza
To co zacytowales z podrecznika nie oznacza, ze mozesz wybierac kosci, ktore chcesz przerzucic. Przedmiot/umiejetnosc pozwala przerzucic nietrafienia - zbierasz wszystkie nietrafione i przerzucasz. Przedmiot pozwala Ci przerzucic wszystkie rzuty - jesli sie zdecydujesz to przerzucasz wszystko.
Zalozmy jednak, ze to Ty masz racje. Grasz jednostka, ktora ma mozliwosc przerzutow na zranienie. Miales kiepski rzut, ale tego chciales, bo nie chcesz wpasc na nastepna jednostke po overrunnie. Jednak to rowniez za malo, zeby utrzymac sie w walce. Musisz wbic jeszcze 1 rane zeby byc pewnym sukcesu. Co teraz? decydujesz sie, ze przerzucisz 1-2 kosci?
Nie rob wiekszego zamieszania.

Niech ktos z ls sie wypowie i po sprawie.

pozdrawiam

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

:roll:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Andrzej pisze:
:roll:
13 01/13 02
:(

ODPOWIEDZ