Rozpuszczalnik lepszy niż DOT4....

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Rozpuszczalnik lepszy niż DOT4....

Post autor: ARBAL »

HEY!
Zakupiłem ostanio od Kołaty staroedycyjna orkowa katapulte. Była pomalowana (soryy...) mega fatalnie. Wylądowała więc w DOT4. ponad tydzien i efekt fatalny praktycznie nic farba nie zeszła! Wkurzony zacząłem działać i dostałem od znajomego automatyka przemysłowego rozpusczalnik (ponizej zdjęcia) z ostrzeżeniem żejest bardzo silny....

Obrazek
Obrazek

troszke sie obawiałem, otworzyłem okna by dobrze wietrzyc mieszkanie, zalozylem gumowe rekawiczki i do dzieła. Wrzuciłem wszystko do słika i zalalem rozpuszczalnikiem. Efekt... SZOK!!!! 5 minut i farba wraz z podkladem i lakierem zlaxła praktycznie sama!!! Schodziła płatami! to co nie zeszlo samo wystarczylo lekko wzruszyć szcozteczka do zębów i figurki jak nowe!! praktycznie, nie zostaly nawet ślady farby w zakamarkach. Nie została również żadna tłusta czy tego typu podobna warstwa na powierzchni figurek.

Poniżej zdjęcia jak to wyglądało w czasie "kwaszenia":
Obrazek
Obrazek

Nie wiem gdzie kupic ten rozpuszczalnik i ile kosztuje (czy opłaca się go wykorzystywać) ale naprawde polecam......[/b]

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Możesz sprawdzić, czy topi plastik?:)

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Topi plastik, w kilka sekund po wrzuceniu robi si ejuz matowy i chropowaty. Roszpuszcza rękawiczki silikonowe po kilku minutach pracy. Nie jest to kwas ale śmierdzi jak typowy rozpuszczalnik. Z tego wiem jest głównie używany do czyszczenia przeysłowych drukarek.

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

jakbyś dał rade to zapytaj znajomego gdzie to nabył bo przydałoby mi sie.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Niezłe :shock: w tym bym już rąk nie umyła, już toluen to był hardcore...
Ale, a propos czyszczenia metalu.
Matki, żony i kochanki [Wasze] powinny mieć w domu zmywacz do paznokci. Na każdym jest napisane "bezacetonowy", nie dajcie się zwieść, w każdym jest aceton, ale mało. Są generalnie dwa typy. Jeden to taki "pro", pachnący jakąś cytrynką, kwiatkiem czy innym neutralno-miłym zapachem, są to takie "z górnej półki", ja je nazywam "kosmetycznymi". Paznokci nie niszczą aż tak bardzo, ale nie w tym rzecz ;) Czyszczą ładnie metal. Są w tym naprawdę niezłe. Przy tym nawet czasem, przy dużym szczęściu [ryzykować nie polecam], nie rozpuszczają plastiku.
Drugi typ, to tzw. przeze mnie "przemysłowe", czyli tradycyjne peerelowskie w małej szklanej buteleczce z czerwoną nakrętką ;) tańsze od kosmetycznych i zdecydowanie bardziej "żrące" i śmierdzące . Tu już plastik nie ma szans, ale metal czyści się pięknie.

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Arbal - nie kumasz widzę o co z Dotem chodzi. DOT4 to nie najlepszy pod słońcem rozpuszczalnik do wszystkiego! Jego kariera i sława wynika z tego, że świetnie zmywa się nim plastiki! Dlatego porównywanie tych 2 substancji jest zupełnie nie na miejscu - i podobnie tytuł tematu. One z sobą nie konkurują - walczą w 2 innych kategoriach :wink:

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Ypsilanti - całkowicie się z Tobaą zgadzam. Tym, co wynalazłem plastiku sie nie wyczyści, ale do metalu jest wyśmienity i odwrotnie. Niestety w tym konkretnym przypadku DOT4 nei poradził sobei znadmiarem farny na figurce..... i myślę, że jak by był aplastikowa to by to niczego nie zmienilo :)

