kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
Witam, posiadam tylko rulebooka, i chciał bym pograć troszkę na proxach, ale brakuje mi 1 elementu do radosnej gry na kartonikach . Otóż, czy może mi ktoś opisać jak się strzela z Organków ? Czym taki strzał różni się od strzału ze zwykłego działa ??
Nie deklarujesz zasiegu. Po prostu mowisz w co bijesz, sprawdzasz czy jest zasieg i dziala w ruch.
Rzucasz kostką artyleryjską by ustalić ilość hitów. Masz s5 i armour piercing. jeśli wyrzucisz misfire, na 1,2 się rozwalasz, 3,4 nie strzelasz 2 tury. Możesz przeżucić kostkę artyleryjską, chyba, że wypadnie misfire. Z grubsza to tyle. Kup sobie army booka
Shino:
edit
Shino:
edit
Siemka:)
Mam sobie huntera z kociakami. Hunter ma 50*50 podstawkę a kociaki 25*50 - przynajmniej w chwili odejścia od huntera...no właśnie.
Jak traktować huntera i kociaki? Jako model czy regiment. Zgodnie z podstawowymi zasadami, wszystko co jest wyposażeniem herosów znajduje się na jego podstawce lub na podstawce wierzchowca rozumiem więc, że jest to jeden wielki oddział o wymiarach w sumie 50*100...czyli rydwanu
A o co mi chodzi:
1. o ruch... wiadomo modele sobie pivotują za darmo. Wycofanie byłoby banalane - 12 do tyłu i przodem...
2. nie mam podręcznika, ale czy wykonując pivot takim ehheeh modelem mamy strzał bez kar do trafienia?
3. jak to rozpatrzyć w walce wręcz? w podręczniku jest zapis że kociaki stoja po obu stronach huntera... no ok, tyle że na chwilę obecną wszystkie te kowadła, kociołki i podobnie właśnie wierzchowce czy też takie dodatkowe wsparcie jak kociaki huntera powinny znajdować się chyba na jednej podstawce co - CHYBA - powoduje, że w przypadku szarży z boku gracz ma prawo pieprznąć w bok hunterem?
W sumie to wszystko o ten fakt sie rozbija... moze sprawa jest maryginalna bo graczy ogrów jest 10 a graczy którzy graja hunterami - ja, więc z punktu widzenia LS - ustala sędzia organiztor, ale wolałbym mieć możliwości pokonania przeciwnika
Mam sobie huntera z kociakami. Hunter ma 50*50 podstawkę a kociaki 25*50 - przynajmniej w chwili odejścia od huntera...no właśnie.
Jak traktować huntera i kociaki? Jako model czy regiment. Zgodnie z podstawowymi zasadami, wszystko co jest wyposażeniem herosów znajduje się na jego podstawce lub na podstawce wierzchowca rozumiem więc, że jest to jeden wielki oddział o wymiarach w sumie 50*100...czyli rydwanu
A o co mi chodzi:
1. o ruch... wiadomo modele sobie pivotują za darmo. Wycofanie byłoby banalane - 12 do tyłu i przodem...
2. nie mam podręcznika, ale czy wykonując pivot takim ehheeh modelem mamy strzał bez kar do trafienia?
3. jak to rozpatrzyć w walce wręcz? w podręczniku jest zapis że kociaki stoja po obu stronach huntera... no ok, tyle że na chwilę obecną wszystkie te kowadła, kociołki i podobnie właśnie wierzchowce czy też takie dodatkowe wsparcie jak kociaki huntera powinny znajdować się chyba na jednej podstawce co - CHYBA - powoduje, że w przypadku szarży z boku gracz ma prawo pieprznąć w bok hunterem?
W sumie to wszystko o ten fakt sie rozbija... moze sprawa jest maryginalna bo graczy ogrów jest 10 a graczy którzy graja hunterami - ja, więc z punktu widzenia LS - ustala sędzia organiztor, ale wolałbym mieć możliwości pokonania przeciwnika
hunter z piieskami to oddzial 3 osobowy. ma szerokosc 100 (nie wiem czy hunter musi byc w srodku. Nie mam przy sobie army booka)BOGINS pisze:Siemka:)
A o co mi chodzi:
sa to jednak 3 modele a nie jeden (tworza oddzial)
1) nie moze pivotowav bo nie jest single modelem
2) Tak pivot jest ruchem (jedynie maszyny maja napisane, ze moga strzelic po pivotach)
3) masz kilk a roznych modeli. Deklarujesz ataki w to w co chcesz deklarowac
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Znowu wyjde na idiote ale na czym dokładnie polega pivot?
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
na przekręceniu modeluDark Knight pisze:Znowu wyjde na idiote ale na czym dokładnie polega pivot?
Andrzej pisze:Ale normalny regiment nie może tego zrobić, co nie?
ok, zależy co uznałeś za przedmiot zapytania Andrzeja pivotu jako darmowego ruchu nie zabierającego MV regiment robić nie może, może się obrócić wg środka ale to kosztuje już ptk ruchu, zmiana frontu jednostki w sytuacji jak opisałeś jest darmowa bo wygrał walkę, ale normalnie nie będąc w walce to też kosztuje MV.Shinue pisze:...może...
no więc całkiem prostując tą niemądrą wypowiedź :Shinue pisze:może. wtedy każdy model w regimencie obraca się według swojej osi.
taka sytuacja ma np. miejsce gdy regiment zaatakowany od boku/tyłu wygrywa walkę.
oddział nie może wykonać manewru o nazwie pivot. Pivot dotyczy pojedyńczych modeli.
oddział może wykonać manwery opisane na str 12 (maly rulebook) czyli wheel, turn (o turnie piszesz), reform, etc...
.:prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły:.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
To skoro on jest darmowy to moge wystawić rydwan bokiem na lini wystawienia, w mojej turze robie nim pivot i jestem troche do przodu?
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Mozesz wg. zasad, ale nie polecam - szybko stracisz chetnych do grania. No i oczywiscie na wiekszych imprezach jest to zabronione.
Możesz. To samo można zrobić ratlingiem czy latarą żeby dodać sobie zasięgu albo dzięki temu obrotowi znaleźć się na górce.
Tylko nie zdziw się, jak przeciwnik zawoła sędziego i poprosi o worst playa dla Ciebie. Ja bym przyznał.
Tylko nie zdziw się, jak przeciwnik zawoła sędziego i poprosi o worst playa dla Ciebie. Ja bym przyznał.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
To rydwan nie musi przed ruchem robić wheela? Styknie darmowy pivot i lece po prostej która mi sie podoba? Sorry że tak pytam ale ruchów jeszcze nie opanowałem do końca.