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Z wypowiedzi na forach odnoszę wrażenie, że Doty są bardzo nierówne. Mnie wystarczy, że włożę figsa na kilka sekund, góra minutę-dwie (serio!!) i już mi schodzi farba, która ma kilka lat. Za to od innych często słyszę właśnie o niedziałających Dotach :? Może to zależy od rocznika? :D Mój Dot jest dosyć stary (zakosiłem ojcu z garażu :wink: ). Dot jak wino? :D

Awatar użytkownika
Kallessin
Mudżahedin

Post autor: Kallessin »

Szanowni panstwo, wszelakie rozpuszczalniki / rozcienczalniki sa idealnymi srodkami do czyszczenie METALOWYCH figurek.

Pamietajscie srodki tego typu sluza do czyszczenia METALOWCYH figurek , a METALOWE figurki sa czyszczone dzieki tym specyfika ;)
Niech sie strzerze gniewu imperatora ten(ta), ktory(a) wrzuci don plastik.

Dot 4 czy nawet 3 to do plastiku, na metal szkoda czasu.

A faktycznie zmywacz do paznokci dziala, ale to juz dla cierpliwych :)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2007, o 22:06 przez Kallessin, łącznie zmieniany 1 raz.

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

No mnie DOT dosłownie nic nie czyści..

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Niedawno wrzuciłem do DOTa4 3 stare, pomazane metalowe krasie - niewiele to dało. Stały z pół dnia. I teraz już wiem, że nie opłaca się wrzucać metali do DOTa :P Inna sprawa, że płyn był już nie pierwszej jakości, tzn kilka(naście) figurek już się w nim wykąpało. Może to też miało jakieś znaczenie.

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

A ja właśnie wszystko w Docie myję. Lepiej mi schodzi farba niż po normalnym rozpuszczalniku :D I to mówię teraz o metalach!

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

A jaki masz dot? ( 3 czy 4) i jakiej firmy, bo ja mialem statoilowy i na poczatku zmywal dobrze, ale po miesiacu (zeby nie bylo nalalem swiezy z buterlki) juz nie zmywał praktycznie wcale :/

khaki
Plewa

Post autor: khaki »

Szczotka, DOT4, kubek, ciepła woda,
Tak się zaczyna pierwsza przygoda
Myję figsy, bo wiem dobrze o tym
Kto ich nie myje, ten ma kłopoty.
Żeby czyste Figsy mieć, trzeba tylko chcieć.
Szczotko, szczotko, hej szczoteczko, DOT! DOT! DOT!
Zatańcz ze mną, tańcz w kółeczko DOT! DOT! DOT!
w prawo, w lewo, w lewo, w prawo DOT! DOT! DOT!
Po jedzeniu kręci się żwawo DOT! DOT! DOT! bis
Bo to bardzo ważna rzecz, żeby czyste figsy mieć!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Mistrz :lol: Nalejcie mu wódki! ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

hehehe :)
ostro !

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Piękne :D

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

ja też używam DOTa do wszystkiego i się sprawdza w 99% wypadków. Ale jak mocze to kilka dni rzeczy :) raz jak zapomniałem i pojechałe na wakacje to kolo przeleżał w nim 1,5 miesiaca-nie widziałem jeszcze tak czystej figurkijak on po wyjęciu :wink:

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

khaki pisze:Szczotka, DOT4, kubek, ciepła woda,
Tak się zaczyna pierwsza przygoda...
Ja się dziwię, że ktokolwiek poza takim dinozaurem jak ja wie wogóle co to za piosenka...

khaki
Plewa

Post autor: khaki »

dinozaurem jak ja
Heh... też mam swoje lata...

Mam pytanie do dotowników. Ponieważ mam zamiar zorganizować "łaśnie dotowane" dla figurek w poznaniu. Jednorazową akcje gdzie każdy z brudasami może przyjść i je dobrze wykąpać. Akcja odbędzie się w DomuGier. Figurek do wyczyszczenia myślę będzie z 30-60.

Ile DOT'a potrzebuje na taką akcje? Czy DOT śmierdzi? Robić to na dworze? czy można wpakować po parę figurek do słoika? w misce? wanience? czy raczej zostać przy słoikach?

ODPOWIEDZ